Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitnik pčela
  • 07.12.2021. 14:40

Školski medni i dan sv. Ambrozija - zaštitnika pčela i pčelara

Čak 853 škole diljem Republike Hrvatske, 35.307 učenika prvih razreda te 178 odabranih pčelara, sudjeluju u ovogodišnjem programu Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka.

Foto: Bigstock/Kosolovskyy
  • 275
  • 95
  • 0

Danas, 7. prosinca Crkva slavi sv. Ambrozija kao Svetog biskupa i naučitelja, a pčelari kao svog sveca zaštitnika.

Prema Wikipediji, ovaj je svetac živio od 340. do 397. godine, a bio je milanski biskup. Legenda kaže da mu je u djetinjstvu dok je spavao u kolijevci na dvorištu ispred roditeljskog doma na lice sletio roj pčela.

Ugledavši taj prizor djevojka koja ga je čuvala, počela je vrištati od straha za djetetov život i panično prizivala pomoć. Ambrozijev otac, koji je bio iskusan pčelar, odmah je naredio da puste dijete na miru i uistinu – roj se tog trena digao u nebo, a da dijete nije ubola niti jedna pčela.

Nakon tog događaja otac je svom sinu dao ime Ambrozije, što je grčki termin za hranu bogova, čest sinonim za med i druge pčelinje proizvode.

Narod je često znao reći da iz usta ovog sveca teku riječi slatke poput meda. Često je prikazan kako drži pčelinju košnicu okružen pčelama jer su one za njega bile uzvišena i sveta bića, a pčelinje društvo uzor skladne zajednice u kojoj vlada red i rad.

Prvašići dobili svoju teglicu meda 

Sada već četvrtu godinu, danas je i Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka u kojemu ove godine sudjeluje 853 škole diljem Republike Hrvatske, 35.307 učenika prvih razreda te 178 odabranih pčelara, sve u cilju podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane, educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost te pomoći u stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje onog hrvatskog na tržištu. 

"Sektor pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda zauzima značajno mjesto u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji RH, stoga uvijek ima našu primjerenu pozornost", izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je sudjelovala u prigodnom programu povodom obilježavanja Školskog mednog dana u Petrinji.

Dodala je da je, iako se u 2021. godini bilježi blagi porast broja pčelara i pčelinjih zajednica, ova godina bila iznimno teška za pčelare zbog nepovoljnih meteoroloških prilika koje su uzrokovale nedostatak pčelinje paše te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom i razornim potresima.

Zaštita hrvatskih medova 

Kako navodi, iz tog su razloga kreirali Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala te za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela osigurali tri milijuna kuna u Državnom proračunu. 

"Uz to, Ministarstvo poljoprivrede provodi Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020-2022. godine i u okviru kojeg je ove godine osigurano 18 milijuna kuna potpora po različitim mjerama kojima se nastoji unaprjeđivati cjelokupan sektor", podsjetila je.

S obzirom na dodanu vrijednost proizvoda iz sektora pčelarstva, Ministarstvo pruža pomoć i u zaštiti naziva proizvoda, a odnosi se na pet hrvatskih medova od kojih je Slavonski zaštićen oznakom izvornosti na EU razini, dok su Zagorski, Istarski i Goranski i Dalmatinski zaštićeni na nacionalnoj razini i u postupku zaštite na EU razini, stoji u njihovom priopćenju. 


Tagovi

Sv. Ambrozije Zaštitnik pčela Zaštitnik pčelara Legenda Marija Vučković Školski medni dan


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije