Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EuroTier 2021
  • 03.01.2021. 18:00

Toalet za krave osvojio zlatnu medalju kao najbolja inovacija u stočarstvu

DLG-ov je EuroTier Odbor za inovacije između 80 nominiranih, prema strogim kriterijima dodijelio jedno zlato i sedam srebrnih medalja za inovativna tehnološko-tehnička rješenja

Foto: eurotier.com
  • 959
  • 73
  • 0

Novo izdanje EuroTier, vodećeg svjetskog sajma za stočarsku proizvodnju, i EnergyDecentral, međunarodnog sajma za inovativnu opskrbu energijom, koji su uobičajeno bili organizirani na poznatom sajamskom prostoru u Hanoveru (Njemačka), održat će se, s obzirom na kontinuiranu neizvjesnu međunarodnu situaciju u vezi s pandemijom koronavirusa, od 9. do 12. veljače 2021. u digitalnoj verziji.

Najavio je to nedavno organizator sajma - DLG (Njemačko poljoprivredno društvo) objavljujući i ovogodišnje dobitnike nagrada za inovacije u stočarstvu (Eurotier 2021 Innovation Awards) koje su ondje tradicionalno dodjeljivane. DLG-ov je Odbor za inovacije između 80 nominiranih, prema strogim kriterijima dodijelio jedno zlato i sedam srebrnih medalja za nova tehnološko-tehnička rješenja. 

Revolucionarni  noviteti

Zlatnom je medaljom ovjenčano dostignuće nizozemske tvrtke Hanskamp AgroTech BV. Riječ je, stoji u obrazloženju ocjene DLG-ovog neovisnog stručnog žirija, o revolucionarnom proizvodu koji se bavi problemom smanjenja emisija štetnih plinova iz stočarske proizvodnje.

Iako su mjere za rješavanje ovog problema već dugo usmjerene na emisije koje nastaju u smještaju životinja, trenutačni je fokus sve više usmjeren na samo smanjenje njihove pojave gdje god je to moguće, pojašnjavaju stručnjaci DLG-og žirija ističući kako su uzgajivači mlijeka dužni tražiti potencijalne načine smanjenja emisije amonijaka i učinkovito ih provoditi. U mljekarstvu se, naime, proizvodi velika količina tog spoja dušika i vodika, posebno iz 15 do 20 litara urina koje krava proizvodi svaki dan.

Kravlji toalet funkcionira na sistemu podražaja (Foto: Hanskamp YouTube)

No, vratimo se zlatnom dobitniku – kravljem toaletu! Ovaj inovativni sustav sastoji se od stanice, boksa za hranjenje s jedne strane i sakupljanja urina s druge, a funkcionira po sistemu podražaja. Nakon što hrana izađe i krava krene jesti, s njezine stražnje strane se ovim uređajem pokreće vanjski podražaj za aktiviranje refleksa mokrenja, nakon kojega se prikuplja mokraća u za to predviđenu posudu. Na inteligentan način, Hanskamp CowToilet sakuplja mokraću izravno i odvojeno od krave, ne uzrokujući stres životinji, navodi se u komentaru žirija.

Tako je zahvaljujući ranom odvajanju fekalija i urina smanjeno onečišćenje podova staje amonijakom, što osim povećavanja stupnja čistoće samog objekta, pozitivno utječe i na zdravlje papaka životinja kao i na kvalitetu zraka u njihovim nastambama. U konačnici, poljoprivrednik ima mogućnost odvojeno prikupljenih fekalija i urina koristiti ciljano u biljnoj proizvodnji ili proizvodnji energije, što dodatno povećava učinkovitost hranjivih sastojaka.

Inovativna rješenja u govedarstvu

Još je jedno rješenje pokušalo doskočiti onečišćenju podova staje amonijakom, ranim odvajanjem fekalija i urina. Ovaj puta srebrnu medalju kao proizvod vrijedan pažnje osvojio je i paket Delta X Pack, francuske tvrtke Bioret Agri, jer omogućava automatsko, brzo i jednostavno sakupljanje fekalija i mokraće na podovima mliječnih goveda te njihovo prenošenje u odvojena skladišna područja kontrarotirajućim sustavom transportnih traka, integriranim u sustav gumenih prostirki s nagibom od 3%. Remenski sustav preusmjerava urin prikupljen u središnjem žlijebu u skladište tekućine, a izmet životinja u skladište krutog materijala.

Sustav za nadzor teladi njemačke tvrtke Futuro Farming GmbH precizan je, neinvazivan senzorski model koji štedi energiju i nudi rano otkrivanje bolesti. Pasivni infracrveni senzor koristi se za promatranje obrasca ponašanja životinje. Prikupljeni se podaci odmah procjenjuju i šalju farmeru izravno putem aplikacije i internetske platforme, što omogućava kontinuirano praćenje zdravlja mlade stoke te ranije otkrivanje i stoga ranije intervencije u liječenju eventualnih bolesti. To dakako ne zamjenjuje svakodnevni farmerov pregled životinja, nego mu pruža dragocjenu podršku.

