Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni oskar
  • 02.07.2021. 15:00
  • Zagrebačka, Zaprešić

Šampioni Suncokreta ruralnog turizma Sinjska alka i hotel Dunav iz Iloka

Bili smo u dvojbi treba li organizirati manifestaciju, no shvatili smo da krasne i vrijedne ljude u ruralnom prostoru ne smijemo zaboraviti kad im je najteže, čulo se na dodjeli Suncokreta ruralnog turizma.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • 111
  • 118
  • 0

Sinjska alka i iločki hotel Dunav dobitnici su Velikog zlata na osmom izdanju Suncokreta ruralnog turizma, koji se dodjeljivao ove godine u prostoru Multimedijalnog centra Vršilnica u Zaprešiću.

"U godini pandemije, razornih potresa, nezavidne gospodarske situacije bili smo u dvojbi treba li organizirati manifestaciju, no shvatili smo da krasne i vrijedne ljude u ruralnom prostoru ne smijemo zaboraviti kad im je najteže. Da nismo pogriješili dokazuje 125 prijava iz svih dijelova Hrvatske, sve redom sjajnih i radišnih ljudi i ovog puta se uistinu bilo teško odlučiti kome dodijeliti nagrade", kazala je organizatorica projekta Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge Klub članova Selo. 

Kako bi ih, dodala je, potakli da i dalje nastave u istom smjeru, komisija je odlučila ove godine dodijeliti čak pedeset nagrada. 

Tradicijska ruralna domaćinstva, gastronomija i vinski turizam

Kako se čulo, Sinjska alka je između ostalog svjetski priznata pokretna baština od strane UN-a, a hotel Dunav uspješno posluje u Iloku 15 godina, te svoja vrata nije zatvorio ni u koronakrizi.     

Uz šampionsku titulu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Tradicijska (ruralna) domaćinstva, Tradicijska (ruralna) gastronomija, Vinski turizam, Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, Ruralno turistički projekti, Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak poručila je kako ruralni prostor Hrvatske čuva autentičnost i autohtonost, a njegova ljepota i bogatstvo ne odražavaju se samo u eno-gastronomiji, nego i u tradiciji, glazbi, bogatim narodnim nošnjama...

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević rekao je kako ruralni turizam spaja kulturu, tradiciju i narodne običaje, ljubaznost, obiteljske vrijednosti i autentične krajeve Lijepe naše. Dodao je da su najbolji oni koji su i u ova zahtjevna vremena za turizam, uslijed pandemije, znali doći do gostiju, ali se i okrenuti domaćim gostima. 

Nagrađeni u kategorji najboljeg turističkog seoskog gospodarstva sa srebrnom medaljom je bio OPG Tončija Kuzmičića iz Zastražišća na Hvaru, a njegova kćerka Meri Lugarić nam je kazala da na gospodarstvu imaju 15 koza od kojih dnevno dobiju dvije i po do tri kilograma sira, a tu je i 400 maslina i manji vinograd. Na farmi, koju su osnovali prije 13 godina, žive četiri generacije, od najstarijeg none koji ima 94 godine do najmlađeg, koji ima samo sedam  mjeseci.

Poljoprivredom se na Hvaru bave 100 godina  

Lugarić ponosno izdvaja da se njezina obitelj prije svega poljoprivredom bavi već više od 100 godina, a nedavno su se okrenuli i razvijanju seoskog turizma, ali zasnovanog na autohtonim proizvodima, kao što je primjerice, bikla, domaći afrodizijak, koji je mješavina crnog vina i kozjeg mlijeka, u autentičnom ambijentu kamenih kućera, suhozida, koji su domaćem stanovništvu u polju služila da se sklone kako od kiše tako i od sunca, a koja se danas rijetko mogu vidjeti u turističkoj ponudi na samoj obali. No, unutrašnjost našeg najpoznatijeg turističkog otoka je posve druga priča, jer turiste aktivno uključuju u život sela, što potvrđuje i ova nagrada.

Suncokret je dobila i Ruralna kuća za odmor iz Požege, iza koje stoje voditeljica iste Kristina Vaniš i njezin vlasnik Ivan Majetić, mladi i uspješni par, koji su iskoristili činjenicu da u Požegi, ali i u cijeloj županiji Požeško-slavonskoj županiji, kronično nedostaje smještajnih turističkih kapaciteta, jer nemaju niti jedan hotel. 

Zlatnu povelju u kategoriji turistička seljačka gospodarstva je dobila i Vinogradarska kuća Braje s Plešivice, a Sandra i Robert Braje stoje iza domaćih proizvoda u drvenoj vinskoj kleti, koja može primiti do 50 gostiju. Dakle, u ponudi imaju nagrađivana autohtona vina i pjenušce, koji su sve bolji u vinogorju Bregovita Hrvatska, do domaće kuhinje, kao što je patka iz vlastitog otvorenog uzgoja.  

Zelene staze Dunava i Drave za aktivni odmor

Milan Franjić je voditelj projekta Zelene staze Dunava i Drave, kojeg je općina Erdut pokrenula još 2017. godine, a cilj je, kaže, privući domaće turiste dok se oni strani ne vrate u većem broju, a koji su spasili lanjsku turistički sezonu. U ponudi su, kaže, lokalna vina iz erdutskog vinogorja, kao i domaće rakije i likeri. Osim toga, nedaleko je i nagrađeni restoran Citadela u općini Bilje, koji je dobio nagradu u kategoriji tradicijska ruralna gastronomija, temeljenu na slatkovodnoj ribi koju razvijaju od 1978. godine.

Iz Gorskog Kotara dolazi nagrađeni robinzonski smještaj Roswell u Fužinama, a Valentina Šipuš nam je otkrila da osim pravih kulisa kaubojskog grada, koja su ostala iza snimanja filma, imaju pet konja na ranču Čargonja. Turista, najviše iz Njemačke, imaju i u ovoj pandemiji, koja se još uvijek osjeća što se  tiče dolazaka stranih gostiju. 

Pršutana i stancija Buršić iz Istre je dobila nagradu u kategoriji ruralna gastronomija za Vodnjansku špaletu, što je prednja svinjska noga, a koja se može kuhati samo tri zimska mjeseca u godini.


Tagovi

Suncokret ruralnog turizma Nagrade Ruralni turizam


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.