Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 17.05.2023. 13:30

Što su novine 90. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu?

Velika godina donijela je i velike ambicije, te se prema riječima direktora Sajma Slobodana Cvetkovića očekuje 1.100 izlagača iz 26 zemalja svijeta. Najavio je i nove zanimljivosti koje očekuju posjetitelje.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 967
  • 77
  • 0

Jubilarni 90. Međunarodni sajam poljoprivrede održat će se od 20. do 26. svibnja kada će se obilježiti i 100 godina postojanja Novosadskog sajma. Velika godina donijela je i velike ambicije, te se prema riječima direktora Sajma Slobodana Cvetkovića očekuje 1.100 izlagača iz 26 zemalja svijeta.

"Italija je treći put zemlja partner koja će imati nastup na preko 500 kvadrata. Na samom otvaranju će biti ministar poljoprivrede Italije Francesko Lollobrigida, a dobili smo potvrdu da s naše strane dolazi predsjednica Vlade Ana Brnabić", najavio je Cvetković na press konferenciji.

"Ovaj sajam ne smatramo samo pukom izložbom već i pokretačem raznih aktivnosti. Vjeran smo gost i treći put partner, nakon 2016. i 2019. godine, i to baš u ovoj jubilarnoj godini. Organizirat ćemo dva seminara, a što se tiče naše dvije zemlje, moguća je suradnja u tehničkom i sektoru inovacija", rekao je direktor Instituta za vanjsku trgovinu Italije (ITA) za Srbiju i Crnu Goru Antonio Ventresca.

Najskuplji traktor i najveća torta

Središnji dio sajmišta bit će poljoprivredna mehanizacija s atraktivnim strojevima, a među njima i najskuplji traktor - CASE IH Steiger 500 čija je vrijednost 462.000 eura bez PDV-a.

"Tu će biti i specijalni kombajn ITN Group - Grimme REX 6200 za šećernu repu i korjenasto povrće čija je vrijednost 670.000 eura bez PDV-a, ali i žitni kombajn Fendt Ideal 8 od 700.000 eura."

Italija je i ove godine na Sajmu, najavio je Ventresca

Već je otvorena izložba "Pšenica - od njive do trpeze" na kojoj će se moći vidjeti evolucija ratarstva u Hali 6. Novost je "Urbani salaš" gdje će na otvorenom prostoru kod Hale 22 biti promovirano kako na malom prostoru uzgajati biljne kulture. Posebna zanimljivost bit će šest tovnih mješanaca križanih pasmina.

"Sajam će imati i humanitarni karakter, a u vezi je s akcijom "Human i sladak" gdje će firma Stamevski donirati tortu od 70 metara, a koju će naši posjetitelji moći konzumirati i svatko koliko tko može pomoći - imat će priliku", najavio je direktor Novosadskog sajma.

Kao i svake godine pokrovitelj Nacionalne izložbe stoke i izložbe genetskih potencijala bit će tamošnje Ministarstvo poljoprivrede. Bit će prikazana najbolja grla goveda, konja, ovaca, koza...ali će zbog afričke svinjske kuge i ove godine biti izostavljene svinje.

Sama izložba je prodajnog karaktera, a kako je rekla pomoćnica u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović, Sajam će biti prilika za uspostavljene i diplomatskih i gospodarskih veza.

Već je prodano 12.000 ulaznica

Mogući dar uz kupljenu ulaznicu

Značajna za sve posjetitelje je nagradna igra uz popunjenu kupljenu ulaznicu. Darovatelj firma "MBV" pripremila je sijačicu Ozduman i prskalicu Badilli 600 l, dok tvrtla KITE daruje John Deeere-ov traktor 5045D, a Agropanonka Belarusov 820 i rasipač XMC-A 1000.

"Darivali smo do sada 27 traktora, a izložit ćemo 21 različit model. Sajamske akcije će se kretati između 500 i 1.000 eura na traktore, a na priključne strojeve do osam posto. Pored toga, imat ćemo i akciju staro za novo", rekao je Aleksandar Švonja, zamjenik direktora u Agropanonci.

"Izložit ćemo traktore od 45 do 450 konjskih snaga, ali i gusjeničare do 590 KS. Imat ćemo i priključne strojeve, prskalice, balirke.. a od tehničkih inovacija prikazat ćemo i opremu za njegu travnih terena i drugo. Pripremamo i mi popuste koji se kreću od tri posto, pa nadalje", najavio je izvšni direktor kompanije KITE Đorđe Mišković.

Izlažemo veliki dijapazon traktora, najavljuje Mišković iz KITE-a

U pretprodaji već je "otišlo" 12.000 karata. Cijena pojedinačne je 700 dinara (5,97 eura), kolektivnih 500 (4,26€) dok su za učenike i studente, umirovljenike i djecu od 7 do 14 godina 350 dinara (2,98 eura). Obiteljski dan je srijeda - 24. svibnja. 


Tagovi

Novosadski sajam 90. Međunarodni sajam poljoprivrede Slobodan Cvetković Zemlja partner Italija Cijena ulaznice


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner