Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 45. Sajam šljive
  • 30.08.2018. 09:00

Svečano otvoren 45. Sajam šljive u Gradačcu na kojem sudjeluje 320 izlagača!

Ovogodišnji 45. međunarodni sajm poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajm šljive održava se na oko 5.000 kvadratnih metara gdje će svoje proizvode prezentirati mnogobrojni izlagači iz BIH i regije. 

Foto: Gradačački sajam
  • 250
  • 21
  • 0

45. Međunardoni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije "Sajam šljive" otvoren je jučer, 29. kolovoza, a na njemu sudjeluje 320 izlagača. U prisustvu mnogobrojnih uzvanika, izlagača i građana Gradačca svečanim presjecanjem vrpce sajam je otvorio visoki predstavnik u BIH, Valentin Inzko, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović. Na oko 5.000 kvadratnih metara svoje proizvode prezentirat će mnogobrojni izlagači iz BIH i regije. 

Visoki predstavnik Valentin Inzko je istaknuo da je Gradačac grad uspješnih i poznatih ljudi te da je trenutno centar cijele regije za šljivu i prehrambene proizvode. 

"Gradačački sajam potpuno je u trendu kada su u pitanju prehrambeni produkti i obrtništvo. U Gradačac sam došao da se nahranim budući da je u pitanju sajam prehrambenih proizvoda. Došao sam da se nahranim optimizmom. Vi ste plemeniti, hrabri, ljubazni i to je karakteristika vaših ljudi. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam u prilici da otvorim ovaku izuzetno značajnu manifestaciju kako za Gradačac, tako za Bosnu i Hercegovinu i regiju", rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Fadil Novalić: Imamo problem s otkupom i plasmanom

Premijer Vlade Federacije BIH, Fadil Novalić istaknuo je da je sajam kroz godine pretrpio mnogobrojne izmjene, te je preimenovan iz Sajma šljive u Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, što je širi pojam koji danas malo više odgovara vremenu. 

"Vlada Federacije BiH čini maksimalne napore u razvoju ovog sektora i ulaže oko 70 milijuna KM godišnje (preko 260 milijuna kuna, op.a.). Sljedeći korak jeste povećanje onoga što Vlada ulaže i daje u poljoprivredu. Trebamo učiniti određene korekcije u kojima će biti planirano povećanje u sektoru poljoprivrede kroz budžetska sredstva. Imamo problem sa otkupom i plasmanom. Moramo podupirati barem tri sektora - otkup, preradu i hladno skladištenje", poručio je premijer Fadil Novalić.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je istakao kako godinama Sajam šljive snažno potiče privredni razvoj i rađanja novih poduzeća koja doprinose društvenom razvoju. 

"Osim prezentacija, sajam je mjesto edukativnih susreta proizvođača sa stručnim ljudima iz raznih sektora koji pomiču granice znanja u sektoru poljoprivrede i prerađivačke industrije. Posebno me raduje da je i ove godine na Sajmu šljive u Gradačcu ponovno povećan broj izlagača", naglasio je Jakub Suljkanović. 

vd
Ove godine na sajmu sudjeluje 320 izlagača!

Stotine tona voća ostalo je bez plasmana - taj problem treba riješiti

Prisutnima se obratio i načelnik općine, Edis Dervišagic, koji je izrazio dobrodošlicu sa željom da se gosti i izlagači ugodno osjećaju u Gradačcu.

"Od svog osnivanja ogroman je doprinos ove sajamske manifestacije razvoju Gradačca, kao jedne od vodećih poljoprivrednih, ali općenito i privrednih potencijala općina u BiH. Gradačac je postao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem. Izazovi i problemi sa kojima se suočava BIH prisutni su i u našem gradu. Posebno očekujem da sajamski dani budu iskorišteni za razgovore i prijedloge rješenja, problema poljoprivrednih proizvođača s naglaskom na problem otkupa voća. I ove godine stotine tona prvoklasnog voća proizvedenog na području naše općine ostalo je bez plasmana. Ova pitanja, koja suštinski utječu na život, razvoj i opstanak stanovništva u BiH trebaju i moraju dobiti karakter nacionalnih pitanja", istaknuo je Edis Dervišagić. 

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu je uvijek odličan povod da se istakne značaj poljoprivrede za ekonomiju naše zemlje, rekao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović

Naglasak na suhoj šljivi i plasteničkoj proizvodnji povrća i cvijeća

"Ujedno, on je prilika da resorne institucije poljoprivrednim proizvođaćima prezentiraju olakšice za proizvodnju, a investitorima, kojih na sajmu u Gradačcu uvijek ima, predstave mogućnosti ulaganja u BiH. I ove godine, kao i prethodnih, upriličili smo veliki broj predavanja iz sektora poljoprivrede. Naglasak smo stavili na suhu šljivu i plasteničku proizvodnju povrća i cvijeća. Također ćemo dodijeliti medalje za kvalitetu proizvoda iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije", poručio je direktor Šabanović.

df
Velika ponuda poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na sajmu

U ime sponzora prisutnima se obratio Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, a čestitke u godini jubileja gradačačkog sajma i 50 godina postojanja Petrokemija d.d. Kutina uputio je član Uprave ove kompanije Davor Žmegač. U ime Grada Zagreba, partnera ovogodišnjeg sajma u Gradačcu obartila se pročelnica Gradske uprave za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić. 

Plave gradačačke noći upotpunit će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.

Ovogodišnji 45. međunarodni sajm poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajm šljive održava se do 1. rujna u Gradačcu.


Tagovi

45. Sajam šljive Gradačac Otvorenje Valentin Inzko


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.