Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinski turizam
  • 08.09.2020. 15:15
  • Osječko-baranjska, Kamenac

Slavonija i Baranja imaju sve preduvjete za vinski turizam, graševina je ogroman potencijal

Cilj je stvoriti dodatni turistički sadržaj, integrirajući ponudu s dvije strane granice, hrvatske i mađarske i predstavljajući se zajednički na domaćem i vanjskim tržištima, čulo se na početnoj konferenciji projekta "Vinski turizam bez granica - jedinstvena vinsko-turistička destinacija".

Foto: JumpStory
  • 463
  • 381
  • 0

U Podunavlju je graševina kraljica, ali u Villanyu, svega nekoliko desetaka kilometara dalje, također u Baranji, ali mađarskoj, broj jedan su crvena vina i cabernet franc. Čak 50 tisuća noćenja ostvario je ovaj mađarski gradić, sjedište istoimene vinske regije. Samo dvije tisuće stanovnika, a toliko turističkih posjeta. I to isključivo zbog vina. Želja je to i vinara i vinogradara u hrvatskom dijelu Baranje te je i razlog zašto su se ove dvije vinske regije odlučile na projekt prekogranične suradnje.

Početna konferencija projekta "Vinski turizam bez granica - jedinstvena vinsko-turistička destinacija" koja se održala u Vinariji Vina Belje u Kamencu kod Kneževih Vinograda okupila je proizvođače Baranje, dok su neki predstavnici bili onemogućeni prijeći granicu pa su sudjelovali online.

"Cilj je stvoriti dodatni turistički sadržaj, integrirajući ponudu s dvije strane granice i predstavljajući se zajednički na vanjskim tržištima - Austrije, Njemačke, BiH, Slovenije te na domaćem tržištu", istaknuli su na početnoj konferenciji.

Projekt vrijedan gotovo 400.000 eura

Uz ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), doc.dr.sc. Krunoslava Dugalića, direktoricu Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivanu Jurić, o projektu su govorili i pomoćnica ravnatelja HAPIH-a, doc.dr.sc. Ivana Rukavina, projektni menadžer Tenkes Nonprofit Kft Zoltán Győrffy, kao i Darko Cenbauer, dipl.ing.agr. iz Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo HAPIH-a te Snježana Brzica, pomoćnica ministrice turizma i sporta.

sc
Početna konferencija projekta održala se u Vinariji Vina Belje u Kamencu kod Kneževih Vinograda (foto: Damir Rukovanjski)

Cilj je jačanje razvoja turizma kroz promociju jedinstvenog prekograničnog vinskog turizma koji povezuje neke od najvažnijih regija u mađarskom Siklós-Villányu, hrvatskom Podunavlju i Slavoniji. Riječ je o projektu koji je započeo 1. srpnja 2020., predviđenog trajanja dvije godine, sufinanciranog kroz Interreg Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., ukupne vrijednosti gotovo 400.000 eura.

Nositelj je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a partneri Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i neprofitna tvrtka vinara iz mađarskog Villanya "Tenkes Nonprofit Kft". Pridruženi partneri su: Osječko-baranjska županija, Ministarstvo turizma i sporta i Udruga Graševina Croatica. Planirane projektne aktivnosti imaju za cilj integrirati i nadograditi ponudu vinskog turizma na dvjema stranama granice jedne geografske regije Baranje i njezine okoline uspostavljanjem mreže proizvođača vina, turističkih i ugostiteljskih operatera, izgradnjom kapaciteta za upravljanje destinacijama, prijenosom znanja i vještina, integracijom i zajedničkom promocijom prekogranične ponude vinskog turizma na lokalnom, regionalnom i međunarodnom tržištu.

Veliki planovi za 24 mjeseca trajanja projekta

Doc.dr.sc. Ivana Rukavina istaknula je brojne aktivnosti poput stvaranja baze podataka, izradu mobilne aplikacije o vinsko-turističkoj ponudi u prekograničnom području, nabavu i uspostavu dvije mobilne promotivne kušaonice vina, organizaciju konferencije o graševini u Osijeku, kao i organizaciju međunarodne konferencije na temu cabernet franca i razvoja vinskog turizma u Villanyu.

