Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirarstvo
  • 27.06.2013.

Sir iz mišine kreće u Europu

Popularna jestvina kao izvorni adut i brend drniškog kraja

Foto: RGBStock.com
  • 412
  • 19
  • 0

Osim šampiona kvalitete, kravljeg sira iz mišine proizvedenog u mini sirani Mladenke Vukušić iz Mirlović Polja, na Četvrtom festivalu sira, zlatne plakete za kvalitetu dobila su četiri sira, šest sireva dobilo je srebrnu, a tri brončanu plaketu. Kvalitetu sira ocjenjivali su stručnjaci Agronomskog fakulteta u Zagrebu, gdje su uzorci već prije poslani.

Ukupno se za natjecanje u kvaliteti prijavilo 14 proizvođača sira s područja Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Ličko-senjske županije, a na festivalu, koji je imao i prodajni karakter, svoje proizvode izložilo je njih deset.

Med i mirisni sapuni

Izlagači iz susjedne Bosne i Hercegovine ove godine nisu došli pa je festivalu izostao i predznak “međunarodni”. Uz sirare, za štandovima na gradskoj Poljani bili su i proizvođači drniškog pršuta, meda, likera i rakija, proizvođači suvenira, mirisnih sapuna i druge robe. Ukupno njih 41.

Organizator festivala, koji je održan pod geslom “I mi sir za Europu imamo”, jest Ured Hrvatske gospodarske komore za područja od posebne državne skrbi Knin u suradnji s Gradom Drnišom. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Šibensko-kninske županije i Ministarstva poljoprivrede.

- Festivalom nastavljamo promicati sirarsku proizvodnju u Republici Hrvatskoj u svrhu poticanja stvaranje brenda tradicijskih sireva, posebno sira iz mišine. Manifestacija se održava upravo u Drnišu iz razloga što je drniški kraj izvorište autohtone sirarske proizvodnje u ovom dijelu Dalmacije, a napose sira iz mišine.

S obzirom na to da ti naši sirevi nisu dovoljno reklamirani, nisu brendirani, a vrlo su kvalitetni, želimo to ovim festivalom promijeniti. Trenutačno se u suradnji sa strukom i proizvođačima radi na tomu da sir iz mišine dobije etiketu izvornosti - kazao nam je Josip Laća, voditelj Ureda HGK za područja od posebne državne skrbi Knin.

Kako bi se ovaj proizvod zaštitio, prije nekoliko godina osnovana je županijska Udruga proizvođača sira iz mišine “Mišinac” te pokrenut projekt “Istraživanje tehnologije i kvalitete sira iz mišine u funkciji njegove zaštite”, koji provodi Institut za mljekarstvo pri Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a podržava ga i Županija. Voditelj projekta je dr. Samir Kalit sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

S realizacijom projekta, kako nam je rekao Slavko Petrović iz Pakova Sela, jedan od poznatijih proizvođača sira iz mišine, do cilja je prevaljeno više od pola puta. Osim u vrhunskim sirevima, pršutu, vinu i ostalim delicijama, posjetitelji 4. festivala sira uživali su i u prigodnom zabavnom programu u kojem su nastupili Gradski zbor “Neuma” te plesne skupine “Step up” i “Korak po korak”.

Autor: Katarina Rudan Foto: RGBStock.com


Izvori

Slobodna Dalmacija


Tagovi

Sirarstvo Sir Ocjenjenjivanje sira Autohtona proizvodnja