Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticanje eko proizvodnje
  • 04.04.2016. 15:30

Sve veći interes za eko proizvodnju u Bilju!

Općina Bilje želi povećati površine pod ekološkom proizvodnjom zbog rasta svijesti proizvođača i potrošača o zdravoj hrani. U suradnji s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku, svim zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima bit će podijeljeni ekspertni sustavi u digitalnom obliku.

Foto: Hans/pixabay.com
  • 1.091
  • 57
  • 0

Uz turizam, poljoprivreda je glavni stup gospodarstva Općine Bilje koja je u znatnom dijelu ekološki zaštićeno područje. Ne čudi stoga kako dobar dio poljoprivrednih proizvođača s ovog područja pokazuje interes prema ekološkoj proizvodnji, a četiri proizvođača već se u znatnoj mjeri bave tom vrstom poljoprivrede.

"Zaista prepoznajemo da je ekološka proizvodnja budućnost poljoprivrede jer vidimo da je u Europi i svijetu tendencija porasta i potražnje za eko proizvodima", ističe Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje. "Želimo na vrijeme reagirati i osigurati svojim poljoprivrednim proizvođačima sve uvjete i preduvjete kako bi počeli s ekološkom proizvodnjom i na taj način si osigurali mjesto na tržištu. A ako si osiguraju mjesto na tržištu, sasvim je logično da će i njihov i naš način života u Općini Bilje biti na jednoj višoj razini."

Dugoročni cilj Općine Bilje je postati vodeća općina u Osječko-baranjskoj županiji po količini površina zasijanih ekološkim proizvodima.

Hrvatska ima velike potencijale za eko proizvodnju!

U okviru prezentacije u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka, ranije je već predstavljena konvencionalna poljoprivredna biljna proizvodnja jer svjetski trendovi su takvi da raste svijest proizvođača i potrošača o zdravoj hrani.

Hrvatska ima velike potencijale za ekološku proizvodnju, no još uvijek je broj poljoprivrednih površina pod ekološkom proizvodnjom mali. Uz to, većinu resursa drže OPG-i u kojima je svega 3 do 4% visokoobrazovanih.

Razvijeni ekspertni sustavi na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku

Na osječkom Poljoprivrednom fakultetu razvijeni su ekspertni sustavi kojima se lakše i brže prenose znanja, a koji su predstavljeni proizvođačima iz Bilja.

"Prezentirat ćemo i opća organska načela, kako napraviti pripravke, koji se to pripravci koriste, koje ekološke sorte se nalaze na listi Ministarstva, biološke mjere borbe protiv štetnika, bolesti i korova te gnojidba na ekološki način", ističe Mladen Jurišić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Ekspertni sustavi u organskom uzgoju bilja zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima s područja Općine Bilje bit će podijeljeni u digitalnom obliku te će sadržavati gotovo sve potrebne informacije za početak ekološke proizvodnje.

Foto: Hans/pixabay.com


Tagovi

Općina Bilje Ekološka proizvodnja Eko proizvodi Zdrava hrana Poljoprivredni fakultet Ekspertni sustavi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?