Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 18. susret ribara na Hvaru
  • 21.10.2013. 08:00

Ribarima nužna pomoć države

U subotu je završen 18. susret ribara, koji je okupio više od 100 sudionika. Zanimljivi su i korisni zaključci tog skupa od kojih će se, barem neki, očekuju ribari, i ostvariti

Foto: freepik.com
  • 1.872
  • 182
  • 0

"Tražimo od resornog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da do 1. studenoga ove godine podnese zahtjev Komisiji Europske unije te da se u razdoblju od tri iduće godine obvezno nastave isplaćivati poticaji u ribarstvu na način kako je to bilo do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Naime, izostankom potpora, hrvatski ribari su stavljeni u neravnopravni položaj u odnosu na ribare na ribare susjednih država, pa im je itekako nužna pomoć države - bilo u vidu potpora, poticanja ili kompenzacija".

U hvarskom hotelu Amfora u subotu završio radom 18. susret ribara Hrvatske

To je prvi i jedan od pet zaključaka trodnevnog, po redu tradicionalnog 18. susreta ribara, koji je od 17. do 19. listopada ove godine održan u hvarskom hotelu Amfora u organizaciji HOK-a u nazočnosti više od 100 sudionika, ali bez resornog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, čiji je domaćin bila Obrtnička komora Splitsko-dalmatinske županije. Drugi zaključak, također značajan, odnosi se na zahtjev ribara da se za mreže potegače omogući otkup, ako se kroz planove upravljanja njima ne bude moglo ekonomski ribariti, dok treći zaključak glasi: „Tražimo da se za sve riblje proizvode, posebice za ribu iz ulova, uzgoja i školjke primjenjuje stopa PDV-a od 10 posto“, a četvrti: „Ribarima koji trajno izlaze iz ribolova, treba osigurati prednost pri dobivanju koncesije za bavljenje marikulturom, ako se oni preorijentiraju na ovaj sektor.“

Na temelju petog usvojenog zaključka ribari traže da Ministarstvo poljoprivrede, kao resorno ministarstvo za sektor ribarstva, a uslijed isprepletene nadležnosti više ministarstava (Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo kulture, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo financija), koordinira međusobnu suradnju kod provedbe različitih projekata u hrvatskom ribarstvu (primjerice predatori, sportske lučice, iskrcajna mjesta, beneficirani radni staž). No prema usvojenom šestom zaključku, tradicionalni 19. susret hrvatskih ribara će se održati iduće godine u Zadarskoj županiji.

Zaključci usvojeni na tradicionalnom 18. susreta hrvatskih ribara

Inače, 18. susretu ribara Hrvatske obrtničke komore su istaknuti problemi u hrvatskom ribarstvu, dakako prijedlozi predstavnika ribara, Ministarstva poljoprivrede, mjerodavnih institucija te inih sudionika za njihovo moguće rješavanje. Raspravljajući o aktualnom, trenutačnom stanju u hrvatskom morskom ribarstvu, sudionici su 18. skupa ribara razmotrili i mogućnost kako u narednom razdoblju poboljšati i poslovanje u tom sektoru. Gotovo svi govornici su upozorili na dramatično stanje u hrvatskom morskom ribarstvu, pogotovo nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju prije nepuna četi mjeseca, ujedno optuživši državnu administraciju za operativnu tromost i sporost u donošenju novih planova upravljanja.

Međutim, pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za ribarstvo Miro Kučić opetovao je kako stanje u toj djelatnosti, značajnoj i za hrvatski turizam, i nije tako alarmantno, ali da je još uvijek u opticaju previše ribarskih povlastica. Sve govori kako su ribari i ovaj put na svom skupu najviše pozornosti posvetili poticajima i kompenzacijama koje su, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, izostale što se drži i najvažnijim zaključkom 18. susreta ribara. To je posebice naglasio predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore Vladan Bojić Dando.

Poruka predsjednika Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske - Vladana Bojića

Opetovao je navedene zaključke najvišeg skupa ribara očekujući, baš kao i svi ribari na području Hrvatske, da će se postojeće stanje vidno popraviti ne samo u morskom ribarstvu. Bojić u ime svih ribara od resornog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja zahtijeva da do 1. studenoga ove godina, do kada imaju pravo, prijavi njihov zahtjev za potporu Komisiji Europske unije, kako bi pomoć mogli zadržati i u naredne tri godine. Ako se primjerice kroz planove upravljanja mrežama potegačama ne bude moglo ekonomski opravdano ribariti, ribari će, poručili su, za isto zatražiti i omogući otkup mreža.

Ribarima koji trajno izlaze iz ribolova, treba osigurati prednost pri dobivanju koncesije za njihovo bavljenje marikulturom. Zbog isprepletene nadležnosti više ministarstava u problemima ribarstva, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao resorno ministarstvo, treba više koordinirati međusobnu suradnju istih ministarstava. Također tražimo stopu PDV-a od 10 posto za proizvode ribarstva i marikulture“, podsjetio je Vladan Bojić Dando na tek usvojene zaključke ovogodišnjeg 18. skupa koji je završio radom u subotu, 19. listopada u hotelu Amfora u Gradu Hvaru.

Neki bi rekli kako je će u hrvatskom morskom ribarstvu i buduće biti kao i proteklih godina, ali sve govori kako ipak neće biti tako. To su mnogi ribari potvrdili i na svom najvišem ovogodišnjem skupu shvativši kako mnoge stvari u njihovoj djelatnosti, iznimno značajnoj u prehrani ljudi, ipak treba promijeniti nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Čini se kako su ribari također shvatili kako se moraju ponašati prema pravilima i propisima EU-a, pa su u tom smjeru kroz svoje zaključke koncentrirali i svoje želje te moguće rješavanje postojećih problema. Predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu je na završetku susreta rekao kako je vjerojatno trebalo biti i znatno više zaključaka, s obzirom na probleme, no ribari ističu kako su u njima ipak zaželi i istaknuli bitno.

Foto: freepik.com


Tagovi

Susret ribara Hvar Vladan Bojić Miro Kučić Koncesija PDV Mreže

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]