Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Školski medni dan
  • 04.12.2020. 16:30

Treći Školski medni dan: ove godine darivanje 35.596 prvašića

U dvije godine održavanja u Programu je sudjelovalo 826 osnovnih škola s ukupno 72 tisuće učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 381 pčelara.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 154
  • 111
  • 0

Treću godinu zaredom, u ponedjeljak, 7. prosinca, provest će se program Školski medni dan.

Svi učenici prvih razreda osnovnih škola dobit će med zapakiran u Nacionalnu staklenku zajedno sa slikovnicom edukativnog karaktera "Pčelica Jelica i medo Edo".

"Svrha Programa je podizanje svijesti djece o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda, ukazivanje na značaj pčelarstva, promocija meda lokalnih proizvođača, ali i povećanje njegova unosa u dječju prehranu", podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede. 

Kako dodaju, u dvije godine održavanja u Programu je sudjelovalo 826 osnovnih škola s ukupno 72 tisuće učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 381 pčelara. Ove godine sudjeluju 853 osnovne škole i 35.596 učenika prvih razreda, a med je isporučilo 216 pčelara odabranih od strane osnivača školskih ustanova.  

Podsjećaju i da je provedbenom odlukom Komisije (EU) 2019/974 o odobrenju nacionalnih programa za poboljšanje proizvodnje i stavljanje na tržište pčelarskih proizvoda, Republici Hrvatskoj odobren je Nacionalni program za razdoblje od 2020. do 2022. godine, za čiju su provedbu kroz 3 godine predviđena ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna. U okviru njegove provedbe u potpunosti su iskorištena raspoloživa sredstva predviđena omotnicom za 2020. godinu te su isplaćena sredstva korisnicima u ukupnom iznosu od 14,8 milijuna kuna.  

Prema podacima iz Evidencije pčelara i pčelinjaka, u Hrvatskoj se u 2020. godini pčelarenjem bavi 8.5 tisuća osoba te je evidentirano 443 tisuća zajednica, što je porast broja pčelara u odnosu na 2019. godinu za 4,7%  i porast broja pčelinjih zajednica za 6%. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Školski medni dan Promocija med Prvašići Škole Nacionalna staklenka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]