Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 19.02.2009.

Rezidba šljive u Daruvaru

  • 4.492
  • 221
  • 0

Dana 19.veljače 2009. godine kao nastavak rada sa studijskom grupom proizvođača šljive sa područja Ispostave Daruvar održana je demonstracija rezidbe šljive.

Rezidbu je u ekstremno zimskim uvjetima održala kolegica Ljiljana Šepak, stručna savjetnica za voćarstvo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

I ova demonstracija predstavlja kontinuirani nastavak rada sa proizvođačima šljive na našem području kojih je još uvijek relativno malo.

Ozbiljniji rad sa proizvođačima započeo je prošle u suradnji sa našim bivšim kolegom savjetnikom Antom Marićem i kolegicom savjetnicom Ljiljanom Šepak na zimskoj rezidbi šljive u Daruvaru, nastavljeno je ljetnom rezidbom šljive koju je održala kolegica Šepak te stručnim predavanjima na „Danima šljiva“ u Siraču na temu izbora sortimenta, tehnologije uzgoja te prerade i plasmana šljive.

Ove godine ciklus se ponavlja sa održanom zimskom rezidbom u voćnjaku u kojem se planira održati i ljetna rezidba, a završetak ciklusa biti će ponovo na „Danima šljiva“ gdje će se uz stručna predavanja ocijeniti i proizvedene šljivovice i druge voćne rakije.

Demonstracijom rezidbe šljive privodi se kraju ciklus zimskih predavanja na području Ispostave Daruvar u okviru kojeg su u suradnji sa kolegicama i kolegama savjetnicima te kolegama iz tvrtki agrobiznisa održana 3 ratarska predavanja, 2 predavanja iz zaštite bilja (zaštita voćnjaka, zaštita vinograda i rad IPP službe) te 2 demonstracije rezidbe (lijeske i šljive) na kojima je do sada prisustvovalo 350 poljoprivrednih proizvođača. ž

Ciklus predavanja završiti će predavanjem na temu „Mogućnosti iskorištenja mjera ruralnog razvoja te sredstava iz SAPARD i IPA-RD programa“ koje se u suradnji sa djelatnicima MPRRR za proizvođače sa područja Grada Daruvara, Grubišnog Polja i Garešnice planira održati u Daruvaru.

Uz navedena predavanja kolegica stočarske specijalnosti održava 5 stočarskih stručnih predavanja pa su na taj način edukativnim radom obuhvaćene gotovo sve grane poljoprivredne proizvodnje zastupljene u većoj mjeri na području naše Ispostave.

U nastavku ove godine na planu edukacije proizvođača namjerava se u okvire izložbe vina „Vinodar“ u Daruvaru održati „Demonstracija ispravnosti atomizera“ te stručna predavanja i okrugli stol, ljetna rezidba šljive i stručna predavanja u okviru „Dana Šljiva“, te „Demonstracija određivanja rokova berbe sorata jabuka našeg područja“ za naše proizvođače jabuke.

Područna služba HZPSS-a, Bjelovarsko-bilogorske županije,
Vlado Bistrović, dipl. ing. agr., stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li kako prepoznati dobar solarni modul?

Svi solarni moduli izgledaju slično, ali ipak nisu svi isti. Tehnologija kod solarnih modula svakim danom napreduje i ono što je prije 10 godina bilo nezamislivo - danas...

Više [+]