Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 20.01.2009.

RADIONICA NATURA 2000

  • 804
  • 39
  • 0

U okviru projekta Institucionalno jačanje i provedba ekološke mreže NATURA 2000 u Hrvatskoj financiranog iz pretpristupnog programa Europske unije PHARE, provodi se intenzivni konzultacijski proces u svrhu donošenja prijedloga NATURA 2000 za Hrvatsku. Tako je u sklopu navedenog projekta 15. i 16. siječnja 2009. Karlovac okupio stručne predstavnike ustanova, institucija i organizacija četiri županije (Bjelovarsko - bilogorske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke) i Grada Zagreba, gdje su također bili prisutni djelatnici HZPSS-a.

NATURA 2000 predstavlja ekološku mrežu područja očuvanja prirode, a trenutačno uključuje 27 država članica Europske unije. Cilj ove mreže leži u očuvanju više od tisuću rijetkih, ugroženih i endemičnih vrsta divljih životinja i biljaka, te oko 230 prirodnih i poluprirodnih staništa koja su na popisu Direktive o pticama i Direktive o staništima EU vezanim za zaštitu prirode. Trenutačno ekološka mreža NATURA 2000 uključuje 25 000 područja što čini gotovo petinu teritorija Europske unije i kao takva predstavlja najveću mrežu područja očuvanja prirode u svijetu.

Ulazak Hrvatske u članstvo Europske unije obilježit će i provođenje propisa o zaštiti prirode EU. Brojne odredbe navedenih direktiva EU o zaštiti prirode već su prenesene u hrvatsko zakonodavstvo Zakonom o zaštiti prirode(NN 70/2005). Hrvatska je prema biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih zemalja Europe, te će svojim pridruživanjem Europskoj uniji dati znatan doprinos ekološkoj mreži Natura 2000.
Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) U SKLOPU PRIPREMA ZA PRISTUPANJE Hrvatske EU pripremio je popis potencijalnih područja ekološke mreže NATURA 2000. Tako je u sklopu ovih aktivnosti identificiran niz područja NATURA 2000 koja se prostiru na oko 40% površine hrvatskoga teritorija.

NATURA 2000 nije ograničena samo na zaštitu područja nego se zasniva i na puno širem načelu očuvanja održivog korištenja koji ljudima omogućuje skladan život s prirodom.
Iz ovog se može polučiti i sam cilj NATURE 2000 koji ne predstavlja potpuno zaustavljanje gospodarskih djelatnosti, nego utvrđivanje mjerila prema kojima će se one odvijati, a da se pri tome očuvaju rijetke vrste staništa.

U cilju potpunijeg informiranja i uključivanja subjekata stručnih institucija teme izlaganja na ovoj radionici bile su podijeljene u dva dijela:
1. Informacije o samoj mreži NATURA 2000
2. Ocjena prihvatljivosti mreže NATURA 2000

Tako su u okviru ovih tematskih cjelina sudionicima predstavljene slijedeće prezentacije:

- Europska politika u području zaštite prirodeHrvatske u kontekstu programa EU NATURA 2000
- Uvod u zakonodavstvo na području zaštite prirode i okoliša; osnovne obveze članica EU vezano uz Direktivu o staništima
- Pregled ocjene prihvatljivosti zahvata za prirodu (ciljevi, kratak prikaz postupaka, tko je uključen i zašto se provodi?)
- Članak 6 (3) direktive o staništima- razrada; standardna metodologija, definicije, preduvjeti, koraci
- Članak 6 (4) direktive o staništima- razrada: alternativna rješenja, imperativni razlozi prevladavajućeg javnog interesa, kompenzacijske mjere
- Hrvatsko zakonodavstvo i pristup na području ocjene prihvatljivosti zahvata za prirodu, usporedba sa EU zahtjevima
- Korisni savjeti za ocjenu prihvatljivosti pri planiranju zahvata za prirodu
- Uloga mišljenja Europske komisije, mjere kompenzacije i ublažavanja u praksi
- Veza ocjene prihvatljivosti zahvata za prirodu sa strateškom procjenom utjecaja na okoliš i procjenom utjecaja na okoliš
- Pregled novih obveza vezanih uz uvođenje postupka ocjene prihvatljivosti zahvata za prirodu u Hrvatskoj

Kao zaključak ove izuzetno korisne radionice može se navesti da će NATURA 2000 u Hrvatskoj pružiti nove mogućnosti ruralnim područjima kroz eko turizam, poljoprivredu i šumarstvo pri tome ne škodeći divljim biljkama i životinjama, rekreaciji i sl.

Područna služba Zagrebačke županije
mr. sc. Ines Pohajda, stručni savjetnik za integriranu i ekološku poljoprivredu


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

145 godina Poljoprivrednog instituta