Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručni skup
  • 31.01.2014. 14:30

Stručni skup o ulozi močvara u skladištenju CO2

Prigodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite vlažnih staništa, na stručnom skupu u Čapljini otvoreno će se govoriti o problemima s kojima se suočava park prirode Hutovo blato

  • 573
  • 21
  • 0

Močvare su najveći skladištari stakleničkih plinova i prije svega CO2. Tresetišta mogu apsorbirati više ugljičnog dioksida po hektaru na godišnjem nivou čak i u odnosu na tropske kišne šume.

Tresetišta su kao ekosistemi, vrlo često ugroženi jer se smatraju nisko produktivnim ekosistemima. Međutim, njihova stopa neto produkcije ih čini ključnim tipom staništa u globalnom kruženju ugljika. Stoga, restauracija tresetišta u aktivne uvjete vodi ka uspostavi otpornijeg staništa sposobnog da uspješno odgovori na klimatske promjene.

Ukupna površina histosola (niskih treseta) u Bosni i Hercegovini iznosi 9.708,468 ha. Na području Hutovog blata ravno, nizinsko, tresetno tlo na aluvijalnim pjeskovitim ilovačama zauzima površinu od 973,64 ha. U široj zoni Gabele, prema granici s Republikom Hrvatskom, ravna niska tresetna tla zauzimaju površinu od 272,63 ha.

Hutovo blato je prepoznato kao močvarni ekosustav od međunarodne važnosti, a Bosna i Hercegovina je preuzela odgovornost, potpisivanjem Ramsarske konvencije, zaštititi i očuvati ovo područje. Nažalost, promjena vodnog režima s preusmjeravanjem i oduzimanjem voda Hutovog blata za potrebe drugih korisnika, dovela je do dramatičnih promjena ekosustava i gubitaka biološke raznolikosti u Parku prirode.

Prigodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite vlažnih staništa, međunarodne i lokalne nevladine organizacije žele otvoreno govoriti o problemima s kojima se suočava Hutovo blato. Skup će se održati u utorak, 4. veljače 2014. u motelu Park, Karaotok, Park prirode Hutovo blato s početkom u 10 sati.

Pozdravnu riječ vodit će gdin. Nikola Zovko, a u sklopu stručnog skupa održat će se čitav niz predavanja:

  • Uloga močvara u skladištenju CO2 - Zoran Mateljak, WWF
  • Zaštita biološke raznolikosti Hutova blata, Ptice - Višnja Bukvić, Vodozemci - Irena Raguž, Ribe - prof. Branko Glamuzina
  • Režim voda Hutovog blata - utjecaji, Emil Bakula
  • Pregled stanja kvaliteta voda Hutovog blata, Marinko Antunović
  • Određivanje ekoloških proticaja Hutovog blata, Nusret Drešković
  • Koncept mehanizma za održivo finaciranje Parka, Jure Jerkić

Po završetku predavanja predviđeno je donošenje zaključaka i rasprava.


Tagovi

Stručni skup Močvara CO2 BiH Hutovo blato WWF Nikola Zovko Zoran Mateljak Višnja Bukvić Irena Raguž Branko Glamuzina Marinko Antunović Nusret Drešković Jure Jerkić