Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zanatska piva
  • 29.04.2021. 13:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Prvo ocjenjivanje zanatskih piva: Kušači u Osijeku istraživali pjenu i punoću okusa

Pedeset uzoraka iz 19 malih zanatskih pivovara pokušalo je doći do titule šampiona ocjenjivanja tako da od devet članova komisiju izvuku što je moguće više bodova.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 149
  • 10
  • 0

Prvo ocjenjivanje zanatskih piva održano je u Osijeku. Grad je to, kako je rekao i Igor Mikulić iz Županijske komore HGK, koji se može pohvaliti višestoljetnom tradicijom proizvodnje piva pa i ne čudi da se upravo ovdje održalo prvo takvo ocjenjivanje. 

"Dobili smo 50 uzoraka iz 19 pivovara iz cijele Hrvatske. Osim tradicije u proizvodnji razlog za pokretanje ovoga ocjenjivanja je i što je Osijek sjedište Slavonije i Baranje gdje se proizvodi glavnina pivarskog ječma kao sirovina za tvornicu slada u Novoj Gradiški koja je i partner ove naše zajedničke akcije”, rekao je Igor Mikulić navodeći da RH trenutno broji oko 90 malih pivovara, od čega ih je na slavonskom području petnaestak.

Pravo sudjelovanja imaju isključivo proizvođači koji su registrirani kao male nezavisne pivovare. Ocjenjuje se pivo u tipovima Ale – svijetlo i tamno te Lager – svijetlo i tamno.

Senzorska metoda ocjenjivanja prema standardima DLG-a

U maloj sali osječke komore devet članova komisije ocjenjivali su pristigle uzorke. Boce su bile umotane u aluminijsku foliju tako da niti jedan član nije mogao znati koje pivo degustira. Između svakog uzorka oporavljali su okus kruhom, sirom i vodom. Svaki uzorak ocjenjuju senzorskom metodom prema standardima DLG-a. Radi se o Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft, njemačkom društvu za poljoprivredu. Komisiju vodi doc. dr. Iztok Jože Košir, s Inštituta za hmeljarstvo in pivarstvo Slovenije.

"Ocjenjujemo kod piva pjenu i kako se pjeni, te koliko ima ugljičnog dioksida, ili kako kažemo mjehurića", rekao je docent Košir.

Važno je, doznali smo, da ima jednu punoću okusa koju članovi stručne komisije, od kojih su neki i sami pivari, znaju ocijeniti. Važno je i da nema većih grešaka koje mogu nastati kod procesa varenja, a može biti u pitanju i loša sirovina ili pogreška u fazi proizvodnje.

Članovi komisije imali su zahtjevnu zadaću 

"No, treba imati određenu puninu i da nakog svakog gutljaja imate osjećaj nekoga stvarnog događaja. Važno je da nije samo, kako kažemo, pivo za žeđ", ispričao nam je slovenski stručnjak ističući kako je na ocjenjivanje stiglo i nekoliko lager piva. Dalje je približavajući nam važnosti kvalitete istaknuo kako bi tu trebali pronaći više voćnih aroma. Ili neke ukuse koje nisu uobičajeni u običnim lager pivima. Na naše pitanje da usporedi hrvatsku i slovensku pivarsku scenu misleći na zanatske pivovare istaknuo je da se radi o skoro potpuno istim dostignućima i ukusima koje vole potrošači. 

U obje zemlje je u porastu proizvodnja ovih specifičnih craft piva, a svakom proizvođaču cilj je proizvesti pivo po kojem će biti prepoznatljiv. Ovakva natjecanja služe i za edukaciju proizvođača, ali i potrošača, kao i da u skoroj budućnosti konobari znaju koje pivo ponuditi uz koje jelo.

Proglašenje pobjednika 14. svibnja 

Mikulić je naglasio da očekuju da proglašenje pobjednika te dobitnika zlatnih, srebrnih i brončanih medalja bude 14. svibnja u sklopu osječkog Craft beer festivala. Dakako, ukoliko to epidemiološki uvjeti budu dozvoljavali. Ukoliko se ne bude mogao organizirati festival, naknadno će HGK odrediti način kako zajedno s proizvođačima organizirati proglašenje.

Inače, u svijetu se najviše konzumiraju takozvana lager piva koja se proizvode u industrijama. No, ubrzano na tržište sve više isplivavaju i ostala. Dolaze i Ale koja se najčešće piju u Engleskoj i odakle su se proširila po Europi. Craft je kod nas najčešći naziv za piva koja dolaze iz malih proizvodnji, a često i iz kućnih radionica. Te činjenice dovele su i do vala organoleptičkih ocjenjivanja piva u svijetu.

Županijska komora Osijek već je dugo zajedno s Prehrambeno tehnološkim fakultetom organizator i drugih ocjenjivanja kao što su rakija, kulen, med, pa su tako organizirali i ovu manifestaciju.


Fotoprilog


Tagovi

Pivo Ale Craft HGK Igor Mikulić Izotk Jože Košir


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/