Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vincekovo
  • 18.01.2022. 12:00
  • Osječko-baranjska, Mandićevac

Proslava blagdana svetog Vinka u Mandićevcu, u Kuriji Nespeš otkazana

Zalili koji trs dobrom vinskom kapljicom te ga darivati domaćom kobasicom, ali i kulenom narodni je običaj kojim se obilježava početak nove vinogradarske godine.

Foto: Marinko Petković
  • 363
  • 48
  • 0

Stari narodni običaji nalažu da vinogradari sa svojim prijateljima i pajdašima trebaju 22. siječnja na blagdan Sv. Vinka, njihova zaštitnika, doći u svoje vinograde i tamo obaviti običaj rezidbe i darivanja najdražeg trsa.

Nažalost, ove godine neće biti tako kako je diljem Hrvatske je planirano. Naime, u subotu u 11 sati održat će se proslava ovog zaštitnika na pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek u Mandićevcu.

Ne i u Gradu Sv. Ivan Zelina gdje se tradicionalno obiježavalo Vincekovo u kuriji Nespeš, a prigodni običaji trebali biti obavljeni u vinogradu vinarije Litterarii, vlasnika Gorana Hanžeka.

Kako je javila Turistička zajednica toga grada, otkazuje se zbog nepovoljne epidemiološke situacije. 

Inače, početak nove vinogradarske godine vinari tradicionalno obilježavaju posjetom svome vinogradu, kako bi zalili koji trsek dobrom vinskom kapljicom te ga darivali domaćom kobasicom, ali i kulenom u Slavoniji i Baranji. Dakle, treba odrezati prve rozgve reznika i ponijeti ih kućama kako bi im, nakon dva, tri tjedna u peharu sa vodom, pokazali kako je trsje prezimilo ovu zimu.

Vincekovo, Vinkovo, Vinceška, Vincelovo - ako sunce peče, obilno vino u bačve poteče

Naime, snijega je ove godine bilo jako malo, kao i niskih temperatura, nekoliko dana zaredom, pa je rijetka bila i ledena berba, koju vinogradari čekaju kao ozebli sunce već nekoliko zadnjih godina.


Fotoprilog


Tagovi

Vincekovo Sveti Ivan Zelina Vinogradarska godina


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]