• Domaća tržnica
  • 12.05.2016. 18:30

Rođendan domaće tržnice u Omišu

Cilj je omogućiti malim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode izravno kupcima.

  • 1.654
  • 82
  • 0

Ove subote 14. svibnja 2016. Domaća tržnica u Omišu slavi prvi rođendan. U pripremi je izložba mini ponija i puladi (magarčića), dječja likovna radionica, nastup KUD Dalmacija i slavljenička torta bez koje bi slavlje bilo nezamislivo.

Tržnica se otvara u 7:00h i tada započinje program.

Domaća tržnica proizvod suradnje raznih institucija

Domaću tržnicu, koja je otvorena 18. travnja 2015. ispred Centra Studenac u Omišu, pokrenuo je trgovački lanac Studenac u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Savjetodavnim službama Ministarstva poljoprivrede, REROM - Javnom ustanovom za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Turističkim zajednicama grada Omiša i Splitsko-dalmatinske županije i vrlo važnom lokalnom podrškom - gradonačelnikom Omiša.

Domaća tržnica je mjesto gdje se kupac susreće sa proizvodom iz bliskog okruženja i njegovim proizvođačem bez posrednika. Proizvodi su sezonski, vrhunske kvalitete, najčešće domaćih sorti.

Susret kupca i proizvođača

Jedina je to tržnica u Splitsko-dalmatinskoj županiji na kojoj će obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, zadruge, udruge i mali obrti osobno plasirati svoju robu bez posrednika. Riječ je o dobrima koji nastaju uglavnom u obiteljskom okruženju, bilo da je riječ o plodovima zemlje koja generacijama prelazi sa koljena na koljeno ili o jajima, siru i medu, proizvodima životinja koje su udomaćene na ovom podneblju.

Nudit će se i proizvodi koji su kombinacija prirodnih materijala i modernih zahtjeva poput igračaka i kozmetike. "Tako su se hranili naše naše bake i djedovi, a želimo tu zdravu naviku prenijeti u naslijeđe svojoj djeci i unucima", govore proizvođači.

Trajno otvorena suradnja s OPG-ovima

Tržnica radi subotom, u vremenu od 7-13 sati, u Omišu ispred Centra Studenac na adresi Četvrt Ribnjak 17. Suradnja je trajno otvorena svim OPG-ovima, zadrugama i malim obrtima i udrugama. Svi koji žele plasirati domaće prizvode, a nemaju za to kvalitetnu prigodu, trebaju se javiti u Studenac i dogovoriti termin prodaje (trznica@studenac.hr) ili 091 28 28 465.

Studenac je omogućio besplatnu infrastrukturu (štand, suncobran, vagu, vitrinu) i promociju (radio, TV, plakati, Facebook, web). Oni OPG-ovi, zadruge udruge i mali obrti koji ne proizvode količine kojima mogu opskrbljivati trgovačke lance, a koji traže svoj put za plasman proizvoda, na ovaj način mogu povećavati proizvodnju i jačati svoju prisutnost na tržištu.


Tagovi

Domaća tržnica Rera Omiš Studenac SDŽ


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi