Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 22.09.2018. 12:00

Sudjelujte na konferenciji Naša dobra hrana - razgovor o održivosti prehrambenog sustava

Ovogodišnja konferencija Naša dobra hrana bavi se pitanjima održivijih oblika proizvodnje hrane, pravednijih sustava distribucije, ekoloških trendova u vrtlarstvu, održanjem genske raznolikosti kroz očuvanje sjemena, kao i pitanjem klimatskih promjena.

Foto: ZMAG
  • 477
  • 51
  • 0

Dobra hrana, permakultura, održivost i bioraznolikost glavne su teme nadolazeće konferencije ZMAG-a (Zelena mreža aktivističkih grupa) Naša dobra hrana koja će se održati u subotu, 13. listopada s početkom u 10 h u Kinu Tuškanac.
 
Predavanja u sklopu konferencije istraživat će održivije oblike proizvodnje hrane, pravednije sustave distribucije, ekološke trendove u vrtlarstvu, održanje genske raznolikosti kroz očuvanje sjemena i pitanje klimatskih promjena. O tim važnim temama s publikom će, među ostalima, popričati gostujući predavači: Kornelija Benyovsky Šoštarić, autorica knjige Zeleni kvadrat - zdravlje iz organskog vrta te urednica i voditeljica TV emisije Vrtlarica. Emil Platzer, projektni menadžer Arche Noah - austrijskog društva za očuvanje raznolikosti sjemena i usjeva te Cvijeta Biščević, permakulturna dizajnerica, edukatorica i istraživačica, dok će Sendy Osmičević iz ZMAG-a predstaviti projekt Društvena banka sjemena.

O novoj EU regulativi za eko proizvodnju sjemena

Uz razgovore o održivosti prehrambenog sustava, posebna pažnja bit će posvećena i upoznavanju publike s novom EU regulativom za ekološku proizvodnju sjemena koja od siječnja 2021. godine donosi nove mogućnosti za ekološke poljoprivrednike, uzgajivače i sjemenare.

"Održivi i pravedni prehrambeni sustav ne postoji bez onih koji proizvode hranu čuvajući naš okoliš i naše zdravlje, jačajući lokalnu ekonomiju i život u zajednici. Odnos prema proizvođačima hrane temelj je pokreta prehrambenog suvereniteta i agroekologije koje zagovoramo na konferenciji Naša dobra hrana i u radu udruge ZMAG. U Hrvatskoj koja je obilježena masovnim iseljavanjem i odumiranjem ruralnih podučja, nedostatkom znanja i radne snage u proizvodnji hrane, zagađenim i slabim tlom, potporama velikim proizvođačima kroz subvencije i monopol na tržištu, sveprisutnom nezdravom hranom na policama, vrtićima i školama, ekološki proizvođači hrane centar su naše solidarnosti i jačanja održivosti. Upoznajte ih na konferenciji Naša dobra hrana i doznajte koje probleme imaju i s kojim izazovima se suočavaju, što ih inspirira i zašto biraju hraniti nas umjesto poslati nam razglednicu iz Dublina ili Toronta", izjavio je sociolog i aktivist dr. sc. Dražen Šimleša.

Konferenciju će pratiti i dodatni program koji uključuje razmjenu sjemena, projekciju dokumentarnog filma Sjeme: neispričana priča i stručnu radionicu Plodnost tla.

Na konferenciji mogu sudjelovati svi zainteresirani. Ulaznica za konferenciju uključuje sva predavanja, a moguće ju je kupiti po cijeni od 70 kn putem sustava Entrio.

Razmjena sjemena

Za vrijeme trajanja konferencije, u subotu, 13. listopada od 10 do 18 sati u predvorju Kina Tuškanac održat će se razmjena sjemena starih sorti sjemena. ZMAG-ova razmjena sjemena namjenjena je OPG-ovcima, vrtlarima početnicima i hobistima, a razmijenjivat će se brojne stare i autohtone sorte sjemena iz organskog uzgoja. Razmjene sjemena pružaju mogućnost živog kontakta među vrtlarima i razmjenu informacija o sortama. Ujedno jačaju mrežu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju u očuvanju tradicijskih sorti, šaljući tako jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasnistvo i da svi imaju jednaku odgovornost brinuti o zajedničkoj kolekciji.

Filmska projekcija

Kao uvod u konferenciju, u petak, 12. listopada s početkom u 19 sati u Art kinu Grič (Jurišićeva 6) bit će prikazan dokumentarni film Sjeme: neispričana priča o sjemenu kao jednom od najvrijednijih resursa koje u kontroli drže velike biotehnološke i kemijske tvrtke. Dokumentarac prati skupljače sjemena koji štite 12.000 godina staro nasljeđe hrane i bore se kako bi obranili budućnost naše hrane. Ulaznice će se moći kupiti na blagajni kina na dan projekcije po cijeni od 20 kn.

Stručna radionica 

Stručna radionica Plodnost tla, koju će voditi Bruno Motik, Cvijeta Biščević i Igor Zlojtro održat će se u nedjelju 14. listopada na Recikliranom imanju u Vukomeriću. Na radionici će svi zaintresirani moći naučiti kako postići veće i stabilnije prinose u poljoprivredi pomoću pravilnog upravljanja tlom i korištenjem bioloških pripravaka. Radionica je primjenjiva za vrtlarstvo, ratarstvo, voćarstvo i uzgoj pašnjaka, a  obuhvaća znanost pravilnog kompostiranja, izradu bioloških pripravaka te mikroskopiranje uzoraka tla. Više informacija dostupno je na web stranici.


Tagovi

Naša dobra hrana Konferencija ZMAG Razmjena sjemena Stručna radionica


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]