Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG
  • 20.11.2013. 19:30

Seminar "LAG-ovi kao nositelji razvoja ruralnih zajednica"

Seminar pod nazivom „LAG-ovi kao nositelji razvoja ruralnih zajednica“ održan je 7. i 8. studenoga 2013., u IMPACT Centru u Zadru

Foto: freepik.com
  • 219
  • 18
  • 0

Seminar pod nazivom „LAG-ovi kao nositelji razvoja ruralnih zajednica“ održan je 7. i 8. studenoga 2013., u IMPACT Centru u Zadru. Organizatori seminara su UNDP i Zaklada za razvoj civilnoga društva, a seminar je održan za predstavnike LAG-ova kojima su odobrena sredstva na prvom natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iako su informacije bile vrlo vrijedne i za LAG-ove koji su se javili na 2. krug IPARD natječaja. Seminar je održan u okviru provedbe Mjere 202 IPARD-a.

Cilj seminara bio je pružanje informacija o mogućnostima pokretanja i financiranja aktivnosti za provedbu lokalnih razvojnih strategija, načinima aktiviranja članova LAG-a te primjerima dobrog upravljanja udrugama. Uloga LAG-ova u ruralnom i regionalnom razvoju Hrvatske velika je, a smjernice za novo programsko razdoblje 2014.-2020. LEADER-u daju još veći značaj. Pred LAG-ove se postavljajju sasvim konkretni zadaci programiranja i provedbe LRS. To uključuje i znatna financijska sredstva koja će LAG-ovima biti na raspolaganju preko 5 nacionalnih podmjera LEADER programa, a za ovu svrhu predviđeno je 2,5% od ukupnih sredstava RR RH. Preko jedne od podmjera LAG-ovi će usmjeravati sredstva na lokalne projekte (odabirom i kandidiranjem projekata) slijedom ciljeva i mjera svoje LRS.

U ovom trenutku jedno od najvećih pitanja, međufinanciranje za odobrene LAG-ove ima vrlo izgledno rješenje posredstvom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, koja je pokazala veliko razumijevanje za ovaj nepremostivi problem za LAG-ove koje njihove JLS nisu u stanju financirati. U tom smislu razmišlja se i o osnivanju Banke za društveni razvoj. Čula su se neka vrlo praktična iskustva i preporuke konzultanata za što bolje organiziranje LAG-a, animiranje članova, kreiranja i provedbe LRS.

Sudionici su dobili i praktične informacije o financijskom poslovanju udruga i prijedlogu izmjena Zakona o udrugama. Zanimljivi su bili primjeri funkcioniranja LAG-a Laura i LAG-a Vallis Collapis čiji rad inspirira ostalih 59 do sada registriranih LAG-ova u Republici Hrvatskoj.

Foto: freepik.com


Tagovi

LAG Ruralni razvoj Lokalna zajednica IPARD LEADER Banka za društveni razvoj Seminar Strategija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok željno iščekujemo početak još jednog proljetnog sajma u Gudovcu još malo fotografija iz arhive 😊
#gudovac2024