Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FRA Arena
  • 18.02.2016. 19:00

U Beču počela konferencija o prehrambenoj industriji

Ekonomisti, bankari i predstavnici prehrambenih tvrtki okupili su se u Beču kako bi razgovarali o problemima u toj djelatnosti.

  • 355
  • 36
  • 0

U Beču je započela trodnevna, inače šesta po redu Konferencija prehrambene industrije maloprodaje i robe široke potrošnje u zemljama regije FRA Arena. Skup je okupio više od 80 stručnjaka, investitora i poduzetnika iz spomenutih branši koji su došli u glavni grad Austrije, kako bi razmijenili informacije te privukli investitore, uspostavili novu suradnju i pronašli nova tržišta u regiji i svijetu.

Proizvodnja hrane važna karika u ekonomiji

"Proizvodnja hrane i posao vezan uz nju, važna je karika u ekonomijama manje razvijenih, tranzicijskih zemalja koje ovise o svojim ruralnim sredinama. Ovdje imamo priliku podijeliti znanja i iskustva kompanija i država u ostvarenju potencijala rasta ovog gospodarskog sektora. Mi u EBRD-u radimo na petogodišnjoj strategiji koja će biti slabog vijeka ukoliko ne dobijemo input od onih koji dolaze iz tog sektora. Slušamo ih i naš dijalog je otvoren, jer želimo odabrati najbolje alate kako bismo pomogli razvoj", kazao je Miljan Ždrale, voditelj agrobiznisa za Jugoistočnu Europu u Europskoj banci za obnovu i razvoj u Londonu.

Sylvia Gansser-Potts, upravna direktorica u Centru za jugoistočnu Europu EBRD-a u Londonu najavila je kako EBRD u sljedećem razdoblju namjerava značajnije promovirati mogućnosti privatnog sektora u sigurnosti hrane, poticati više standarde, pomoći održivi razvoj sektora i razmijeniti znanja.

Kapital za poduzetničke ruralne projekte

"Ova regija nam je važna, što govori i činjenica da smo u proteklih pet godina u nju uložili više od 6,5 milijardi eura. Puno radimo na tome kako bismo napravili dobar omjer između velikih i malih. U suradnji s bankama radimo na projektima koji će omogućiti jeftiniji kapital za male poduzetničke projekte. Također potičemo države da iskoriste novac koji im je na raspolaganju kako bi pomogli gospodarstvu", istaknula je Gansser-Potts.

Neven Vranković, podpredsjednik naše Atlantic Grupe kazao je kako im veliki problem predstavlja odlazak na neka tržišta regije u kojoj se tretiraju kao stranci iako imaju proizvodne tvrtke u tim zemljama. "Za izravna ulaganja u lokalnu ekonomiju dobivaju se velike potpore. No, sve se radi kako bi se ta mala tržišta zaštitila te spriječila međunarodna robna razmjena", upozorio je Vranković.

Na skupu se razgovaralo i o mogućnostima rasta u proizvodnji prehrambenih proizvoda, razvoju obiteljskih kompanija, te digitalnim tehnologijama, a prvi dan konferencije zaključen je okruglim stolom na temu Budućnost maloprodaje - prilagodba, inovativnost i digitalizacija.


Tagovi

Beč FRA Arena Miljan Ždrale EBRD London Sylvia Gansser-Potts Neven Vranković Atlantic Grupa


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]