Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 19.02.2009.

Rezidba šljive u Daruvaru

  • 4.491
  • 221
  • 0

Dana 19.veljače 2009. godine kao nastavak rada sa studijskom grupom proizvođača šljive sa područja Ispostave Daruvar održana je demonstracija rezidbe šljive.

Rezidbu je u ekstremno zimskim uvjetima održala kolegica Ljiljana Šepak, stručna savjetnica za voćarstvo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

I ova demonstracija predstavlja kontinuirani nastavak rada sa proizvođačima šljive na našem području kojih je još uvijek relativno malo.

Ozbiljniji rad sa proizvođačima započeo je prošle u suradnji sa našim bivšim kolegom savjetnikom Antom Marićem i kolegicom savjetnicom Ljiljanom Šepak na zimskoj rezidbi šljive u Daruvaru, nastavljeno je ljetnom rezidbom šljive koju je održala kolegica Šepak te stručnim predavanjima na „Danima šljiva“ u Siraču na temu izbora sortimenta, tehnologije uzgoja te prerade i plasmana šljive.

Ove godine ciklus se ponavlja sa održanom zimskom rezidbom u voćnjaku u kojem se planira održati i ljetna rezidba, a završetak ciklusa biti će ponovo na „Danima šljiva“ gdje će se uz stručna predavanja ocijeniti i proizvedene šljivovice i druge voćne rakije.

Demonstracijom rezidbe šljive privodi se kraju ciklus zimskih predavanja na području Ispostave Daruvar u okviru kojeg su u suradnji sa kolegicama i kolegama savjetnicima te kolegama iz tvrtki agrobiznisa održana 3 ratarska predavanja, 2 predavanja iz zaštite bilja (zaštita voćnjaka, zaštita vinograda i rad IPP službe) te 2 demonstracije rezidbe (lijeske i šljive) na kojima je do sada prisustvovalo 350 poljoprivrednih proizvođača. ž

Ciklus predavanja završiti će predavanjem na temu „Mogućnosti iskorištenja mjera ruralnog razvoja te sredstava iz SAPARD i IPA-RD programa“ koje se u suradnji sa djelatnicima MPRRR za proizvođače sa područja Grada Daruvara, Grubišnog Polja i Garešnice planira održati u Daruvaru.

Uz navedena predavanja kolegica stočarske specijalnosti održava 5 stočarskih stručnih predavanja pa su na taj način edukativnim radom obuhvaćene gotovo sve grane poljoprivredne proizvodnje zastupljene u većoj mjeri na području naše Ispostave.

U nastavku ove godine na planu edukacije proizvođača namjerava se u okvire izložbe vina „Vinodar“ u Daruvaru održati „Demonstracija ispravnosti atomizera“ te stručna predavanja i okrugli stol, ljetna rezidba šljive i stručna predavanja u okviru „Dana Šljiva“, te „Demonstracija određivanja rokova berbe sorata jabuka našeg područja“ za naše proizvođače jabuke.

Područna služba HZPSS-a, Bjelovarsko-bilogorske županije,
Vlado Bistrović, dipl. ing. agr., stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovakav kruh su pekle moja baka i teta. U krušnoj peći. Kao dijete baš i nisam bila luda za njim. Bio je nekako žilav, kiselkast... Danas su oni ultrapopularni, nazivaju ih craft kruhovima, a rade se od sourdougha. I moje bake i teta su imal... Više [+]