Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IEA Bioenergy Task 43
  • 08.03.2018. 18:00

Radionica o proizvodnji biomase za obnovljivu energiju u Osijeku

Pod pokroviteljstvom IEA Bioenergy Task 43, Ministarstvo poljoprivrede i Energetski institut Hrvoje Požar, organiziraju radionicu "Koliko su atraktivni sustavi proizvodnje biomase za obnovljivu energiju u održivom upravljanju okolišem za ruralni razvoj?".

Foto: tofotografie/bigstockphoto.com
  • 345
  • 34
  • 0

Pod pokroviteljstvom IEA Bioenergy Task 43, Ministarstvo poljoprivrede i Energetski institut Hrvoje Požar, organiziraju radionicu "Koliko su atraktivni sustavi proizvodnje biomase za obnovljivu energiju u održivom upravljanju okolišem za ruralni razvoj?" koja će se održati na Sveučilištu J.J. Strossmayer u Osijeku, 27.03.2018. godine.

Radionica ima ambiciozni cilj ustanoviti poveznice između proizvodnje biomase za energiju i ublažavanja negativnih demografskih trendova u ruralnim područjima Središnje i Jugoistočne Europe, ali i kako uključiti proizvodnju biomase za bioekonomiju u postojeće proizvodne sustave hrane i krmiva. Predavači s četiri kontinenta će razmijeniti iskustva.

Izvori inspiracije za povećanje održivosti poslovanja

IEA Bioenergy Task 43 je pokrenuo inicijativu prepoznavanja atraktivnih primjera održivog upravljanja okolišem za proizvodnju energije iz biomase i kreiranja tržišta bioekonomije. Cilj inicijative je prikupljanje kompilacije inovativnih primjera kao dokaza da proizvodnja biomase za energiju može generirati pozitivne učinke u tradicionalnom poljoprivrednom i šumarskom krajoliku. Proizvođačima biomase bi ti primjeri trebali poslužiti kao izvori inspiracije za povećanje održivosti poslovanja i povezanih aktivnosti. 

Program radionice pronađite u dokumentu ispod teksta!

Republika Hrvatska je članica IEA Bioenergy od 2000. godine, a sudjelovanje u Task 43 u trogodišnjem ciklusu (2015.-2018. godine) je omogućilo Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske te je ova radionica jedna od zajedničkih aktivnosti.

Kako će se razvijati tržište biomase?

IEA Bioenergy je međunarodno udruženje s vodećim utjecajem na smjer razvoja tržišta biomase i buduće korištenje biomase (hrana, krmivo, energija, vlakna, novi materijali, kemijski spojevi).

Kod organiziranja proizvodnje biomase za energiju, Task 43 pristupa s razine krajobraza i integracije tog cilja s vlasničkim i društvenim ciljevima za postojeće korištenje zemljišta i pripadajućih sustava. Nastoje se naći odgovori na sljedeća pitanja, koja su relevantna i za poljoprivredne i šumske sustave te odražavaju činjenicu da se poljoprivredne i šumske djelatnosti često nadopunjuju i oblikuju krajolik zajedno:

  • Koje su najprikladnije površine za proizvodnju i/ili izvlačenje različitih sirovina iz biomase?
  • Kako se proizvodnja biomase može locirati, stvoriti i upravljati na način da se poveća učinkovitost resursa, izbjegnu /umanje negativni te promoviraju pozitivni ekonomski, ekološki i socijalni učinci?
  • Kako se rezultati mogu optimizirati na način da se ispune ciljevi i pojedinih dionika i cijelog društva?
  • Kako analize i procjene informiraju proces sudjelovanja na način da se uključe vlasnici zemljišta, političari i ostali dionici u daljnjem redefiniranju planova i ciljeva za upravljanje okolišem?

Vizija IEA Bioenergy je ostvariti značajan doprinos energije iz biomase budućoj globalnoj energetskoj potražnji kroz ubrzanje proizvodnje i korištenje ekološki i socijalno prihvatljive te konkurentne bioenergije na održivoj osnovi te time povećati sigurnost opskrbe i smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Program radionice pronađite u dokumentu ispod teksta, a za sudjelovanje se prijavite ovdje ili Ivoni Ivić na iivic@eihp.hr

Izvor: Biljana Kulišić, nacionalna voditeljica IEA Bioenergy Task 43 za RH


Dokumenti


Tagovi

IEA Bioenergy Task 43 Radionica Osijek Biomasa Energija Energetski institut Hrvoje Požar Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]