Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 14.04.2023. 12:00
  • Novi Sad

Slobodan Cvetković: Nadmašit ćemo prošlogodišnji posjet Sajma poljoprivrede

Nekako osjećamo, ali i vidimo po pristiglim prijavama da svi žele biti dijelom ove važne sajamske povijesti, rekao je direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Foto: Novosadski sajam
  • 1.021
  • 63
  • 0

Novosadski sajam će u ovoj godini obilježiti 100 godina postojanja, a od 20. do 26. svibnja organizirat će i 90. Međunarodni poljoprivredni sajam. Ova dva velika jubileja, bila su povod za intervju s generalnim direktorom Slobodanom Cvetkovićem koji je za čitatelje Agrokluba predstavio retrospektivu stoljeća Sajma i otkrio detalje obilježavanja važnog događaja pred nama.

Ove godine obilježavate stoljeće postojanja Novosadskog sajma i 90 godina od Poljoprivrednog, na koji način će se to obilježiti krajem svibnja?

Novosadski sajam je najstarija sajamska kuća u ovom dijelu Europe i ujedno referentna, kompetentna i dobro organizirana pozornica na kojoj nastupaju najbolje kompanije i pojedinci iz cijelog svijeta, mjesto gdje se predstavljaju najsuvremenija dostignuća u poljoprivredi, agroindustriji, lovstvu, energetici, turizmu, već čitavih 100 godina. Najvažnija priredba Novosadskog, svakako je Međunarodni poljoprivredni sajam koji će ove godine biti priređen devedeseti put. 

Poljoprivredni sajam je najveća i najznačajnija smotra agrara u ovom dijelu Europe, koja okuplja sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike gospodarskih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu, iz Srbije i svijeta. Tako će biti i na ovom velikom događaju koji priređujemo od 20. do 26. svibnja na zatvorenom i otvorenom prostoru Novosadskog sajma i u Kongresnom centru "Master".

Uz sve do sada dobro poznate segmente kao što je Izložba poljoprivredne mehanizacije, Nacionalna izložba stoke i Izložba proizvoda s dodanom vrijednošću - Izložbe ekoloških proizvoda s oznakom geografskog porijekla, kraft piva, koje se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, bit će tu stručni i poslovni susreti koji će se održavati u Kongresnom centru, AgroB2B susreti, ocjenjivanje kvalitete proizvoda i usluga, uz tradicionalne prateće programe, nagradne igre za posjetitelje, Večet šampiona i druge. 

Zemlja partner Italija 

Ove godine zemlja partner bit će Italija. Zašto je izabrana Italija i s kojom ponudom će izaći za posjetitelje i tvrtke?

Zvanje Zemlja prijatelj i status Zemlja partner, podrazumijeva predstavljanje institucija i kompanija iz sektora agrara te zemlje na Poljoprivrednom sajmu. Zemlja partner ima mogućnost promocije povijesti, kulture, običaja, tradicije, gastronomije kroz posebne programe, ne samo na Novosadskom sajmu nego i u Novom Sadu. Posebno je značajno organiziranje stručnih, B2B i poslovnih susreta u cilju povezivanja s gospodarskim subjektima, kao i posredovanje u kontaktima s izlagačima.

Italija će se predstaviti širem auditoriju u Novom Sadu (foto: V. Stapić)

Prvi partner bila je Mađarska 2010. godine, zatim Portugal, Austrija, Hrvatska, Kraljevina Nizozemska, Bosna i Hercegovina, Francuska. Da je suradnja talijanskih i srpskih privrednika duga i čvrsta, potvrđeno je još 2015. godine na Poljoprivrednom sajmu, kada je bila prijatelj, kao i 2016. godine kada je nastupila kao zemlja partner.

Mislim da bi svaka zemlja koja želi biti zemlja partner, rado iskoristila mogućnosti koje joj se pružaju. Pri tome, nemojte zaboraviti da je ova mediteranska zemlja jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Republike Srbije i da im je naš poljoprivredno-prehrambeni sektor vrlo interesantan.

Furlanija-Venecija-Julijska krajina će posebno nastupiti na Sajmu. Zašto je došlo do takve odluke i s kojom ponudom će se ona predstaviti?

Zahvaljujući dugogodišnjem dobrom odnosu koji imaju regije Autonomne Pokrajine Vojvodine i regije Furlanija-Venecija-Julijska krajina, logično je bilo da se uspostavi i suradnja jer prostora za nju uvijek ima i to u svim aspektima. Priliku da se predstave iskoristit će i predstavnici talijanskog sajma koji se nalazi u Pardenoneu.

Za izlagače terminski popusti

Koje zemlje će biti zemlje prijatelji? Zlatni sponzor? Banka partner?

Kao što i sami znate, sajmovi nude jedinstvene prilike da se na atraktivan i upečatljiv način kompanije predstave domaćim i stranim izlagačima, poslovnoj publici, ali i velikom broju posjetitelja iz zemlje i inozemstva.

