Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Interpoma
  • 29.11.2016. 13:30

Sve u znaku jabuke na Interpomi

Kako otvoriti "treća tržišta" nakon uvođenja ruskog embarga? Sve o novim tehnologijama s ciljem proizvodnje zdravije jabuke uz smanjenu upotrebu pesticida, mineralnih gnojiva i vode kao i inovativnim marketinškim rješenjima stalne komunikacije sa potrošačima čuli smo na Interpomi.

Foto: www.fierabolzano.it/interpoma/en/
  • 605
  • 62
  • 0

U Bolzanu, u Južnom Tirolu, u Italiji od 24. do 26. studenog održan je 10. Interpoma, međunarodni sajam posvećen proizvodnji, čuvanju i marketingu jabuke.

Manifestacija je organizirana na 25.000 kvadratnih metara, uz dolazak 460 izagača iz SAD, Austrije, Belgije, Hrvatske, Danske, Francuske, Njemačke, Japana, Velike Britanije, Izraela, Italije, Nizozemske, Poljske, Češke, Rumunjske, Rusije, Španjolkse Švicarske, Mađarske, Irske, Južne Koreje, Slovenije, Portugala i Srbije.

Organizatori su po zatvaranju sajamske manifestacije saopćili da je Interpomu posjetilo 20.000 ljudi iz više od 70 država. Intenizivnu međunarodnu promociju sajma odradila je talijanska agencija za trgovinu ICE, isto tako uspješno kao na nedavno završenom sajmu EIMA u Bolonji. Njihov angažman privukao je više od stotinu velikih kupaca jabuka u Bolzano iz i izvan Europske unije, kao što su: Južna Amerika, Australija, Kina, Indija, Turska, Bliski istok, Južna Afrika i Rusija. Izuzetno velika zainteresiranost je bila i pripadnika novinara iz cijelog svijeta.

Intrpoma - sve u znaku jabuke

Brojne međunarodne delegacije su uz sajam posjetile i agrokooperative i velike proizvođače jabuka u Južnom Tirolu. Osobito je velik interes bilo za dugoočekivanim međunarodnim kongresom "Jabuka u svijetu" koji je okupio 20 renomiranih međunarodnih stručnjaka specijaliziranih za tržište jabuka, navike potrošača, znanost i istraživanje.

Konferencija do konferencije

Uz međunarodni kongres, na Interpomi je bilo organizirano mnoštvo specijaliziranih događaja čiji su domaćini izlagači i partneri ove manifestacije. U četvrtak je organizirana konferencija "Sortno testiranje jabuka i krušaka: metode, rezultati i ključni aspekti. Projekt talijanskih sortnih listi". Konferenciju je vodio poznati Eksperimentalni centar Laimburg. Konferencija "Održivo voćarstvo danas i sutra. Alati, tehnike i komunikacija" je bila dio Agroinovativne ture u organizaciji agrarne zajednice Image Line. U petak su održani skupovi "Inovacije u gnojenju", kao i "Kako se zaštititi od neplaćanja" u organizaciji Assoconsult udruženja koje okuplja renomirane konzultantske kuće.

U prijepodnevnom programu Bayer je organizirao skup "Sadašnjost i budućnost u obrani od biljnih ušiju". U popodnevnom programu rasadnik Vivai Mazzoni održao je predavanje nazvano "Bibaum - inovativni rasadni sustav koji gleda u budućnost". Na predavanju su uspoređeni inovativni sustav bibaum twin leader i sadašnji standard spindle.

Otvaranje sajma

Zadrugari traže "treća tržišta"

Na Interpomi su debatirali i zadrugari. Sastali su se predstavnici ACI-Alijanse talijanskih kooperativa i Assomele, asocijacije proizvođača jabuka. Na ovogodišnjem susretu delegati iz Italije, Francuske, Špajolske, Nizozemske, Belgije i Poljske su diskutirali na temu "Novi pristup tržištu i promocija u trećim zemljama: glavni prioritet za voćarske i povrtlarske zadruge i organizacije proizvođača u kontekstu ruskog embarga". Na skupu se pričalo i o važnosti što bržeg pristupa trećim tržištima nakon uvođenja embarga od strane Rusije prema voću i povrću iz Europske unije. Skupu su prisustvovali, kao i uostalom cijelom sajmu predstavnici talijanskog Ministarstva poljoprivrede, parlamenta i službenici iz Europske komisije.

Inovativni kamp kao novost

Od ove godine, Interpoma, sajam koji se održava svake druge godine, uveo je i takozvani inovativni kamp. Riječ je o platformi namijenjenoj razvoju budućeg tržišta jabuka. U dva dana intezivnog rada kamp je okupio talente iz različitih sektora, start-upe, etablirane kompanije i istraživače koji su, zajedno, kreirali inovativna rješenja u sustavu "od voćnjaka do trpeze" kada je o jabuci riječ.

Timovi talenata su radili u pet grupa neposredno pred sajam 22 i 23. studenog. Neke od ideja, koje su se izrodile u ovom kampu su dobivanje ulja iz sjemena jabuke namijenjenog farmakologiji i kozmetici. Tim "Smart Orchard" iz Francuske, Srbije, Nigerije i Italije je osmislio sistem umjetne inteligencije koja pomoću senzora prati klimatske utjecaje i život same biljke, a sve s ciljem dobivanja većih i zdravijih plodova uz smanjenu upotrebu pesticida, gnojiva i vode. U inovativnom centru promovirana je aplikacija koja bi trebala omogućiti kupcima jabuka uvid u cijeli proizvodni proces sa mogućnošću odgovora na sva pitanja, kao i sudjelovanje u različitim nagradnim igrama namijenjenim potrošačima.

Na sajmu oko 20.000 posjetitelja

Najviše izlagača iz Italije

Odličan sajam namijenjen svima koji su profesionalci u indrustriji jabuka od proizvodnje do čuvanja. Najviše izlagača je bilo iz Italije. Moglo se vidjeti puno rasadničara, voćarske mehanizacije i mnogo opreme za berbu, skladištenje i pakiranje. Također predstavljene su nove sorte i klonovi postojećih sorti jabuka. Uočljivo je da je ove godine bilo puno više posjetitelja nego prošli put i da se tehnologija u ovom sektoru jako brzo razvija, kaže nam jedan od voćarskih predstavnika.

Ulaznice

Godinama slušamo pritužbe posjetitelje da su ulaznice za Poljoprivredne sajmove skupe. Da podsjetim, na Interpomi ulaznica stoji 20 eura, a ako ju kupite preko interneta stajat će vas 18 evra. Jednodnevna prisutnost kongresu "Jabuka u svetu" košta 90 eura, a za sva tri dana 200 eura. Slične cijene su bile nedavno u Bologni na sajmu mehanizacije EIMA. Pojedinačne ulaznice su bile 55 eura prvih dana sajma, i 15 eura pri kraju za hobiste. Dakle, domaći posjetitelji relativno dobro prolaze na domaćim sajmovima.

Foto: www.fierabolzano.it/interpoma/en/


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Interpoma


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u tiskanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jer subota bez bagera nije subota ;)