Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Utrka magaraca
  • 14.07.2015. 19:10

Tradicionalne magareće trke u Tribunju!

Tijekom ljeta uzduž hrvatske obale održava se nekoliko magarećih trka, među kojima posebno mjesto ima Utrka magaraca u Tribunju. Ovogodišnje, 48. izdanje održava se, kao i inače, 1. kolovoza u večernjim satima.

  • 517
  • 13
  • 0

Prije nešto više od pola stoljeća, 1952. godine, tribunjski su studenti za vrijeme ljetnih praznika koje su provodili u rodnome mjestu, organizirali utrku magaraca. Utrka je ubrzo postala tradicionalna, te se od 1957. godine, s nekoliko kraćih prekida, održava sve do danas.

Svake godine prvog dana mjeseca kolovoza upriličuju se tradicionalne tribunjske trke magaraca na poznatoj tribunjskoj rivi. Ove godine bit će to 48. trke po redu. Trka se izvodi oko starog sela. Na magarcima jašu samo muškarci koji su iz Tribunja. Jahači su obučeni u narodnu nošnju, a pobjeđuje tko prvi dođe na cilj, no to baš i nije posve jednostavno. Ne kaže se uzalud nekome da je tvrdoglav ka tovar.

Velike tribunjske magareće utrke organizira udruga Hrvatski tovar koja kontinuirano skrbi o ovim životinjama, neraskidivo vezanima uz život mediteranskoga čovjeka. Zahvaljujući Društvu za zaštitu magaraca, Logorun, otok pored Tribunja postao je, prvi u svijetu, rezervat za magarace.


Tagovi

Magarac Magareće trke Trubunj Hrvatski tovar Narodna nošnja Logorun


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."