Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 28.10.2008.

Tomislav Kuharić, maestro na traktoru

najbolji orač u Hrvatskoj

  • 843
  • 40
  • 0

Nije svaka brazda ista: ako je dovoljno duboka i pravilno izorana, ona je ogledni primjerak dobrog oranja. Treba to znati. Suprotno očekivanjima, Slavonci to ne znaju bolje od Zagoraca. Na natjecanjima orača, dubina brazde je strogo zadana, ali varira - ove je zbog suše bila od 18 do 22 cm. Važan je i pravi smjer te još puno toga, razvrstano u 13 kategorija. Pogriješite li, skupljate negativne bodove.

Najbolje to u Hrvatskoj zna Tomislav Kuharić Kuki, dvadesetsedmogodišnji poljoprivrednik iz malog zagorskog mjesta Vinipotok pokraj Lobora, koji za razliku od Slavonaca, gdje je sve ravno pa se ne vidi “kak to zgleda”, ima i dodatni motiv da ore “kak spada”.

- Je, kad kod nas na bregima oreš, vidi se i iz susjednog sela kak to zgleda - kaže Tomislav, koji je “mag” na traktoru otkad zna za sebe.

- Pomagao sam kao mali tati i čim su mi dovoljno narasle noge i ruke da mogu stisnuti “bremzu i kuplung”, počeo sam voziti traktor - evocira svoje početke ovogodišnji laureat državnog natjecanja u oranju održanog u Gudovcu, koji je i trostruki županijski prvak.

Što zna, pokazat će dogodine na Svjetskom prvenstvu u Sloveniji, a ako Bog da, i na idućem, 2010., koje će se održati na dalekom Novom Zelandu. Kolijevka nadmetanja orača je Irska gdje su ona počela prije 56 godina.

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo održalo u Austriji i na njega je Tomislav išao kao navijač i potpora kolegama iz Hrvatske. Inače, svjetska natjecanja orača definirana su čak do 2020. jer se zemlja domaćin mora dobro pripremiti. Priprema zemlje za natjecanje traje i do tri godine. Da bi se bilo dobar orač, mora se puno vježbati.

- Obrađujem zemlju raštrkanu na 100 parcela. Nema kod nas u Zagorju velikih njiva niti meke zemlje. Većinom je ona teška i masna pa treba stvarno znati kako dobiti lijepe brazde. Imamo obiteljsko gospodarstvo s 25 muznih krava čije mlijeko prodajemo Dukatu. Svu hranu sami proizvedemo. Može se živjeti od toga, ali kao i svi, imamo probleme s poticajima koji kasne po tri mjeseca, skupom opremom, gnojivom, gorivom... - kaže Tomislav, koji želi farmu s 50 krava i s vrhunskom opremom. To mu je glavni cilj.

Traktor je skupa igračka: 37.000 eura plus PDV. Da ima više novca, kupio bi i bolji. Takvi stoje i do 100.000 eura. A da bi smogao toliki novac za sve što mu treba za obiteljsko gospodarstvo, radi koliko treba: diže se u zoru, a liježe ‘s kokoškama’.

- Neki put mi radni dan traje i po 16 sati - kaže Tomislav, koji je pravi ogledni ‘primjerak’ zdrave ljudske jedinke.

Živi u skladu s prirodom i od prirode. Dakako, već je i oženjen i ima kćerkicu od 10 mjeseci.


Izvori

Slobodna Dalmacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otočić Košljun do kojeg se stiže brodićem iz Punta (otok Krk) nastanjen je još u antičko doba kada je na njemu izgrađen utvrđeni ljetnikovac. Od toga dobiva i ime: castellum - Košljun. Površina mu iznosi 68.500 četvornih metara, a na njemu... Više [+]