Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gramperijada
  • 31.07.2022. 16:30
  • Istarska, Kaštelir

Tradicionalna kaštelirska Gramperijada, manifestacija koja je ime dobila po krumpiru

Jedino Kaštelirci krumpir zovu gramper, a priča seže u doba Napoleona.

Foto: TZ Kaštelir-Labinci/David Ružić
  • 214
  • 69
  • 0

U Kaštelir se ovog vratila tradicionalna 18. fešta Gramperijada, posvećena krumpiru i njegovim delicijama.

Naime, kako objašnjavaju iz Općine Kaštelir-Labinci i istoimene turističke zajednice, ova je manifestacija ime dobila po gramperu, što je kaštelirski naziv za krumpir. Jedino tamošnji stanovnici ovo povrće zovu gramper, a priča kaže da je naziv nastao u vrijeme kad su Napoleonovi vojnici obitavali na ovom području i kuhane krumpire dijelili lokalnoj djeci. Stariji vojnik kuhar na francuskom bi bio grand-père, pa se pretpostavlja da je djeci najpamtljiviji ostao taj naziv koji se brzo udomaćio kao sinonim za krumpir.

I dan danas u dijalektu

Kako bilo, do danas se zadržao u lokalnom kaštelirskom dijalektu, a dodatno, ovdašnji krumpiri poznati su po svojoj odličnoj kvaliteti. Pa ne čudi što su na ovogodišnjoj Gramperijadi posjetitelji guštali u čak 32 različita jela na bazi ovog povrća koje su spravili domaći stanovnici, ali i stranci iz Irske, Njemačke, Nizozemske, Poljske i Slovenije. Pokazao je gramper tako da govori sve jezike i zbližava sve nacije u odličnoj gastro atmosferi.

Članovi Udruge Mladi za sve, Vatrogasnog društva Grom, Udruge Vitis te lokalnog rukometnog i nogometnog kluba pržili su cijelu večer slasne krumpiriće, a za njihov trud svatko je mogao dati donaciju koliko želi.

Bilo je i pjesme (Foto: TZ Kaštelir-Labinci/ Ester Diklić)

Ujedno, Kaštelir je jučer ugostio i članice Udruge žena Herešin iz Koprivnice čije su vrijedne ruke pripremile čak 15 različitih jela od krumpira, dok su istodobno nudile i domaće kolače te mijesile i pekle pogače. I njih su posjetitelji nagrađivali donacijama za fantastičnu prezentaciju domaćih jela.

U mreži najboljih turističkih sela svijeta i Kaštelir-Labinci

U bogatoj ugostiteljskoj ponudi, kao i u onoj lokalnih OPG-ova, okupljeni su također mogli kušati vrhunska vina ovdašnjeg kraja, craft pivo lokalnih proizvođača, craft koktele ili odlične pršute te kupiti na štandovima domaće voće i povrće. Za djecu je bio organiziran zabavni park, a njih pedesetak sudjelovalo je i na super zabavnoj Gramperolimpijadi, natjecanju za najmlađe.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Gramperijada Kaštelir Krumpir


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.