Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinodar
  • 17.06.2014. 15:45

Proslava 16. međunarodne izložbe vina u Daruvaru

Ovogodišnja 16. međunarodna izložba vina u Daruvaru i sajam tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije, Vinodar 2014 se održavao od 1. do 8. lipnja u Daruvaru.

  • 146
  • 10
  • 0

Ovogodišnja 16. međunarodna izložba vina u Daruvaru i sajam tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije Vinodar 2014 se održao od 1. do 8. lipnja u Daruvaru. 6. lipnja ga je svečano otvorio premijer Zoran Milanović. Na događaju, smatra se najvećem u gradu, su sudjelovali vinari iz cijele zemlje i gosti iz Bavarske i Slovenije.

"Hrvatska ima 21.000 hektara vinograda, od kojih je u vašoj županiji 10 posto" rekao je prilikom otvaranja ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. O sve većoj kvaliteti hrvatskih vina govorio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, ali i predsjednik Bavarsko-hrvatskog društva Konrad Kobler. Daruvarski gradonačelnik Dalibor Rohlik dotaknuo se aduta grada Daruvara, ali ne samo vinskih. Rezultat tradicionalnog ocjenjivanja i analize 150 uzoraka vina (23. svibnja), su tog 6. lipnja na otvaranju Vinodara bile nagrade, koje su visoko cijenjeni gosti dodijelili najboljim vinarima.

Proslava vina je zapravo počela 31. svibnja snimanjem noćnog neba fotoaparatima, ali službeno je ova akcija počela 1. lipnja foto festivalom Vinoklik, Danom otvorenih vrata dvorca plemićke obitelji Janković. Od 2. do 4. lipnja su bila na programu predavanja stručnjaka iz Ministarstva poljoprivrede i Slovenije i radionice o vinu i vinogradarskim temama. U četvrtak 5. lipnja se održavala dobro posjećena Večer vinara. U subotu 6. lipnja na Likovnoj koloniji je sudjelovalo dvadeset umjetnika, a malo manja povorka nego što smo navikli, sa 300 sudionika (nisu stigli predstavnici udruga iz Tuzle, Makedonije i Iloka) je bila prezentacija bogate kulturne tradicije od rimskih vremena do danas.

Na početku povorke su plesale Daruvarske mažoretkinje, svirao je puhački orkestar, čelnici Rimske Republike su nosili repliku kasnoantičkog carskog pehara i u povorci je bio i grofovski par obitelji Janković. U paradi nisu falila vina koja su osvojila veliku zlatnu medalju, za curama u različitim nošnjama, koje su nosile nagrađene butelje vina, išli su kulturni ansambl Lahor Daruvar, Kamen Sirač, Češka beseda Daruvar Holubička, Trenk Nova Gradiška, dr. Franjo Tuđman Grubišno Polje, Židan parazol Ljubljana (Slovenija), a kasnije se plesalo na pozornici. U povorci su dalje bili Daruvarska vinogradarska zadruga s alegorijskim kolima sa demonstracijom rezanja vinove loze, preradom grožđa i proslavom Svetog Martina, Vinarija Daruvar Badel 1862, zajednica Mađara Daruvar, Daruvarska vinska cesta, Aktiv žena, Donji Daruvar, Češka beseda Gornji Daruvar i Radioklub Jan Hus Daruvar.

Češka manjina u Hrvatskoj se je predstavila u subotu u povorci i u programu, taj zadatak je obavila folklorna skupina Holubičke Češka beseda Daruvar, u povorci su išle žene Dolnjeg i Gornjeg Daruvara i sa suvenirima kreativna sekcija Češke besede Dežanovac. Tradicionalni sajam proizvoda i starih zanata Bjelovarsko-bilogorske županije, na kojem su se preko vikenda svojim proizvodima prezentirala 104 izlagača, degustirala vino, sirevi i drugi proizvodi, trajao je od 6. do 8. lipnja. U subotu se održavalo i noćno planinarenje, koje je isto tako privuklo dosta znatiželjnih.

Festival vina u Daruvaru se već tradicionalno sastoji od programa manjina nazvanom Vinodaru na dar. U nedjelju su to bile KUD-ovi Slavonija Našice, udruge Kalinka iz Čakovca, srpska Prosvjeta iz Daruvara, Matica slovačke Kukučin-Kuntarić iz Jakšića i Židan parazol iz Ljubljane. Treću godinu za redom se vozila biciklistička tura Vinotour (22 km) iz Daruvara do Vinarije u Đulovcu. U gradu su se tijekom vikenda održavali koncerti grupa Mejaši, TBF i Alena Islamovića sa grupom Kad-bilo Bijelo dugme. Vatromet je 8. 6. završio ovu fenomenalnu i bogatu vinsku manifestaciju, koja svake godine privlači sve više posjetitelja - a ove godine je bila najbogatija dosad. "Zahvaljujući brojnim sponzorima nismo u organizaciju Vinodara 2014 morali uložiti puno novaca," rekao je vidno zadovoljan voditelj gospodarskog odjela gradske uprave i predsjednik organizacijskog odbora Vinodara Ratko Vuković. Organizatori manifestacije su bili: Grad Daruvar, daruvarska Turistička zajednica-Papuk i Udruga Daruvarska vinska cesta, Društvo vinogradara i Vinarija Badel 1862 Dolnji Daruvar i Đulovac, pokroviteljom je bio ministarstvo poljoprivrede, Bjelovarsko-bilogorska županija i Hrvatska turistička zajednica.

Novosti - FotoKlik, prezentacija grada Iloka i Vinodar express

Prvi put se na Vinodaru održavao foto natječaj za najbolju sliku Daruvara FotoKlik, Star Party (promatranje zvijezda), prezentacija Iloka i brzi vlak-Vinodar express, koji je 07. lipnja dopodne dovezao više od 300 gostiju iz glavnog kolodvora u Zagrebu i 8. lipnja rano ujutro ih odvezao natrag za samo 10 kuna. "Na Vinodaru se naš grad predstavlja po prvi put. Nudimo vina iz klastera Srijema. Vina idu vrlo dobro; najviše kušanje i prodaja, što je dokaz da se Daruvarčanima sviđaju. Posjetitelji su također upoznati sa turističkom ponudom Iloka", saznali smo od djelatnica Turističke zajednice Ilok, koje pozivaju prvi vikend u rujnu na tradicionalnu iločku berbu.

Sedam velikih zlatnih i 32 zlatnih medalja

Velike zlatne medalje osvojili su Badel 1862 Vinarija Donji Daruvar (2x), Vinarija Turić (2x) Daruvar i Zlatko Sonenšajn Koprivnica, PP Orahovica i obiteljsko gospodarstvo Đurinski iz Kupljenova. Komisija je dodijelila 32 zlatnih, 69 srebrnih i 28 brončane medalje, jedan uzorak je eliminiran, drugi su dobili priznanje. "Među uzorcima je najzastupljenija graševina i od crvenih vina je najbolje rezultate postigla Frankovka", rekla je predsjednika ocjenjivačke komisije Dunja Mežnarić.


Tagovi

Zoran Milanović Vinodar express Frankovka Graševina Češka manjina Vinoklik Vatromet Ilok Slovenija Bavarska Badel 1862 Vinarija Donji Daruvar Vinarija Turić Zlatko Sonenšajn


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.