Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BBio projekt
  • 27.11.2013. 09:45

Radionica za uzgajivače autohtonih pasmina

U sklopu projekta BBio, održat će se deset radionica namijenjenih uzgajivačima autohtonih pasmina

  • 298
  • 25
  • 0

Prva u ciklusu od deset radionica za uzgajivače autohtonih pasmina u okviru projekta BBio, pod nazivom Unaprjeđenje konkurentnosti autohtonih pasmina i tradicionalnih proizvoda, održat će se u četvrtak, 28. studenog 2013. u Vatrogasnom domu Makarska s početkom u 12 sati.

Predavanje na tu temu održati će dr.sc. Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Na dalmatinskom i hercegovačkom području prisutna je velika raznolikost izvornih pasmina domaćih životinja. Među važnije se ubrajaju govedo (buša), dalmatinski i hercegovački magarac i ovca (dubrovačka ruda, dalmatinska i hercegovačka pramenka).

Posljednjih pedesetak godina, uslijed novih trendova u poljoprivredi - industrijalizacije poljoprivrede i uvođenja namjenskih hibrida, tradicijske pasmine postaju sve ugroženije i ubrzano nestaju.

Vrednovanje bogatstva gen-fonda našeg podneblja i stvaranje izvornih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nameće se kao osnovna razvoja regije.

Upravo iz tog razloga je osmišljen BBio projekt s ciljem valorizacije i očuvanja agro-biološke raznolikosti pograničnih područja kroz teritorijalnu suradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kako bi se osigurao održiv razvoj navedenih područja BBio projekt će uspostaviti edukativno-informativne i genske centre u Dalmaciji (Park prirode Biokovo) i Hercegovini (Buhovo).

Svrha genskih centara je:

  • održavati matično stado pasmina za daljnju selekciju i reprodukciju
  • potaknuti uspostavu jedinstvenih istraživačkih jedinica koje će pridonijeti očuvanju neprocjenjivog genetskog bogatstva
  • održavati pasmine u njihovom prirodnom okruženju
  • podizati svijest javnosti o očuvanju pasmina kroz obrazovne aktivnosti

Projektom se planira održati i niz edukativnih radionica za uzgajivače autohtonih pasmina čime će se doprinijeti unaprjeđenju njihovog znanja, umrežavanju, jačoj promociji izvornih proizvoda i boljoj organizaciji tržišta.

Potrebno je naglasiti da su izvorne pasmine prilagođene specifičnim uvjetima u kojima obitavaju stoga se njihovim uzgojem smanjuje širenje makije, održava raznolikost krajobraza i posredno doprinosi zaštiti od požara što je izrazito važno u kontekstu očuvanja Parka prirode Biokovo.

Projekt financira Europska unija u iznosu od 385.288,43 eura u sklopu IPA programa za prekograničnu suradnju Hrvatska - BiH.

Projekt provode Javna ustanova RERA S.D. i Ministarstvo gospodarstva Zapadnohercegovacke županije s partnerima Parkom prirode Biokovo i Udrugom za zaštitu i očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja.

Za sve ostale informacije možete se obratiti na mob. 099 3599993 (Jelena Kurtović).


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Autohtone pasmine BBio projekt Ante Ivanković Buša Dalmatinski magarac Makarska Hercegovačka pramenka

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]