Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šećerne repe
  • 14.12.2015. 09:00

Suradnja znanstvenih ustanova i proizvođača šećerne repe

Na osječkom Poljoprivrednom fakultetu održat će se konferencija na temu integrirane zaštite šećerne repe.

  • 137
  • 9
  • 0

U ponedjeljak 14. prosinca 2015. godine u 10:30 sati u u Auli Magma na II katu Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, održat će se završna konferencija pod nazivom Jačanje suradnje između znanosti industrije i poljoprivrednih proizvođača: transfer tehnologije za integriranu zaštitu šećerne repe u cilju povećanja prihoda poljoprivrednih proizvođača i smanjenja upotrebe pesticida.

Nositelj projekta je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a partner Poljoprivredni fakultet Osijek. Svrha je razvijanje uspješne metodologije za prijenos spoznaja, do kojih se dolazi znanstveno istraživačkim radom u znanstvenim institucijama, na poljoprivredna poduzeća i poljoprivredne proizvođače, s ciljem uvođenja integrirane zaštite bilja, smanjenja uporabe pesticida, postizanja EU standarda u proizvodnji hrane i povećanja dobiti poljoprivrednih proizvođača.

Ciljevi projekta su pak utvrđivanje najpovoljnije agrotehničke mjere i razvitak strategije za integriranu zaštitu šećerne repe od štetnih organizama, koja osigurava visoke prinose, sprečava preveliko množenje štetnih organizama, smanjuje uporabu pesticida i minimizira štete. Također trebale bi se razviti lokalno specifične tehnološke smjernice za integriranu proizvodnju šećerne repe i pokrenuti edukacija u kojoj aktivno sudjeluju polaznici, a koja se zasniva na temeljima škole u polju (FFS) s ciljem da se omogući prehrambenoj industriji i proizvođačima razvoj i uvođenje lokalno prilagođene strategije integrirane zaštite šećerne repe od štetnih organizama. Vrijednost projekta je 508.964,88 eura, a provodit će se na području Vukovarsko-srijemske županije.

Također, bit će predstavljena i knjiga izdavača prof.dr.sc. Bore Mioča, pod nazivom Šećerna repa - zaštita od štetnih organizama u sustavu integrirane biljne proizvodnje. Poziv i raspored događaja dostupni su ispod teksta.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Poljoprivredni fakultet Osijek Konferencija Šećerna repa Vukovarsko-srijemska županija Boro Mioč


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.