Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Staklenički plinovi
  • 03.06.2015. 07:30

Radionica o niskougljičnom razvoju Hrvatske

Analize su pokazale da bi Hrvatska mogla imati teškoća u ostvarenju planiranog smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2050. godine, ukoliko ne poveća svoje šumske površine kao i drvne zalihe postojećih šuma. No vrlo vjerojatno će to uspjeti u industrijskom sektoru, budući da pad industrijske proizvodnje u našoj zemlji sam po sebi uzrokuje smanjenje štetnih emisija.

Foto: depositphotos.com/murysia
  • 112
  • 6
  • 0

Koncepti zelene ekonomije, odnosno kreiranja zelenih poslova i niskougljičnog razvoja, s dostizanjem gotovo 100 postotne proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, postali su izuzetno važni posljednjih godina, nakon što je globalna financijska i ekonomska kriza pokazala neodrživost postojećeg modela neprekidnog ekonomskog rasta i prekomjerne potrošnje prirodnih resursa, koja sve više gubi svoju racionalnost i smisao.

Tome treba pridodati i već opažene štetne promjene globalnog klimatskog sustava za koje je utvrđena povezanost s porastom koncentracija stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zbog toga izrađuje Niskougljičnu strategiju razvoja Republike Hrvatske, temeljni dokument koji će se obvezujuće prenijeti u određene sektorske politike. Cilj te strategije je postizanje konkurentnog niskougljičnog gospodarstva do 2050. godine, u skladu s europskim strateškim smjernicama i sukladno sporazumu Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC) iz 2010. godine.

U ožujku je održana prva uvodna konferencija na kojoj su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i konzultantska tvrtka Ekonerg-institut za energetiku i zaštitu okoliša iz Zagreba, predstavili pristup izradi strategije.

U suradnji s Ministarstvom gospodarstva, Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, organizirane su radionice za sektore energetike, industrije, prometa te zgradarstva.

Radionica za sektor poljoprivrede

održava se 09. lipnja u 10 sati.

"U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, radionica za sektor Poljoprivrede i sektor Korištenja zemljišta, promjena u korištenju zemljišta i šumarstva (tzv. LULUCF sektor - Land Use / Land Use Change and Forestry), održat će se u utorak, 09. lipnja 2015. godine, u kino dvorani Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 78, s početkom u 10.00 sati. Svrha radionice je provedba SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats odnosno Snaga, slabosti, prilike, priijetnje) analize te utvrđivanja polaznih podataka, ciljeva i mjera za scenarije. Stoga sve zainteresirane pozivamo da se odazovu i prisustvuju radionici", poručuju iz ministarstva.

Podsjetimo: Niskougljični razvoj je strateška odrednica Europske unije. Okretanjem prema čistijim tehnologijama, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije moguće je ostvariti velike uštede i pokrenuti novi investicijski ciklus. Prema podacima Europske komisije, EU bi primjenom niskougljičnog razvoja do 2020. mogla otvoriti 1,5 milijuna radnih mjesta.

Kako bi radionica bila što učinkovitija, svoje sudjelovanje prijavite na e mail: barbara.fofic@mzoip.hr do 08. lipnja 2015. godine. Anketni će upitnik biti dostavljen naknadno. Također, na navedeni mail Barbare Fofić u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, možete uputiti i svoja eventualna pitanja.

Dnevni red radionice nalazi se ispod teksta.

Foto: depositphotos.com/murysia


Dokumenti


Tagovi

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Niskougljična strategija UNFCCC Ekonerg Energetika Industrija Promet Zgradarstvo Korištenje zemljišta LULUCF sektor Kino dvorana Zagreb SWOT analiza Barbara Fofić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]