• IEA Bioenergy Task 43
  • 08.03.2018. 18:00

Radionica o proizvodnji biomase za obnovljivu energiju u Osijeku

Pod pokroviteljstvom IEA Bioenergy Task 43, Ministarstvo poljoprivrede i Energetski institut Hrvoje Požar, organiziraju radionicu "Koliko su atraktivni sustavi proizvodnje biomase za obnovljivu energiju u održivom upravljanju okolišem za ruralni razvoj?".

Foto: tofotografie/bigstockphoto.com
  • 311
  • 34
  • 0

Pod pokroviteljstvom IEA Bioenergy Task 43, Ministarstvo poljoprivrede i Energetski institut Hrvoje Požar, organiziraju radionicu "Koliko su atraktivni sustavi proizvodnje biomase za obnovljivu energiju u održivom upravljanju okolišem za ruralni razvoj?" koja će se održati na Sveučilištu J.J. Strossmayer u Osijeku, 27.03.2018. godine.

Radionica ima ambiciozni cilj ustanoviti poveznice između proizvodnje biomase za energiju i ublažavanja negativnih demografskih trendova u ruralnim područjima Središnje i Jugoistočne Europe, ali i kako uključiti proizvodnju biomase za bioekonomiju u postojeće proizvodne sustave hrane i krmiva. Predavači s četiri kontinenta će razmijeniti iskustva.

Izvori inspiracije za povećanje održivosti poslovanja

IEA Bioenergy Task 43 je pokrenuo inicijativu prepoznavanja atraktivnih primjera održivog upravljanja okolišem za proizvodnju energije iz biomase i kreiranja tržišta bioekonomije. Cilj inicijative je prikupljanje kompilacije inovativnih primjera kao dokaza da proizvodnja biomase za energiju može generirati pozitivne učinke u tradicionalnom poljoprivrednom i šumarskom krajoliku. Proizvođačima biomase bi ti primjeri trebali poslužiti kao izvori inspiracije za povećanje održivosti poslovanja i povezanih aktivnosti. 

Program radionice pronađite u dokumentu ispod teksta!

Republika Hrvatska je članica IEA Bioenergy od 2000. godine, a sudjelovanje u Task 43 u trogodišnjem ciklusu (2015.-2018. godine) je omogućilo Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske te je ova radionica jedna od zajedničkih aktivnosti.

Kako će se razvijati tržište biomase?

IEA Bioenergy je međunarodno udruženje s vodećim utjecajem na smjer razvoja tržišta biomase i buduće korištenje biomase (hrana, krmivo, energija, vlakna, novi materijali, kemijski spojevi).

Kod organiziranja proizvodnje biomase za energiju, Task 43 pristupa s razine krajobraza i integracije tog cilja s vlasničkim i društvenim ciljevima za postojeće korištenje zemljišta i pripadajućih sustava. Nastoje se naći odgovori na sljedeća pitanja, koja su relevantna i za poljoprivredne i šumske sustave te odražavaju činjenicu da se poljoprivredne i šumske djelatnosti često nadopunjuju i oblikuju krajolik zajedno:

  • Koje su najprikladnije površine za proizvodnju i/ili izvlačenje različitih sirovina iz biomase?
  • Kako se proizvodnja biomase može locirati, stvoriti i upravljati na način da se poveća učinkovitost resursa, izbjegnu /umanje negativni te promoviraju pozitivni ekonomski, ekološki i socijalni učinci?
  • Kako se rezultati mogu optimizirati na način da se ispune ciljevi i pojedinih dionika i cijelog društva?
  • Kako analize i procjene informiraju proces sudjelovanja na način da se uključe vlasnici zemljišta, političari i ostali dionici u daljnjem redefiniranju planova i ciljeva za upravljanje okolišem?

Vizija IEA Bioenergy je ostvariti značajan doprinos energije iz biomase budućoj globalnoj energetskoj potražnji kroz ubrzanje proizvodnje i korištenje ekološki i socijalno prihvatljive te konkurentne bioenergije na održivoj osnovi te time povećati sigurnost opskrbe i smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Program radionice pronađite u dokumentu ispod teksta, a za sudjelovanje se prijavite ovdje ili Ivoni Ivić na [email protected]

Izvor: Biljana Kulišić, nacionalna voditeljica IEA Bioenergy Task 43 za RH


Dokumenti


Tagovi

IEA Bioenergy Task 43 Radionica Osijek Biomasa Energija Energetski institut Hrvoje Požar Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!