Neinvazivan senzorski sustav praćenja zdravlja teladi tvrtke Futuro Farming (Foto: eurotier.com)

Austrijska tvrtka URBAN GmbH je svojim Alma Pro Hygiene setom predstavila inovativnu primjenu dokazanog UV-C zračenja u smanjenju mikrobiološkog opterećenja pri hranidbi teladi na higijenski relevantnim mjestima automatskog hranilišta. Zračenjem kontaktnih površina ubija se mnoštvo patogena i smanjuje njihovo razmnožavanje, čime je smanjen i prijenos mikroba s teleta na tele prilikom hranidbe. U usporedbi s ostalim metodama sanacije dostupnim trenutačno na tržištu, URBAN-ov Alma Pro Hygiene set je sigurna, učinkovita i nekemijska opcija.

Brix-TS Sensor njemačkog proizvođača Holm & Laue je elektronički senzor za refraktometar koji je integriran u spremnik za miješanje automatske hranilice za 'Calf Expert' gdje kontinuirano mjeri i nadzire sadržaj suhe tvari u svježe pripravljenom mlijeku za stoku. U slučaju odstupanja, sustav automatski ispravlja koncentraciju u ovom hranidbenom obroku. S Brix-TS senzorom sada je na tržištu dostupno tehničko rješenje koje može jamčiti konstantne kvalitativne parametre hrane.  

Rasipač gnojovke njemačke tvrtke Möscha s plastičnom cijevi kao nosećim konstrukcijskim elementom odlikuje se jednostavnim i istodobno izuzetno laganim dizajnom zahvaljujući kojem se značajno smanjuje težina sklopive grane. Osim uštede materijala i goriva, ovo također proširuje moguće primjene sustava, jer se precizno rasipanje tekućeg gnoja blizu tla vučnim crijevom pričvršćenom za odgovarajuću tehnologiju grane može koristiti i na lakšim prikolicama kojima je potrebna manja vučna snaga i na zahtjevnijim terenima.

Precizno rasipanje tekućeg gnoja inovacijom tvrtke Möscha (Foto: eurotier.com)

Srebrne medalje za unaprjeđivanje peradarstva

Predstavit ćemo ukratko i ostale proizvode koji su svojim doprinosom u unaprjeđenju uzgoja životinja zaslužili srebrne medalje.

Sustav SELEGGT Circulus koji je razvila njemačka tvrtka respeggt GmbH, kao neinvazivno rješenje u proizvodnji koka-nesilica, potpuno automatski uzima uzorke alantoične tekućine iz jaja radi određivanja spola in-ovo, za razliku od nekadašnjeg načina oduzimanja muških pilića u mrijestilištima. Ovom je inovacijom unaprijeđeno dosadašnje uzorkovanje na samo jednu sekundu po jajetu, čime se u tri smjene s ukupno 20 sati rada dnevno, na jednoj jedinici za uzimanje uzoraka SELEGGT Circulus postiže tjedni kapacitet od 360.000 jaja za valjenje, što odgovara 150.000 do 180.000 pilića nesilica.

Sustav SELEGGT Circulus inovacija je tvrtke respeggt (Foto: eurotier.com)

Francuska je tvrtka NECTRA SAS predstavila inovativan sustav slaganja jaja matičnih farmi brojlera kojim se ona prenose iz dolaznih 'ladica' u slobodne pokretne 'šalice' na transporteru. Ovdje se jaja mogu automatski i pojedinačno sortirati prema kvaliteti i težini, te po potrebi okretati ako su pogrešno postavljena. Kada se ove posude, koja se slobodno kreću, napune jajima, prenose ih u ladice za valjenje, a ispražnjene se automatski uklanjaju, i proces počinje iznova, tako da nema praznog hoda.

Sustav značajno smanjuje vjerojatnost oštećenja ljuske i automatizira postupak punjenja posude za valjenje, što znatno olakšava rad te dovodi do poboljšanja stope izlijeganja u mrijestilištima pilića brojlera.

Na kraju podsjetimo kako će organizator novu digitalnu platformu "EuroTier / EnergyDecentral digital" za on-line praćenje sajma, na kojoj će se zasigurno moći detaljnije vidjeti i nagrađene inovacije, otvoriti već 1. veljače. 

Više o zlatom nagrađenoj inovaciji pogledajte u videu: 


Tagovi

EuroTier DLG Uzgoj stoke Inovacije Poljoprivreda Skupljanje urina Onečišćenje


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.