Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 6. Agro Arca
  • 31.08.2013.

U Biogradu počela 6. Agro Arca

Započela 6. Agro Arca, predstavlja se 300-injak hrvatskih i svjetskih inovatora

  • 485
  • 22
  • 0

Jučer je u dvorani Osnovne škole Biograd na Moru u Biogradu otvoren 6. Međunarodni sajam inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji - Agro Arca. Na sajmu koji okuplja inovatore i proizvođače iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije, u sljedeća tri dana na 1000 kvadratnih metara izložbenog prostora predstavit će se 300-injak inovatora i proizvođača s više od 250 inovacija. Pored izlagača iz Hrvatske, na sajmu se predstavljanju i inovacije iz Irana, Švedske, Rusije, Poljske, Mađarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Udruga Rogujica pripremila pašku janjetinu koju nastoji zaštititi

Sajam su danas službeno otvorili pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić i predsjednik Svjetske federacije nacionalnih organizacija inovatora Andreas Vedres, a prisutnima su se obratili i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić, gradonačelnik Biograda Ivan Knez te župan Karlovačke županije - županije partnera Ivan Vučić.

Od strojeva do inovativnih procesa uzgoja

Među inovacijama predstavljaju se inovativni proizvodi, suveniri, projekti hrvatskih sveučilišta, inovacije iz područja prehrambeno-prerađivačke industrije poput svjetski nagrađenog stroja za izradu čevapčića i keksi Rovinjanina Klaudija Šturmana, mobilne destilerije tvrtke Altpro do inovativnih procesa proizvodnje i uzgoja poput ekološke solane Makaranina Ivana Šimića i novog modela uzgoja lijeske Daruvarčanina Vlade Moulisa.

Mobilna destilerija tvrtke Altpro

Pored inovacija iz poljoprivrede i prehrambene industrije posjetitelji će moći vidjeti i prvi hrvatski automobil na solarni pogon zadarskih učenika Strukovne škole Vice Vlatkovića.

Stručna predavanja i radionice

Tematski je ove godine Agro Arca posvećena ruralnom razvoju i zaštiti domaćih proizvoda. O mogućnostima ruralnog razvoja u Hrvatskoj predavanje je danas održao osnivač jedne od uspješnijih hrvatskih zadruga „Maslina i vino“, a o važnosti i iskustvu zaštite domaće paške janjetine govorila je Dubravka Živoder iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

"Organizacijom sajma AGRO ARCA 2013 želimo pružiti mogućnost svim sudionicima da na jednom mjestu predstave svoju inovativnost i kreativnost kao i dosege u inoviranju proizvodnje i prerade hrane. Prigoda je to i poslovnim ljudima iz Hrvatske i inozemstva da se upoznaju s jednim dijelom najnovijih dostignuća u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te s dostignućima na području ekološke i tradicionalne proizvodnje hrane", rekao je glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske Vojislav Raušević dodajući kako su jedna od ključnih tema ovogodišnjeg sajma obnovljivi izvori energije.

Samohodajuća kosilica

Jedan od osnivača AGRO ARCE, profesor s Veterinarskog fakulteta Miljenko Šimpraga smatra kako su upravo poljoprivreda i proizvodnja hrane glavni aduti hrvatskog gospodarstva, ali i kako jedino inovacijama možemo biti konkurentni. "Ideja sajma jest potaknuti suradnju akademske zajednice, institucija i proizvođača pri stvaranju inovativnih proizvoda koji mogu konkurirati proizvodima na svjetskom tržištu. U poljoprivredi i proizvodnji hrane vidim prostor za otvaranje radnih mjesta više nego u bilo kojoj drugoj proizvodnoj grani", ističe Šimpraga napominjući i da je jedan od ciljeva AGRO ARCE detektirati i autohtone hrvatske proizvode te pomoći proizvođačima da ih zaštite oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

Kako zaštititi domaće proizvode i kako ih promovirati, na stručnoj radionici govoriti će direktor Razvojne agencija Sjever - Dan iz Varaždina Miljenko Ernoić i predsjednik Udruge Poljički soparnik Petar Rodić.

Najuspješnijima nagrade i priznanja

Zainteresirani mogu razgledati sajam sve do nedjelje, kušati domaće specijalitete i kreativna jela poznatog kuhara Renata Kraljeva, a u večernjim satima uživati u nastupima kulturno-umjetničkih društava i klapa. Sajam će završiti u nedjelju kada će najuspješnijim inovatorima biti podijeljene nagrade i priznanja.


Tagovi

6. Agro Arca Biograd Međunarodni sajam Eko ideja Ruralni razvoj Zvjezdana Blažić Andreas Vedres

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/