Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručni savjet
  • 25.10.2013. 08:10

Stručni savjet za praćenje stanja u preradi povrća

U Ministarstvu poljoprivrede, 23. listopada 2013. godine, održana je sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi povrća na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektoru

Foto: freepik.com
  • 259
  • 21
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede, 23. listopada 2013. godine, održana je sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi povrća na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektoru. Istaknuti su postojeći problemi u sektoru poput malih površina, nedostatne proizvodnje za potrebe hrvatskog tržišta, neuređene infrastrukture, slabe koncentracije ponude i nekonkurentnosti na tržištu, visokih ulaznih troškova i neorganiziranosti proizvođača.

S druge strane, sektoru se nude brojne prednosti ulaskom RH u EU. Predstavnicima Savjeta izložene su mogućnosti koje pružaju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD) i Europski fond za jamstva (EAGF) iz kojeg se mogu povući sredstva za brojne aktivnosti. Tome pridonosi i činjenica da je samo u prvih sedam mjeseci ove godine Europska Komisija dala potpore u iznosu od 1.111 mil. € za sektor voća i povrća, od toga 767 mil. € proizvođačkim organizacijama zemalja EU.

Pretpostavka za iskorištavanje navedenih sredstava je osnivanje proizvođačkih grupa i organizacija koje predstavljaju najvažniji iskorak za podizanje i postizanje konkurentnosti, ali i temelj za bolju organizaciju i zajednički nastup na tržištu u cilju unapređenja proizvodnje u sektoru povrća i voća.

Također, naglašeno je kako je potrebno poraditi na povezivanju s turizmom, povećavanju prinosa po jedinici površine i u zaštićenim prostorima te osuvremenjivanju proizvodnje kako bi se prvenstveno postigla konkurentnost na domaćem tržištu, a zatim i na inozemnom. Savjetu su predstavljene i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede u cilju olakšavanja planiranja proizvodnje, smanjivanja administrativnih barijera i olakšavanja mogućnosti dobivanja financijskih sredstava kako bi što lakše mogli realizirati svoje projekte.

Članovi Savjeta su izrazili želju za aktivnim uključivanjem i sudjelovanjem u daljnjim aktivnostima i radu Savjeta, a te očekuju da se mjere počnu primjenjivati u što je skorijem vremenu, za poboljšanje aktualnog stanja u sektoru i pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Foto: freepik.com


Tagovi

Stručni savjet Povrće Konkurentnost Sjednica EAFRD EAGF Tržište Europska komisija Turizam

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!