Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radionica
  • 07.06.2016. 19:30

Radionica "Otpad kao resurs" u Travnom

U Travnom u Zagrebu će se od 09.-11. lipnja održati predavanje i radionica o kompostiranju i kreativnim rješenjima za smanjenje otpada u Zagrebu.

Foto: parkticipacija/Facebook
  • 565
  • 57
  • 0

Parkticipacija, udruga za urbanu permakulturu poziva sve zainteresirane na posljednji ciklus predavanja i radionica koji će se ovaj tjedan održati u Kulturnom centru Travno (KUC Travno), Božidara Magovca 17, u Zagrebu.

U četvrtak, 09. lipnja 2016. godine od 19 do 20 sati održat će se tribina pod nazivom Otpad kao resurs na kojoj će stanovnici Travnog i svi zainteresirani moći saznati više o kreativnim načinima brige za okoliš kroz smanjenje otpada, kompostiranje i uradi-sam rješenja za prenamjenu i recikliranje predmeta umjesto odbacivanja neželjenih predmeta na obližnje gradsko odlagalište.

U subotu, 11. lipnja 2016. od 10 do 12 sati Parkticipacija će održati radionicu kompostiranja uz praktičnu demonstraciju kako od kuhinjskog otpada proizvesti vrijedan resurs - kompost - koji se može koristiti za daljnji uzgoj hrane u vrtovima i balkonskim gredicama, te obogaćivanje kvalitete tla i bioraznolikosti u urbanim sredinama. Predavanje i radionica pružit će kreativne primjere kako predmete koji nam više nisu potrebni možemo kroz jednostavne i svakodnevne prakse pretvoriti u vrijedne resurse i pritom smanjiti troškove u domaćinstvu.

Kako se lokalno organizirati i aktivirati na temu otpada?

Kada organski otpad poput kuhinjskog i vrtnog otpada ili papira završi na odlagalištu, razgrađuje se u uvjetima bez kisika te proizvodi neugodne mirise i stakleničke plinove i time izravno utječe na klimatske promjene i slabiju kvalitetu zraka koju naročito osjećaju stanovnici Novog Zagreba. Pored zagađenja okoliša, bacanje biorazgradivog ili drugih vrsta otpada također uzrokuje druge negativne posljedice u ekološkom, ekonomskom i socijalnom smislu: odbacivanje starih predmeta, te proizvodnja novih, zahtijeva dodatno crpljenje prirodnih resursa, odnosno iziskuje dodatna financijska izdvajanja kućanstava za nabavu novih predmeta, poručuje Sandra Dobrić.

Parkticipacija poziva stanovnike Travnog i sve zainteresirane Zagrepčane da se uključe u predavanje i radionicu, nauče kako jednostavno kompostirati kuhinjski biootpad u svom kućanstvu, te rasprave na koji način se dodatno lokalno organizirati i angažirati na temu otpada u Zagrebu, urbane održivosti i kvalitete života u četvrti i gradu.

Događanja su prikladna za odrasle i djecu, a ulaz je slobodan.

Predavanja i radionice održavaju se u okviru građanske akcije Aktivno i solidarno za Zelenu Mamuticu: Akcija za razvoj solidarnosti, participacije i održivosti u zagrebačkoj četvrti Travno. Ova građanska akcija provedena je zahvaljujući financijskoj podršci Regionalne zaklade za lokalni razvoj "Zamah" u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Za više informacija obratite se udruzi Parkticipacija i Kulturnom centru Travno.

Foto: parkticipacija/Facebook


Tagovi

Radionica Predavanje Travno Zagrec Parkticipacija Kulturni centar Otpad kao resurs


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]