Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 21.03.2009.

Turističkim gospodarstvima probuditi vukovarsko područje

Na jugu Hrvatske 70 seljačkih turističkih gospodarstava, a oko Vukovara tek dva. Cilj nam je da se u sljedećih godinu dana na području oko Vukovara napravi barem desetak seljačkih gospodarstava, ističe Dijana Katica, predsjednica Uprave Hrvatskog farmera

  • 659
  • 32
  • 0

Iako sada postoje dobre potpore za ruralni turizam, Dijana Katica, predsjednica Uprave Hrvatskog farmera, i dalje predlaže osnivanje posebnog Vladina povjerenstva za razvoj turizma na selu koje bi, po njoj, kvalitetnije povezalo sve institucije o kojima ovisi napredak ovdašnjih ruralnih prostora. Prema podacima, samo osam posto ruralnih područja Hrvatske razvija se uravnoteženo, četiri posto bilježi rast, dok 77 posto ima obilježja zaostajanja u razvoju.
Poznato je da ruralna područja čine 90 posto kopnenog područja države s 47 posto ukupnog stanovništva, pa bi zaustavljanje iseljavanja iz sela u prenapučene gradove, koje se, uz ostalo, može postići i razvojem turizma, trebao biti prioritet vlasti. Doduše, još više mogu napraviti lokalne i područne samouprave, budući da mogu bolje pronaći načine za zaustavljanje iseljavanja. Od 16. do 18. ožujka u Vukovaru je održan 14. seminar o ruralnom turizmu, a seminar je važan jer to područje vapi za kvalitetnim seljačkim turističkim gospodarstvima. Naime, na snazi je 14 natječaja za potporu vrijednih 46 milijuna kuna, a vukovarsko područje ima tek dva turistička gospodarstva takvog tipa. Za razliku od Baranje koja je odlično razvila taj vid ponude i koja je, uz Istru i Konavle, hrvatski predvodnik ruralnog turizma, Vukovarsko-srijemska županija, osim Iloka, tek je u povojima.

»Cilj nam je da se u sljedećih godinu dana na ovom području napravi barem desetak turističkih seljačkih gospodarstava«, ističe Dijana Katica. Ukazuje i na bolju koordinaciju ministarstava poljoprivrede i turizma, dviju najvažnijih institucija za razvoj turizma na selu. Usprkos svjetskom trendu, mnogima još nije jasno da novi razvojni korak moraju biti odluke i ulaganja vezana uz zaštitu okoliša i uređenje zaštićenih područja.

Što se zakonske regulative tiče, nedavno je donesena odluka da i umirovljenici mogu voditi turistička seljačka gospodarstva, što je također kvalitativni pomak.

Inače, prema riječima Dijane Katice, snažno se razvija Dubrovačko-neretvanska županija koja sada ima 70 turističkih seljačkih gospodarstava, a ljudi su i dalje jako zainteresirani za ulaganje u taj vid turizma. Istra je dugogodišnji brend i jedno od poznatijih agroturističkih područja Europe, dok se na istoku zemlje niz pozitivnih stvari događa u Baranji, naravno, uz Ilok. Baranja je uz bok Dubrovačko-neretvanskoj županiji, najviše je posjećuju stranci, pa je, na primjer, tijekom sezone lova ponekad teško pronaći slobodnu sobu.

Autor: Davor Verković