Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 30.12.2023. 09:00

Sudjelujte u 7. natjecanju u kvaliteti kukuruzne silaže u Hrvatskoj

Mogućnost sudjelovanja imaju gospodarstva s najboljim mliječnim stadima obuhvaćenim kontrolom mliječnosti iz onih županija koje se uključe u projekt

Foto: Depositphotos/vschlichting
  • 582
  • 52
  • 0

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji sa županijama nastavlja s projektom "Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže u RH" s ciljem odabira najkvalitetnijih kukuruznih silaža.

Ističu kako mogućnost sudjelovanja imaju gospodarstva s najboljim mliječnim stadima obuhvaćenim kontrolom mliječnosti iz onih županija koje se uključe u projekt i preuzimaju na sebe troškove analize.

Nakon uzorkovanja, u HAPIH-ovom Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane u Križevcima, na uzorcima će se provoditi:

  • ocjena senzorskih svojstva (boja, miris, dodir, struktura, količina zrna, kontaminacija),
  • određivanje veličine čestica po metodi PSPS, 2013.
  • kontrola kvalitete hranidbene vrijednosti ispitivanjem na FT-NIR uređaju utvrđivanjem: suhe tvari, s. pepela, s. proteina, s. vlakana, s. masti, pH, octene, mliječne i maslačne kiseline, NH3 frakcije, probavljivosti organske tvari, nitrata, topivih sirovih proteina, ukupnog dušika, šećera, škroba, nerazgrađenog škroba, NDV-a, probavljivosti NDV-a, NDV bez dušika, KDV-a, KDL-a, klorida, N-indeksa, S-indeksa, indeksa konzerviranja, osjetljivosti na pregrijavanje, stabilnosti nerazgrađenog škroba, karakteristika buraga, aminokiselina (lizina i metionina) i dr.

Podići razinu svijesti o analizi stočne hrane

Osnovni cilj je podizanje razine svijesti o potrebi analize stočne hrane s ciljem sastavljanja kvalitetnog, potpuno uravnoteženog obroka u hranidbi mliječnih krava.

"Upravo se na hranidbu odnosi najveći dio troškova u proizvodnji mlijeka. Važno je stoga poznavati kvalitetu krmiva od kojih se sastavlja obrok kako bismo znali koliko je pojedinog krmiva potrebno staviti u obrok na način da takav obrok omogući maksimalnu proizvodnju i zdravlje životinja, ali isto tako da bude i ekonomski opravdan", ističu stručnjaci.

Napominju kako će se na temelju rezultata ispitivanja uzoraka izvršiti i rangiranje, nakon kojega će biti organizirana dodjela plaketa i prigodnih nagrada proizvođačima najkvalitetnijih kukuruznih silaža.

Pozivaju i sve ostale zainteresirane proizvođače koji bi se rado uključili u natjecanje da se jave u laboratorij na telefon 048/279-063 ili na e-mail adresu lksh@hapih.hr, kako bi vas uputili u uvjete sudjelovanja.

Rok za prijave je 31. siječnja 2024. godine.

Inače, svoje sudjelovanje ove godine potvrdilo je 11 županija: Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Istarska, Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija, a očekuju uključivanje i drugih.


Tagovi

HAPIH Analiza stočne hrane Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže Kukuruzna silaža Kvaliteta krmiva Hranidba mliječnih krava Prijava za sudjelovanje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner