Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 17.02.2009.

Skupština Hortus croatiae

  • 1.246
  • 60
  • 0

Društvo vinogradara i vinara "Hortus croatiae" održalo je redovnu skupštinu na kojoj je dato izvješće o radu u minuloj i program rada za ovu godinu. Tijekom prošle godine Društvo se prvenstveno koncentriralo na projekt županijske marke vina "pušipel" koji je uspješno i završen te je stupio na tržište. Povratne informacije o njegovu plasmanu i odazivu kupaca bolje su od očekivanja, o čemu je govorio predsjednik "Hortus croatiae" Zdravko Dvanajščak.

Boris Novak govorio je o Pravilniku o dodjeli robne marke "pušipel", pa su tako svi članovi Skupštine obaviješteni o najvažnijim momentima u radu s ovom markom. U okviru provedbe ovog projekta organizirane su i radionice s predavanjima na teme zaštite vinove loze, upotrebe herbicida i o ostalim agrotehničkim zahvatima u vinogradu.

Društvo je bilo uključeno i u provedbu projekta Turističke zone Prlekije i Međimurja financiranog iz fondova Europske unije. Članovi Hortusa aktivno su sudjelovali i na raznim sajmovima, nacionalnim i međunarodnim te ocjenjivanjima vina. Odazvali su se sajmovima u Ljubljani, Splitu, Zagrebu, na nedelišćanskom Mesapu.

U suradnji s ostalim udrugama i turističkim zajednicama Međimurske županije i Općine Štrigova, sudjelovali su u manifestacijama u Međimurju i Hrvatskoj, uključivši se i u program Ljeta u Gradu Zrinskih.

Od Urbanova do pušipela

Udruga je najveći teret podnijela u organizaciji manifestacije Dani vina u Županiji Zrinskih - Urbanovo ‘08. O tome je predsjednik Dvanajščak rekao da je manifestacija bila dobro organizirana, no, da su mogući i značajniji pomaci, uz uvjet da se angažiraju svi članovi Društva.
- To će pridonijeti boljoj afirmaciji međimurskih vina i ponude u cijeloj regiji. Od manifestacija koje smo organizirali izdvojio bih Martinje na Međimurskoj vinskoj cesti i sudjelovanje u emisiji Razglednica iz Hrvatske Hrvatske televizije. Aktivno smo se uključili i u varaždinski Špancirfestu, tako da smo organizirali svakodnevna dežurstva na našem štandu. U prošloj godini započeli smo s internom degustacijom i ocjenjivanjem pojedinih sorti vina, što ćemo nastaviti i ove godine - rekao je Dvanajščak.

Spomenut je i Susret vinara u suradnji s Croatia osiguranjem, proces dokazivanja pravih razmjera štete u vinogradima nakon tuče u srpnju, organizirani izlet u vinsku pokrajinu Alsace u Francuskoj i predavanje o filtriranju vina te svečano otvaranje prve boce Pušipela u prosincu...
- Od početka mjeseca studenoga, u Turističku zajednicu Općine Štrigova sufinanciramo sredstva za stručnog radnika u Turističko-informacijskom centru koji radi i na poslovima stručnog suradnika u našem društvu. Završili smo elaborat smeđe signalizacije koji kreće u završnu fazu obilježavanja - dodao je Dvanajščak, pohvalivši izvrsnu suradnju s Međimurskom županijom, osobito zamjenikom župana Mladenom Križaićem.

Usustavljeni novi planovi

U ovoj godini Društvo "Hortus croatiae" planira organizirati stručne ekskurzije i izlete u Gradišče, Gorička brda i Istru, posjete i izlaganja na međunarodnim sajmovima, nastavak planiranih degustacija i internog ocjenjivanja određenih sorti vina, organizaciju stručnih predavanja iz područja vinogradarstva i podrumarstva, predstavljanje enogastronomije, sustavno širenje kvalitetnog tržišta i kvalitetnog razvoja županijske marke vina, objedinjavanje godišnjih potreba za repromaterijalom i zajedničke nabave. Društvo će izraditi kvalitetan promidžbeni materijal, a planira sudjelovati i na manifestacijama u suradnji s turističkimm zajednicama MŽ i Općine Štrigova. Planiraju nabaviti i gravirati čaše s logotipom Društva te, dakako, organizirati svoje dvije središnje priredbe - Urbanovo ‘09. i Martinje.

Tekst: Aleksandra Ličanin


Izvori

Međimurje - županijske novine

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je na prostorima zagrebačkog velesajma otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije #CroAgro te sajmovi hrane i zdravog življenja kojem je zemlja partner Indija, najmnogoljudnija zemlja svijeta, a koji će od 30.... Više [+]