Izložba mehanizacije posebno zanimljiva posjetiteljima

Zlatni sponzor je Al dahra, tvrtka koja je prepoznala značaj događaja kakav je Međunarodni poljoprivredni sajam. Banka partner je kao i prošle godine Banka Poštanska štedionica, a Generalni sponzor je Globos osiguranje.

Hoće li biti nekih posebnih pogodnosti za posjetitelje povodom ovih jubileja, ali i za sudionike?

Nastupom na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, izlagači proizvode i usluge prezentiraju publici iz cijelog svijeta. Imaju mogućnost iskoristiti prisustvo svih razina vlasti, ali i vodećih europskih agrobiznis kompanija, kako bi unaprijedili i proširili poslovanje.

Kako bi izlagačima pomogli da odluku o nastupu što lakše donesu, godinama unazad pružamo im mogućnost da iskoriste pravo na značajne terminske popuste. Ne postoji nikakav preduvjet u vezi s djelatnošću, potrebno je samo da pošalju prijave. Za to su odobreni određeni popusti za avansna plaćanja od 8,6 ili četiri posto.  

Zna li se tko će otvoriti Sajam?

Na ovo pitanje je sada prerano odgovarati, ali kao i prethodnih godina, informaciju ćemo imati uoči Poljoprivrednog sajma.

Koliko će ljudi biti angažirano?

Posebno zanimljiva Izložba stoke

Kada je u pitanju naša najvažnija manifestacija, svi zaposleni, na Novosadskom sajmu rade gotovo cijeli dan svih dana trajanja istog. Također, tijekom organiziranja velikih događaja, surađujemo sa studentskim zadrugama, pa tako upošljavamo studente koji nam puno pomažu, ali i honorarce. Teško je u ovom trenutku predvidjeti točan broj angažiranih osoba, ali pretpostavljam da će ih biti barem nekoliko stotina.

Što se sve istaklo tijekom posljednjih 100 godina na Novosadskom sajmu?

Od Prve međunarodne izložbe i sajma rasne stoke, koja je održana od 14. do 18. ožujka 1931. godine, pa sve do danas, poslije možda i najtežeg razdoblja kroz koji je Sajam prošao, a to je bila 2020. godina i Covid, teško je odgovoriti na ovakvo pitanje, jer je nemoguće navesti sve događaje, osobe, pa čak i eksponate koji su ostavili trag u povijesti.

Sto godina Novosadskog sajma: Od "zemaljskih" vašara do ere interneta i inovacija

Ono što je svakako sigurno i što se najviše istaknulo je vrijednost svih zaposlenih na Novosadskom sajmu, i onih koji su u mirovini i onih kojih više nema, a koji su desetljećima unazad utabali put, da mi danas budemo ovdje gdje jesmo. 

"Ova godina bit će posebna po broju posjetitelja"

Koje su bile najznačajnije godine Međunarodnog sajma poljoprivrede tijekom posljednjih 90 godina po posjetu?

Mislim da su pedesete godine prošlog stoljeća bile možda među najznačajnijim godinama za našu sajamsku kuću, kada je Poljoprivredni 1955. godine dobio status "međunarodni", gdje su sudionici bili izlagači iz Sovjetskog Saveza, Istočne Njemačke, Velike Britanije, Čehoslovačke, Mađarske i Italije. Nekako je prva asocijacija na najvažnije godine Poljoprivrednog sajma povezivana upravo s Josipom Brozom Titom, jer je SFRJ bila velika država, imala je snažnu privredu i poljoprivredu, bila je epicentar svjetske i poljoprivrede i industrije.

Može se reći da je Međunarodni poljoprivredni sajam bio jedna vrsta Titove pasije. Otvarao ga je sedam puta, a navraćao je skoro svake godine idući u svoju rezidenciju u lovištu Karađorđevo, kod Bačke Palanke. Tijekom sedamdesetih i osamdesetih, popularnost Poljoprivrednog sajma dostigla je svoj vrhunac.

Velika zainteresiranost izlagača

Kakav posjet očekujete ove godine na Poljoprivrednom sajmu?

Mi smo u posebnoj godini Novosadskog sajma. Nekako osjećamo, ali i vidimo po pristiglim prijavama da svi žele biti dijelom ove važne sajamske povijesti. Jedan od pokazatelja je i broj izlagača, a koji su se prijavili puno ranije nego što je to uobičajeno, tako da očekujemo da će ova godina biti posebna po broju posjetitelja, i da ćemo nadmašiti prošlogodišnju brojku od 140.000. 


Tagovi

Novosadski sajam Međunarodni sajam poljoprivrede Slobodan Cvetković Izložba mehanizacije Izložba stoke 90. Sajam poljoprivrede Zemlja partner Italija


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner