Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preko polja do Europe
  • 17.05.2016. 14:30

Srbija i Hrvatska: partneri ili konkurenti?

Činjenica je da aktualna politika smeta ekonomiji pa se pričalo u metaforama poput: zaprežnih kola i mercedesa, jednom loncu u kojem se krčkamo, i savjetu za pregovore sa EU: žuriti polako!

  • 789
  • 88
  • 0

Od stručnih skupova drugog dana 83. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, najveću pažnju je privukla 2. Regionalna agrobiznis konferencija nazvana "Preko polja do Europe" na kojoj se razgovaralo o mogućnostima za suradnju poljoprivrednika u poljoprivrednom sektoru Srbije i Hrvatske, kao i njihovom zajedničkom izlasku na tržište Europske unije.

U 15 godina Hrvatska je u Srbiju uložila više od 700 milijuna eura. Srbija iz Hrvatske godišnje uvozi robu u vrijednosti od 150 milijuna eura, a u suprotnom smjeru završi dobara u vrijednosti od 100 milijuna eura.

Nikola Vujačić
Nikola Vujačić

Tvrtka Victoria grupa sa tvrtkama iz Hrvatske ima godišnju robnu razmjenu u vrijednosti od 50 milijuna eura. Izvršni direktor u Victoria grupi Nikola Vujačić vidi tvrtke iz Hrvatske više kao partnere nego kao konkurenciju.

"Naša saradnja sa kompanijama iz Hrvatske ima uporište u ekonomiji i tu saradnju vidim kao dugoročno održivu. Mi imamo set komparativnih prednosti u odnosu na kompanije iz Hrvatske, a ima i obrnutih primera. I Srbija i Hrvatska su izuzetno mala tržišta kada govorite o svetskom tržištu. Prirodno smo upućeni jedni na druge. Očekujem brzu konsolidaciju regionalnog tržišta i da se na kraju slobodno izrazim, mi i Hrvati smo u jednom loncu", kaže Vujičić.

Proizvodnja EU visoko konkurentna i zaštićena

Žarko Galetin
Žarko Galetin

Nisu svi tako veliki optimisti. Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin je ocijenio da će put srpske poljoprivrede prema EU biti vrlo bolan.

"Mi se susrećemo sa visoko konkurentnom i visoko zaštićenom proizvodnjom iz Evropske unije. Ne možete vi staviti zaprežna kola u trku sa mercedesom. Bojim se da u ovom trenutku jesmo u takvoj poziciji. Imamo nezaštićenog poljoprivrednog proizvođača. Kada uđete u tržišnu utakmicu sa jednim proizvođačem koji ima 400-500 evra subvencija po hektaru, vi ste hendikepirani", smatra Galetin.

Srbija u pregovorima sa EU treba "žuriti polako"

Miroslav Božić
Miroslav Božić

Miroslav Božić je već četiri godine u Viro grupi, inače dugogodišnji pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za vođenje kako sam kaže - poljoprivrednih pregovora.

"Moj pregovarački tim je imao 400 ljudi. Uspešno smo to završili i sa velikim zanimanjem pratimo šta se dešava u Srbiji. Ako me pitate za savet možda bi najbolja preporuka bila "žuriti polako".

Institucionalna izgradnja se ne sme odgađati za kasnije. Sa druge strane, ne treba žuriti i treba štititi nacionalne interese, dakle štititi ono što je specifično i važno za srpsku poljoprivredu i pronaći pravi balans. Sve ono što se tiče organizacije pregovaračkog procesa, pa izgradnje zakonodavstva, ustanova, na primer Agencije za agrarna plaćanja, akreditacije, sve je to potrebno i nužno da bi u budućnosti kao član mogao koristiti budžetski novac Evropske unije", kaže Božić.

Povezivanjem tvrtki u agrobiznisu do bolje opskrbljenosti tržišta

Romić i Bogosavljević Bošković
Ministri Romić i Bogsavljević Bošković

Još uvijek aktualna ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže da naše dvije zemlje predstavljaju u svjetskim razmjerima mala tržišta, ali i tržišta sa sličnim potrošačkim karakteristikama.

U tom smislu, ministrica smatra da povezivanje tvrtki u agrobiznisu omogućuje bolju opskrbljenost domaćeg tržišta, ali i mogućnost za zajednički nastup na trećim tržištima. U tom je značajno i preuzimanje iskustava Hrvatske u procesu pregovaranja sa EU.

"Hrvatsko iskustvo u pregovorima u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja od velike pomoći je Srbiji i njenoj pregovaračkoj grupi imajući u vidu sličnu proizvodnu strukturu i slične mere podrške u pretpristupnom periodu. Očekujem da bi u pregovorima sa EU uskoro moglo biti otvoreno poglavlje 11, koje se tiče poljoprivrede, ali za naše ministarstvo bitna su i poglavlja 12 i 13, koja se tiču zdravstvene bezbednosti hrane i ribolova, odnosno poglavlje koje je vezano za zaštitu životne sredine", mišljenja je Bogosavljević Bošković.

Najveća mogućnost suradnje u ratarstvu i voćarstvu

Konferencija Preko polja do Evrope
Veliko interesovanje za konferenciju

Ministar poljoprivrede Hrvatske Davor Romić rekao je da su iskustva Hrvatske u pregovorima za pristupanje Europskoj uniji iz sektora poljoprivrede vrlo bitna za Srbiju i njezin pristupni proces.

"Ideja je da se na Regionalnoj konferenciji razmijene iskustva kroz koja je Hrvatska prošla tijekom pregovaračkog procesa. Naš put je bio dug, učili smo od starijih članica EU i spremni smo da sada ta iskustva podijelimo sa Srbijom. Koliko je za nas značajna suradnja sa Srbijom najbolje govori podatak da su tvrtke iz Hrvatske u Srbiju uložile više od 700 milijuna eura, a sigurno je da ima prostora da ta ulaganja budu i veća" rekao je Romić.

Prema njegovim riječima, posebno dobre mogućnosti suradnje dvaju država, kada je o poljoprivredi riječ, jesu u područjima ratarstva i voćarstva. Kao primjer naveo je proizvodnju malina, gdje, kako je rekao, Srbija ima dobra iskustva, i proizvodnju mandarina, u kojoj Hrvatska ostvaruje značajne rezultate.

Na konferenciji se moglo čuti da je IPARD 2 za koji će vjerojatno na jesen biti raspisani prvi pozivi, samo "dio agrarnog kolača" i da će po ulasku u EU obitelj, novac opredijeljen za agrar biti 12x veći. Zato bi se oni koji se nadaju novcu iz "briselske blagajne" na vrijeme trebali pripremiti, jer je dug put od ideje do realizacije.


Tagovi

Srbija Partneri Regionalna agrobiznis konferencija Nikola Vujačić Davor Romić Snežana Bogosavljević Bošković


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Agrarni novinar 15 godina. Objavljuje u tiskanim i elektronskim medijima u zemlji i regiji. Nositelj više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."