Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ožoga
  • 12.07.2014. 13:25

Stari žetveni običaji na OPG Ožoga

Cilj ove manifestacije je, ne samo oživjeti tradiciju, koja je zaboravljena i koja je u ovoj regiji bila aktualna prije šezdesetak godina, posebno sada u srpnju, u vrijeme žetve, ali i pokazati stare zanate, alat, strojeve i gastronomsku ponudu.

Foto: Rais Alena, Novi List
  • 387
  • 26
  • 0

"I u budućnosti ćemo podržavati ovu manifestaciju, i nastojat ćemo da je svake godine bolja", rekao je 6. lipnja na otvorenju starih žetvenih običaja, koji su se na gospodarstvu supružnika Vjere i Ivana Ožoge u naselju Nova Subocka kod Lipovljana održavale treći puta, gradonačelnik Novske Vlado Klasan. Prenio je pozdrav ukrajinskog veleposlanika Oleksandra Levchenka. "Drago mi je da svake godine mogu sudjelovati na ovakvom događaju", rekao je gradonačelnik Lipovljana Mario Ribar. "Cilj ove manifestacije je, ne samo oživjeti tradiciju, koja je zaboravljena i koja je u ovoj regiji bila aktualna prije šezdesetak godina, posebno sada u srpnju, u vrijeme žetve, ali i pokazati stare zanate, alat, strojeve i gastronomsku ponudu." U ime organizatora goste je pozdravila i Vjera Ožoga. Njezin suprug je bio vodič i konferencijer u jednoj osobi.

Obitelj Ožoga oživljava tradiciju

Obitelj Ožoga bavi se sakupljanjem starih eksponata za svoju kolekciju, ali i popravljaju stare traktore, bicikle i tkalačku opremu i te sudjeluju na sličnim priredbama i izložbama. Na gospodarstvu je uz suradnju sa učeničkom zadrugom Tena bio snimljen i film o staroj već zaboravljenoj kulturi lanu. Ali o tome drugom prilikom.

Na tradicionalnom sajmu u šumi se predstavilo nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa medom, bižuterijom, predmetima od drveta, Češka beseda Dežanovac sa suvenirima od kukuruzne perušine te učenička zadruga Tena. Povorci u nošnjama na gospodarstvu Ožoga, čija je osnovna djelatnost automehanizacija i vulkanizacija, prethodila je u podne izložba tradicijskih obrta - oštrenje kose, izrada maslaca (Češka beseda Jazvenik), pečenje kruha u krušnoj peći. Veliki interes bio je za izložbu starih strojeva - kosilica, strojeva za obradu tla i proizvodnju alkoholnih pića, traktora i bicikala, kao i za tkalačku opremu (u budućnosti ju organizatori planiraju izložiti u novoizgrađenoj zemunici).

OPG Ožoga

Demonstracija žetve žitarica

Na čelu povorke uz zvukove tamburaša išao je organizatorski par, supružnici Ožoga - članovi Češke besede Lipovljane, gradonačelnici Lipovljana i Novske, te kulturna društva iz sela i okolice. Najzanimljivija je bila demonstracija žetve žitarica konjskom kosilicom, srpom i kosom (u tome su se okušala oba gradonačelnika), žene su vezale snopove i sav urod se utovarivao na konjske zaprege. A tko ne bi bio zainteresiran vidjeti kako su naši stari čistili žito, odvajali zrno u vršilicama i na ručni način? Bila je to prilika da se mlađima objasni, kako se nekad radilo – kakva je u to vrijeme bila žetva.

Žetvena svečanost popraćena kulturom

Ali bez obzira na sav posao se našlo vremena i za pjesmu, ples i zabavu. Na manifestaciji nije nedostajalo svjedoka, koji su bili živi dokaz ljudske patnje, ali i sreće, da je sav urod konačno pod krovom. U završnom dijelu novosubockih žetvenih svečanosti se u kulturnom programu predstavila Češka beseda Lipovlani – glazbeni, pjevački i folklorni sastav (koji sudjeluje svaku godinu), Subočanka - Udruga žena Nova Subocka, kulturno društvo Brest iz Brestače, Udruga umirovljenika, Udruga Ukrajinaca, obje iz Lipovljana i druge manjinske udruge, koje djeluju u regiji. Također za djecu je uvijek nešto pripremljeno - jahanje, kuglanje.

"U pripremi žetvenih svečanosti su nam pomogli obitelji Horvat, Faltis i Fedak iz Lipovljana i Vašek iz Jazvenika," rekla nam je Vjera Ožoga. Ovogodišnje žetvene svečanosti su financijski poduprli Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, grad Novska i brojni sponzori. Događaju su prisustvovali predsjednici i predstavnici Čeških beseda iz Mezurača, Siska, Jazvenika (čiji je bivši predsjednik Karel Vaško glavni akter u žetvi žitarica sa konjima i u ručnom odvajanju zrna), Lipovljana, direktorica Turističke zajednice Novske i Turističkog klastera Lonjsko polje iz Siska. Zabava je trajala duboko u noć i planirala se 4. manifestacija starih žetvenih običaja.

Foto: Rais Alena, Novi List


Povezana biljna vrsta

Lan

Lan

Sinonim: - | Engleski naziv: Flax | Latinski naziv: Linum usitatissimum L.

Lan se uzgaja na svim kontinentima. Uljani lan je kultura toplijih i suhih područja, pa se uzgaja više u južnim predjelima, dok predivom lanu više odgovara vlažniji i umjereniji... Više [+]

Tagovi

Stari žetveni običaji Vjera Ožoga Ivan Ožoga Nova Subocka Lipovljani Vlada Klasan Lan Žetveni običaji Tradicionalni sajam Povorka u nošnjama Izložba starih strojeva Tradicijski obrt Tkalačka oprema Demonstracija žetve Kulturni program Jahan


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]