Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vincekovo
  • 23.01.2023. 12:55
  • Zagrebačka, Sveti Ivan Zelina

Trsek moj, zbudi se: U Kleti Ljubekov Gaj obilježeno Vincekovo

Svog zaštitnika, sv. Vinka, vinogradari mole za još bolji urod u ovoj godini i da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što mu može naštetiti.

Foto: TZG Sveti Ivan Zelina
  • 649
  • 40
  • 0

Dan svetog Vinka, đakona i mučenika iz vremena cara Dioklecijana, zaštitnika vinogradara i vinara, obilježen je protekle nedjelje i u Svetom Ivanu Zelini.

Ove je godine domaćin bila Klet Ljubekov Gaj gdje su se okupili posjetitelji te zajedno s Hrvatskim pjevačkim društvom Zelina uputili u vinograd domaćina Roberta Smrndića gdje se održavala glavna ceremonija proslave Vincekova.

"Svog zaštitnika vinogradari mole za još bolji urod u ovoj godini i da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što mu može naštetiti", napominju iz Turističke zajednice Grada.

Program obilježavanja ujedno nove vinogradarske godine, vodio je Borko Samec, a velečasni Vlado Bogdan blagoslovio vinograd. Domaćin Smrndić odrezao je prve rozgve s reznika, dok je gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Koščec, zalijao trsek dobrom vinskom kapljicom. Direktorica Turističke zajednice, Marinka Zubčić Mubrin postavila je domaće kobasice kako bi nova vinogradarska godina bila rodna i plodna.

HPD Zelina obred rezidbe popratio je pjesmom "Trsek moj zbudi se". 

Vincekovo, Vinkovo, Vinceška, Vincelovo - ako sunce peče, obilno vino u bačve poteče

Za sve posjetitelje, domaćin je za ponijeti doma pripremio odrezane grančice vinove loze. Kako pojašnjavaju, one na toplom propupaju i pojave se sitni "grozdići“ prema kojima vinogradari iskazuju kakva će biti ovogodišnja berba.

Za kraj se po običaju otplesao stari ples rajtek pored vinograda, a uživalo i okrepi uz kuhano vino, kuhane kobasice i špek koje su mogli peći sami na otvorenoj vatri.


Fotoprilog


Tagovi

Vinvekovo Sveti Ivan Zelina Klet Ljubekov Gaj Sv. Vinko


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]