Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blagdan svetog Martina
  • 11.11.2015. 20:45

Proslave Martinja i krštenje mošta

Svaki pravi vinogradar ne propušta blagdan sv. Martinja i krštenje mošta. Najveselije je u gradovima kojima je ovaj svetac i zaštitnik.

Foto: grad Dugo Selo
  • 348
  • 19
  • 0

Jedan od vinogradarima najvažnijih datuma svakako je 11. studenoga, blagdan sv. Martina, jer krsti se mošt koji potom postaje mlado vino. Pun pogodak su godine u kojima taj datum pada u petak ili subotu, pa se, kako mi je nedavno rekao jedan vinogradar, fešta može odraditi kako spada, odnosno do jutra, jer ne treba ići na posao. A ova nije jedna od tih. No, ne znači da su krštenja bila manje vesela. Pogotovo u mjestima i gradovima čiji je sv.Martin i zaštitnik.

U Dugom Selu je puno toga u znaku sv. Martina

Jedan od njih je i grad Dugo Selo u Zagrebačkoj županiji. Uz to se i vinogradarski predio iznad grada zove se Martin breg. Upravo ispred crkve sv. Martina na Martin bregu, mnoštvo građana, gostiju i ljubitelja vina općenito, okupilo se na krštenju mošta. A taj važan zadatak obavio je biskup Želimir Novak uz pomoć kuma Marija Mlinareka. Stari običaji nisu zaboravljeni ni ovaj put, a posjetiteljima su ih pjesmom i plesom prenijeli članovi tamošnjeg KUD-a Preporod.

Pečena guska s mlincima je obavezna

Počasno mjesto na martinjskom stolu imala je neizostavna pečena guska s mlincima kao i drugi domaći specijaliteti. Sve je to iz prve ruke pratila i degustirala i skupina gostiju iz Francuske. Predsjednik dugoselske Vinogradarsko-vinarske udruge Terra Sancti Martini, Boris Mahač kazao kako je ovogodišnja berba grožđa bila izvrsna, mošt kvalitetan, a takvo će biti i martinsko vino. Svi koji su donijeli svoj mošt, dobili su potvrdu da je kršten.

Sv. Martin - od vojnika do biskupa

Sveti Martin je katolički svetac i nekadašnji biskup francuskog grada Toursa. Blagdan posvećen njemu slavi se 11. studenoga, što je ujedno i datum njegova pokopa. Bio je sin rimskog tribuna u Savariji, današnji Sambotel u Mađarskoj. Djetinjstvo je proveo uz oca u vojnom garnizonu u Paviji. Protiv njegove volje, unovačili su ga u carsku gardu. Usred zime, našao se pred vratima grada Amiensa u Galiji te sreo prosjaka, koji je od njega zatražio milostinju.

Nemajući kod sebe novaca, a gledajući prosjaka kako se smrzava, odrezao je polovicu svojega vojničkog plašta i dao mu da se zagrne. Sljedeće je noći sanjao Isusa s polovicom plašta, kako mu govori da ga njime zaogrnuo Martin. On je to shvatio kao poziv da napusti vojsku i posveti se apostolatu, što je i učinio. Sv. Martin je zaštitnik Francuske, vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja, gusaka, Švicarske papinske garde te mnogih europskih mjesta, uključujući i Beli Manastir, Dugo Selo i Virje u našoj zemlji.

Foto: grad Dugo Selo


Fotoprilog


Tagovi

Sv. Martin Vinogradari Mošt Krštenje Mlado vino Dugo Selo Zagrebačka županija Martin breg Želimir Novak Mario Mlinarek Biskup Pečena guska Mlinci Francuska Boris Mahač Terra Sancti Martini Martinsko vino Svetac Tours Plašt Isus Aposto


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]