Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam pršuta
  • 21.03.2016. 15:30

Pršut Mijukić Prom šampion Sajma!

Pršut pršutane Mijukić-Prom iz Runovića šampion je 11. Nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj 2016, dok je vicešampionom proglašen pršut MTO Mrki iz Trogira.

Foto: Nedjeljko Musulin i Ferata Sinj
  • 599
  • 67
  • 0

Pršut pršutane Mijukić Prom iz Runovića kod Grada Imotskog proglašen je šampionom dvodnevnog 11. Nacionalnog sajma pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda Sinj 2016, inače vlasnika Mije Lešine, čija tvrtka zapošljava oko 40 djelatnika, dok je vicešampion pršut proizvođača MTO Mrki iz Trogira.

Priznanja najboljima u nedjelju poslijepodne, na dan zatvaranja NS pršuta, prigodno su uručili sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva prof. dr. sc. Mirko Gugić, dogradonačelnik Grada Sinja Zlatko Ugrin, direktorica TZ Grada Sinja Monika Vrgoč i direktorica PC Sinj Ana Barać sa suradnicima.

Manifestacija pršuta raste svakodnevno

Mnoštvo proizvođača odnosno izlagača, predstavnika dalmatinskog, drniškog, istarskog i krčkog pršuta, udruge Dalmatinski pršut te klastera Hrvatski pršut na 11. Nacionalnom sajmu pršuta i trajnih suhomesnatih pršuta s međunarodnim sudjelovanjem Sinj 2016, koji je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović 19. i 20. ožujka u hotelu Alkar, potvrđuje kako ta gospodarska, gastronomsko-turistička manifestacija iz godine u godinu sve više raste.

Pršuti bez kosti u pršutani Mijukić-Prom u Runovićima

Gotovo je nemoguće predstaviti lepezu ponude, odnosno poljoprivrednih proizvoda vrijednih težaka iz Hrvatske, najviše s područja Dalmacije, Istre, Slavonije, Like, ali i susjednih zemalja poput BiH. Također je teško procijeniti izdašnost predstavljene eko-hrane na štandovima, još teže precizno izračunati tolike tone zdrave hrane poput pršuta, pancete, slavonskog kulena, kulenove (kulinove) seke, čvaraka, sira, meda te inih pčelinjih proizvoda, suhih smokava, džemova, poljičkog soparnika; češnjaka, ljutike; na hektolitre maslinova ulja, različitih sokova, domaćih vina i likera; izdašnost kompletne priredbe pogotovo ako se uzmu u obzir i popratni projekti poput kulturno-umjetničkih i zabavnih programa, promocije KUD-ova, a nije manjkalo ni narodnih rukotvorina niti izložaba.

Razmjena iskustava

Dakako, pozornost sudionika te manifestacije privuklo je i predstavljanje oznake Hrvatska kvaliteta te Izvorno Hrvatsko, baš kao i okrugli stolovi te različite edukacijske radionice, susreti poduzetnika i poljoprivrednih proizvođača koji su, među inima, razmjenjivali i dragocjena iskustva.

Mijo Lešina s pršutom od 16kg

U bogatstvo i raznolikost izloženih prehrambenih proizvoda na 11. Nacionalnom sajmu pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem, koji je u ime pokroviteljice predsjednice RH otvorio njezin izaslanik i savjetnik za poljoprivredu i EU fondove Mladen Pavić, održan u organizaciji sinjskog Poduzetničkog centra Sinj, u suorganizaciji Grada Sinja i potporu resornih ministarstava i fondova Europske unije te Splitsko-dalmatinske županije, uvjerili su se i ministar poljoprivrede prof. dr. sc. Davor Romić sa svojim prvim suradnicima Tugomirom Majdakom i Martinom Glavan; pomoćnica ministra obrta i poduzetništva Ana Mandac, zamjenik ministra turizma Robert Pauletić, saborski zastupnici Miro Bilj, Ivan Šipić i Ružica Vukovac te splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja sa suradnicima; gradonačelnica Sinja Kristina Križanac te mnoštvo osoba iz javnog, političkog, društvenog i kulturnog života te neočekivano velik broj građana odnosno posjetitelja među kojima su viđeni i skupine inozemnih turista.

Čak četiri zaštićena pršuta na razini Europe

Izaslanik i savjetnik za poljoprivredu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice 11. Nacionalnog sajma pršuta, Mladen Pavić je među inima naglasio kako organizatoru i suorganizatorima, te svima koji su sudjelovali u toj gastronomsko-turističkoj manifestaciji, treba čestitati tim više što su se uspjeli održati i prebroditi krizu.

Izloženi proizvodi pršutane Smjeli

Pavić je podsjetio i na činjenicu kako se više sajmova, čak i oni koji su eminentniji od sinjskog, ugasilo proteklih kriznih godina, među kojima i Autoshow u Zagrebu. I on se, rekao je, ugasio prije osam godina. Istaknuo je kako je Nacionalni sajam pršuta u Gradu Sinju može biti primjerom inim sličnim manifestacijama kako se može ustrajati, čak i rasti, unatoč teškim kriznim godinama koje su pratile tu gospodarsku priredbu.

"Također želim podsjetiti i na činjenicu kako je na ovom sajmu pršuta prije 10 godina pokrenuta inicijativa i o zaštiti autohtonosti hrvatskih proizvoda što je rezultiralo time da danas imamo čak četiri zaštićena pršuta na razini Europe, a sve je krenulo baš iz Sinja, grada alkara. Samo to je iznimno veliko priznanje organizatoru NS pršuta PC Sinj mi njegovim suradnicima, svima koji na neki način podupiru tu gospodarsku gastronomsko-turističku manifestaciju, kakvih je malo i na širem području. Zato svima, u ime predsjednice Republike Hrvatske, još jedanput upućujem iskrene čestitke", poruka je Mladena Pavića.

Osim njega, nazočnima su se prigodnim govorima obratili direktorica PC Sinj Ana Barać, predsjednik Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva prof. dr. sc. Mirko Gugić, predsjednica HGK Split Katja Buličić, sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica inicijative za održivi razvoj, župan Zlatko Ževrnja, pomoćnica ministra obrta i poduzetništva Ana Mandac, ministar poljoprivrede prof. dr. sc. Davor Romić, zamjenik ministra turizma Robert Pauletić i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader.

Foto: Nedjeljko Musulin i Ferata Sinj


Fotoprilog


Tagovi

Sajam pršuta Šampion pršut Mijukić Prom Davor Romić Tugomir Majdak

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]