Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UPOC Simentalac
  • 08.11.2013. 09:17

Prva godišnjica rada Veterinarske ambulante

Veterinarska ambulanta sa radom je započela prije godinu dana i velik je korak ka ostvarenju cjelovitog projekta višenamjenskog objekta u sklopu kojeg će se nalaziti i poljoprivredna apoteka te aukcijska dvorana

  • 319
  • 14
  • 0

Poljoprivredna zadruga Uzgojno poslovno obrazovni centar "Simentalac" proizašao je iz udruge uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine. Osnovni cilj im je zajedničkim radom ostvariti bolju kvalitetu proizvodnje i konkurentnost na domaćem i europskom tržištu. Prema riječima upravitelja zadruge Miroslava Kovača, Veterinarska ambulanta koja je sa radom započela prije točno godinu dana, velik je korak ka ostvarenju jednog cjelovitog projekta višenamjenskog objekta u sklopu kojeg će se nalaziti i poljoprivredna apoteka te aukcijska dvorana.

Godišnjica rada Veterinarske ambulante

Stoga je u Kutjevačkom Uzgojno poslovno obrazovnom centru Simentalac, jučer i obilježena prva godina rada Veterinarske ambulante. Miroslav Kovač istaknuo je kako su rezultati njihovog rada najviše vidljivi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na kojima se zasniva naša poljoprivreda, gdje se pozitivni ishodi mogu najviše vidjeti na teladi. Ako je oplodnja uspješna, uspješna je i proizvodnja mlijeka i mesa, a to je ono čemu teže. Naglašavaju i važnost rada veterinara koji su odgovorni za 90% plodnosti krava u štalama, što i je bio cilj i zato su i krenuli u akciju.

Miroslav Kovač

Osim pružanja usluga članovima Udruge Simentalac, ambulanta je ostvarila i suradnju s još 300 klijenata. Iako djeluju bez državne koncesije, danas zapošljavaju dva doktora veterinarske medicine i jednog tehničara. Priznaju kako im nedostatak koncesije znatno otežava rad, iz razloga što ne mogu biti konkurentni, a nedostaje im i financijska pomoć od države te se nadaju da će u budućnosti cijeli posao biti mnogo lakši te da će moći zaposliti još stručnjaka u tom području.

UPO Centar Simentalac

Iako se kod nekih uzgajivača plodnost krava još nije povećala u odnosu na prethodne godine, smatraju kako za to postoje drugi razlozi, kao što je ove godine to bila suša, tako da ni kvaliteta hrane nije bila idealna. Reprodukcija je, uz mastitis, kažu - osnovni problem na mliječnim farmama, no treba puno vremena i rada da bi rezultat bio vidljiv. Osnovni motiv pokretanja ove ustanove je, kako kažu, kvaliteta usluge, a ona ne dolazi preko noći i ostavlja dugoročne pozitivne posljedice. Dobra veterinarska usluga u uzgoju simentalskog goveda najvažniji im je cilj, a Veterinarska ambulanta je tu kako bi cjelokupan rad zadruge podigla na novu razinu, a komunikacija s proizvođačima bila što jasnija. Prva godina rada, priznaju, nije bila jednostavna, posebno u uvjetima u kakvim se nalazi govedarstvo i sveukupna poljoprivreda, no smatraju kako su opravdali osnivanje svoje ambulante jer su pomogli mnogim uzgajivačima i dobili neke nove klijente. U sklopu centra planiraju i nove projekte, a u suradnji s Požeško slavonskom županijom i Razvojnom agencijom, prijavili su se na natječaj otvoren u sklopu Ministarstva turizma. Radi se o projektu Agroturističke zone u poslovnom prostoru koji bi koristio za manifestacije i izložbe te se nadaju se da će biti inicijalno prepoznat i da će moći krenuti u daljnju realizaciju.


Tagovi

Veterinarska ambulanta UPOC Simentalac Poljoprivredna zadruga Kvaliteta usluge Plodnost Telad Poljoprivredna apoteka Konkurentnost

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.