Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam kulena
  • 26.06.2017. 09:30

Prvi Sajam kulena u Otoku, šampionka Josipa Spajić

"Svi prijavljeni kulenari sposobni su napraviti vrhunski proizvod i to daje nade za budućnost, ali neka to ne bude samo tradicija, već i orijentacija otvaranja prema tržištu!"

Foto: Gospodarstvo Ferbežar
  • 2.063
  • 165
  • 0

Iako se već 15 godina u Otoku održava natjecanje kulena spravljenih od mesa crne slavonske svinje, od ove godine 16. Kulenijada je u sklopu prvog Sajma kulena u Otoku koji se održao ovog vikenda pod velikim šatorom na Središnjem trgu najmlađeg hrvatskog i slavonskog grada, a pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Na Sajmu kulena nisu se predstavili samo kulenari, iako se sajamskim prostorom najviše širio miris tek narezanog kulena, već je tu bilo i drugih slavonskih (ali i istarskih i bjelovarsko-bilogorskih) suhomesnatih specijaliteta, vinara, proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda, rukotvorina, pa i tradicionalnih dječjih igračaka izrađenih iz drveta.

47 uzoraka kulena

Sudionici Sajma, a bilo je 25 izlagača, mogli su predstaviti svoje proizvode, a posjetitelji su ih mogli i kupiti.

Šampionska, vicešampionska titula i tri zlatne medalje!

Proglašeni su pobjednici ovogodišnje 16. kulenijade u sklopu Sajma kulena u Otoku na koju je prispjelo 47 uzoraka kulena pa stručno ocjenjivačko povjerenstvo predvođeno Draganom Kovačevićem nije imalo ni malo lagan zadatak ocijeniti i izabrati najbolje.

Ipak, šampionom Kulenijade proglašen je kulen što ga je napravila Josipa Spajić iz Otoka, vicešampionski kulen je s gospodarstva Dragana Modica iz Bošnjaka, a Ilija Jelavić iz Županje s dva uzorka i Adam Zvonarević iz Starih Mikanovaca osvojili su zlatne medalje. Dodijeljene su 24 srebrne, 12 brončanih, a šest kulenara je dobilo priznanje.

Dragan Kovačević ocjenjuje da su svi prijavljeni kulenari sposobni napraviti vrhunski proizvod i to daje nade za budućnost, ali neka to ne bude samo tradicija, već i orijentacija otvaranja prema tržištu.

Nagodinu Sajam kulena s duplo više sudionika

Gradonačelnik Otoka, Josip Šarić, podsjetio je kako je prije 16 godina Zdravko Andabaka, predsjednik Udruge uzgajivača autohtone crne slavonske svinje, predložio da organiziraju kulenijadu, ali samo kulena napravljenih od mesa crne svinje koja je tada bila pred izumiranjem. Stručnjaci tvrde da je kulen od ovog mesa zbog njegovih kvaliteta bolji od mesa drugih svinja. Obećao je da će nagodinu Sajam kulena biti pod još većim šatorom i s duplo više sudionika.

U sklopu otočkog Sajma održane su i radionice izrade tradicionalne tjestenine, listarića, pogačica s čvarcima, tački, salenjaka i prezentacije recepata tradicionalne kuhinje, predavanja o tehnološkim greškama pri izradi kulena, o ulozi certifikacije proizvoda zaštićenih proizvoda, o porezima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, o crnoj slavonskoj svinji, o mladima i ruralnom razvoju, a sudionici su posjetili, kao primjer dobre prakse, uspješno Gospodarstvo Ferbežar.

Foto: Gospodarstvo Ferbežar


Tagovi

Sajam kulena Kulenijada Kulen Otok Slavonija Gospodarstvo Ferbežar Crna slavonska svinja


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer