Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarski sajam
  • 07.02.2016. 10:30

Romić sa pčelarima u medenom Gudovcu!

Ovogodišnji 12. međunarodni pčelarski sajam u Bjelovaru, je u subotu, po ustaljenoj tradiciji otvorio ministar poljoprivrede, dr. Davor Romić, kojemu je ovo bio, kako je i sam naglasio, prvi radni dan na nekoj manifestaciji u njegovom resoru.

Foto: hok.hr
  • 298
  • 41
  • 0

Približno 150 izlagača iz 12 zemalja okupilo se na 12. međunarodnom Pčelarskom sajmu i 2. izložbi vina i vinogradarstva otvorenom 6. veljače u Bjelovaru na sajamskom prostoru Gudovac.

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Davor Romić koji je u prvom obraćanju hrvatskim poljoprivrednicima rekao da Hrvatska ima iznimne uvjete za razvoj zbog bogatih prirodnih resursa koje, naglasio je, poljoprivreda ne koristi.

Najavljeno okrupnjavanje i komasacije

"Ne koristiti svoje prirodne resurse velika je greška svake nacije. Imamo 750 tisuća hektara neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta i zbog toga ću predložiti dva velika projekta - okrupnjavanje i komasacije - jer samo tako možemo dovesti u funkciju rascjepkane male parcele koje ćemo napraviti većim i na njima proizvoditi konkurentnije", kazao je ministar Romić.

Odgovarajući na pitanje kako zaštititi hrvatske pčelare u Europskoj uniji koja dopušta miješanje uvoznog i domaćeg meda, ministar Romić je rekao kako se Hrvatska u Europskoj uniji mora pridržavati pravila koja je prihvatila, ali i da je suradnja s Europskom komisijom otvorena. Uloga ministra poljoprivrede je da probleme uvidi i pretvori ih u direktive ili okvire koji će zagarantirati bolji status naših pčelara, rekao je Romić.

Poljoprivrednici, ako budemo kao pčelari bit će nam bolje

Prvi Romićev radni dan na nekoj manifestaciji u njegovom resoru je zaključen konstatacijom da je pčelarstvo značajna grana poljoprivrede. U Hrvatskoj je oko 12.500 pčelara, s 600.000 košnica, iz kojih se godišnje na tržište iznese 8.000 tona meda, od kojih u izvozu završi 1.500 tona.

"Moramo se više okrenuti fondovima EU. Omogućiti mladima, obrazovanima da uz svoje znanje i odgovornost poljoprivreda vrati osmijeh Hrvatskoj. Pčelarstvo je jedna od rijetkih grana poljoprivrede u kojoj Hrvatska ima pozitivnu izvoznu bilancu", naglasio je Romić.

On je u društvu bjelovarsko-bilogorskog župana, Damira Bajsa, gradonačelnika Bjelovara, Antuna Korušeca, nakon svečanosti otvaranja obišao Sajam.

Foto: hok.hr


Tagovi

Davor Romić Pčelarski sajam Damir Bajs Bjelovarski sajam


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner