• Pčelarski sajam
  • 07.02.2016. 10:30

Romić sa pčelarima u medenom Gudovcu!

Ovogodišnji 12. međunarodni pčelarski sajam u Bjelovaru, je u subotu, po ustaljenoj tradiciji otvorio ministar poljoprivrede, dr. Davor Romić, kojemu je ovo bio, kako je i sam naglasio, prvi radni dan na nekoj manifestaciji u njegovom resoru.

Foto: hok.hr
  • 277
  • 41
  • 0

Približno 150 izlagača iz 12 zemalja okupilo se na 12. međunarodnom Pčelarskom sajmu i 2. izložbi vina i vinogradarstva otvorenom 6. veljače u Bjelovaru na sajamskom prostoru Gudovac.

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede Davor Romić koji je u prvom obraćanju hrvatskim poljoprivrednicima rekao da Hrvatska ima iznimne uvjete za razvoj zbog bogatih prirodnih resursa koje, naglasio je, poljoprivreda ne koristi.

Najavljeno okrupnjavanje i komasacije

"Ne koristiti svoje prirodne resurse velika je greška svake nacije. Imamo 750 tisuća hektara neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta i zbog toga ću predložiti dva velika projekta - okrupnjavanje i komasacije - jer samo tako možemo dovesti u funkciju rascjepkane male parcele koje ćemo napraviti većim i na njima proizvoditi konkurentnije", kazao je ministar Romić.

Odgovarajući na pitanje kako zaštititi hrvatske pčelare u Europskoj uniji koja dopušta miješanje uvoznog i domaćeg meda, ministar Romić je rekao kako se Hrvatska u Europskoj uniji mora pridržavati pravila koja je prihvatila, ali i da je suradnja s Europskom komisijom otvorena. Uloga ministra poljoprivrede je da probleme uvidi i pretvori ih u direktive ili okvire koji će zagarantirati bolji status naših pčelara, rekao je Romić.

Poljoprivrednici, ako budemo kao pčelari bit će nam bolje

Prvi Romićev radni dan na nekoj manifestaciji u njegovom resoru je zaključen konstatacijom da je pčelarstvo značajna grana poljoprivrede. U Hrvatskoj je oko 12.500 pčelara, s 600.000 košnica, iz kojih se godišnje na tržište iznese 8.000 tona meda, od kojih u izvozu završi 1.500 tona.

"Moramo se više okrenuti fondovima EU. Omogućiti mladima, obrazovanima da uz svoje znanje i odgovornost poljoprivreda vrati osmijeh Hrvatskoj. Pčelarstvo je jedna od rijetkih grana poljoprivrede u kojoj Hrvatska ima pozitivnu izvoznu bilancu", naglasio je Romić.

On je u društvu bjelovarsko-bilogorskog župana, Damira Bajsa, gradonačelnika Bjelovara, Antuna Korušeca, nakon svečanosti otvaranja obišao Sajam.

Foto: hok.hr


Tagovi

Davor Romić Pčelarski sajam Damir Bajs Bjelovarski sajam


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li neko može da mi kaže koja je vrsta kruške u pitanju...