Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suhomesnati proizvodi
  • 31.03.2014. 14:00

Samoborska salamijada 2014.

Tradicija spravljanja Samoborske salame poznata je od davnina, a upravo njoj u čast i ove godine će se održati gastro manifestacija Samoborska salamijada

  • 248
  • 14
  • 0

Grad Samobor poznat je po mnoštvu delicija zbog kojih se ubraja u mjesta s najbogatijom gastronomskom ponudom. Muštarda, bermet, kremšnite, proizvodi od divljači, samoborska češnjovka, s pravom nose status gastronomskih ikona. No, Samoborska salama nadmašila je sve, otišla je korak dalje i postala prva robna marka Grada Samobora, sa zaštićenim identitetom.

Upravo njoj u čast, 12. travnja, u Samoboru će se i ove godine održati gastronomska manifestacija Samoborska salamijada. Tradicija spravljanja češnjofki, salama i drugih suhomesnatih proizvoda njeguje se i prenosi s koljena na koljeno u gotovo svakoj samoborskoj obitelji. Krajem osamdesetih godina, na inicijativu grupe entuzijasta i zanesenjaka u pripravljanju salama, održana je prva Samoborska salamijada kao javna manifestacija.

Salamijada je s godinama prerasla u međunarodnu manifestaciju, koja na završnoj priredbi okuplja preko 1.000 zaljubljenika u salamu. Popularnost joj sve više raste, kako kod proizvođača, tako i kod gostiju. Salamijada su objeručke prigrlili i Grad Samobor i Turistička zajednica Grada Samobora te se njome i dan danas ponose. Na prošlogodišnjoj Salamijadi ocjenjeno je 150 uzoraka salame. Pobjedu je ponosno ponijela obitelj Ivice Kupresa iz Kladja koja je, već drugu godinu za redom, osvojila nagradu Velika zlatna šajba za najbolju salamu Samoborske salamijade.

"To je odraz kvalitete koji govori da se 'ide naprijed'. Među deset najbolje ocjenjenih salama oscilacije su male, o najboljima su odlučivale nijanse", pojasnio je Milinko Perković, predsjednik ocjenjivačke komisije. Inače, na natjecanju se salame ocjenjuju kroz tri kategorije: domaći proizvođači, gosti iz Slovenije te kategoriji špekerice, u kojoj sudjeluju proizvođači iz Slovenije, Mađarske, Italije i Hrvatske.


Tagovi

Samobor Suhomesnati proizvodi Samoborska salamijada Ivica Kupres Milinko Perković Samoborska salama


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.