Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija IEE projekta
  • 08.02.2017. 15:20

Skup o biomasi iz kultura kratkih ophodnji

Energetski Institut Hrvoje Požar, u suradnji s Panonskim drvnim centrom kompetencija, pozivaju vas na završnu konferenciju IEE projekta SRCplus pod nazivom: Biomasa iz KKO za povećanje konkurentnosti i ruralni razvoj.

Foto: Olichel/pixabay.com
  • 1.426
  • 146
  • 0

Energetski Institut Hrvoje Požar, u suradnji s Panonskim drvnim centrom kompetencija, pozivaju vas na završnu konferenciju IEE projekta SRCplus pod nazivom: Biomasa iz KKO za povećanje konkurentnosti i ruralni razvoj u Poduzetničkoj zoni II 16, Virovitica, u petak 10. veljače, 2017. godine s početkom u 9:30 sati, javljaju iz ureda Virovitičko-podravske županije.

Kulture kratkih ophodnji (KKO) su drvenaste vrste (crna joha, breza, grab, kesten, jasen, topola, bagrem i vrba) koje se uzgajaju u kratkim ophodnjama (2-8 godina) na poljoprivrednim površinama za energetske potrebe kroz proizvodnju biomase.

KKO mogu generirati i dodatne pozitivne učinke

U Republici Hrvatskoj su površine zasađene s KKO prihvatljive za izravna plaćanja u poljoprivredi, a ukoliko se na njima ne koriste umjetna gnojiva i sredstva za zaštitu bilja, i za zelena plaćanja. Uz proizvodnju obnovljive energije, KKO mogu generirati i dodatne pozitivne učinke u obliku opće korisnih funkcija ekosustava te ruralnog razvoja, ukoliko se takve opcije razmatraju i obuhvate prilikom planiranja nasada i lanca opskrbe.

Cilj skupa je prenijeti stečena saznanja o mogućnostima uzgoja i korištenja KKO, iskustvima i pozitivnim primjerima iz Europe.

Kroz trogodišnje istraživanje financirano iz IEE projekta SRCplus, Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) je razmijenio direktno informacije s preko 350 dionika kroz 12 događaja organiziranih najviše na istoku Hrvatske, kako bi upoznali političare te potencijalne sudionike u lancu KKO s konceptom uzgoja i korištenja KKO, te potaknuli ih na promišljanje kako mogu navedeni koncept uklopiti u svoje aktivnosti i poslovanje. Na kraju projekta, zaključuje se da biomasa iz KKO već ima preduvjete za stvaranje početnog tržišta u postojećim kotlovnicama i kogeneracijama na drvnu biomasu, a u dijelu proizvodnje na poljoprivrednim površinama van funkcije.

Potražnja za novim radnim mjestima

Uz poljoprivrednike i javna upravna tijela, drvno-prerađivačka industrija prepoznata je kao jedan od glavnih nositelja dionika u lancu, i to u ulozi potencijalnog korisnika drvne sječke iz KKO. U kombinaciji s drvnim ostatkom iz obrade sirovine, drvna sječka iz KKO mogla bi se koristiti za proizvodnju topline za proizvodne procese industrije, dok se kvalitetnije drvo može sačuvati za proizvode koje donose veću dodanu vrijednost poput proizvodnju peleta ili proizvodnju lijepljenih ploča, iverice, MDF i slično.

Detaljan program konferencije pročitajte u dokumentu ispod teksta.

Takav bi pristup osigurao lokalnu sirovinu i energent za drvnu industriju, ali i stimulirao daljnji razvoj industrije temeljen na lokalnom kapitalu i ruralnom razvoju regije, budući da takvi lanci generiraju nove ekonomske aktivnosti i potražnju za novim radnim mjestima. Upravo iz tog razloga završni skup SRCplus projekta održati će se upravo u Panonskom drvnim centrom kompetencija koji je prepoznat kao važna karika u vidu istraživanja i razvoja, ali i značajnosti za opći razvoj drvno-prerađivačke industrije u Hrvatskoj. Cilj skupa je prenijeti stečena saznanja o mogućnostima uzgoja i korištenja KKO, iskustvima i pozitivnim primjerima iz Europe, rezultatima projekta, ali i skrenuti pozornost na mogući utjecaj KKO na ruralni razvoj i gospodarstvo.

Foto: Olichel/pixabay.com


Dokumenti


Tagovi

Biomasa Konkurentnost Konferencija Virovitica Kulture kratkih ophodnji


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