"Projekt zahtijeva prezentaciju zajedničke vinsko-turističke ponude na specijaliziranim sajmovima u Budimpešti, Zagrebu, Beogradu, Beču, Sarajevu i Duesseldorfu, razvoj i organizaciju događaja s obje strane granice. Stavili smo naglasak i na BiH budući da je ona najveći uvoznik ovog proizvoda iz Hrvatske", rekla je Ivana Jurić.

Vinski turizam bez granica, još bolja promocija Slavonije i Baranje

Zoltan Győrffy rekao je kako su nedavno proslavili 25 godina od formiranja vinske ceste te kako razvijaju dva branda - crvena vina i crne sorte, te cabernet franc. Kako je istaknuo, vesele se projektu jer bi on doista mogao biti okarakteriziran kao vinski turizam bez granica.

"Za Villany svi znaju, a za nas još ne. Svakako treba poraditi na kvaliteti naših proizvoda i podići ju za još jednu razinu. Treba tu mnogo ulaganja. Doduše, ova godina je dosta loša, ali treba ulagati u tehnologiju i marketing, a ovaj program je dobar jer potiče vinogradare da ulažu u sebe i svoja imanja", rekla nam je Anastazija Szabo iz podruma Szabo u Karancu.

Konzul Republike Mađarske u Osijeku, Bela Gardoš naglasio je da će projekt doći do punog izražaja kada prestane pandemija koja nas je sve pogodila.

vd
Uvjerena sam da graševinu kroz ovakve projekte možemo etablirati u ono što doista zaslužuje, rekla je Snježana Brzica (foto: Damir Rukovanjski)

Graševina je vino ogromnog potencijala

"Na ovom smo projektu partner i upravo su takvi koncepti ono što će Ministarstvo turizma poticati", rekla je pomoćnica ministra Snježana Brzica i dodala kako je međuresorna suradnja jako važna. "Uvijek ćemo pokušati zajednički odraditi takve akcije, a želimo i da lokalni proizvod bude u funkciji razvoja turizma. Slavonija i Baranja ima sve bolje rezultate u ovom sektoru, a posljednjih godina je pokazala da smo regija koja sigurno raste u broju dolazaka gostiju. Što se tiče graševine, ona ima ogroman potencijal i po meni još medijski nije dobila zasluženu promociju. Uvjerena sam da ju kroz ovakve projekte možemo etablirati u ono što doista zaslužuje".

Krunoslav Dugalić je istaknuo važnost spoja turizma i vinske industrije koju smatra značajnim segmentom hrvatske poljoprivredne proizvodnje.

Jači naglasak na udruživanju i pozicioniranju vinara

"Ovim projektom smo definirali izazove s kojima se naši vinari susreću, a to je pitanje promocije njihova proizvoda i pozicioniranje na hrvatskoj, europskoj i svjetskoj sceni. Pokušali smo ujediniti turizam s jedne, marketing s druge i opisivanje specifikacije graševine s treće strane. Istina, Covid-19 je stvorio probleme, ali pitanje organiziranja naših vinogradara te marketinga bio je i prije aktualan. I Zakon o vinu išao je korak dalje kako bi se stvorile pretpostavke za regionalno vino, a isto tako i da se jači naglasak daje udruživanju i pozicioniranju na međunarodnoj, ali i hrvatskoj sceni", rekao je ravnatelj HAPIH-a. 

Kako je dodao, ovakvim projektima žele dodatno naglasiti spoj vinske industrije i turizma uz adekvatnu promociju, a tu moraju istaknuti partnere iz mađarske Baranje koji su proteklih dvadeset godina na tom planu puno napravili. "Nadamo se da će nam njihova bogata iskustva pomoći da se i naša vinska industrija jednako tako pozicionira", rekao je Dugalić.

vd
Ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić (foto: Damir Rukovanjski)

Sudionici konferencije obišli su vinariju Belje d.d., kao i stari podrum te arhivu vina ovoga proizvođača koji lozu uzgaja na više od 600 hektara.


Fotoprilog


Tagovi

Villany Baranja Graševina Vinski turizam bez granica HAPIH Mađarska Suradnja Crna vina Crvena vina Cabernet franc


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner