Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prednosti ulaska u EU
  • 04.12.2013. 19:07

Projektom do sušare

Riječ je o projektu Implementacija novih kurikuluma kojega financira Europska unija (EU)

Foto: cimper.com
  • 422
  • 40
  • 0

Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci u partnerstvu s Agencijom za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast te s dvije srednje škole iz Vinkovaca i Zagreba, povukla je u zajedničkom partnerstvu 218.000 eura i svojim dijelom bespovratnih sredstava kupila sušaru za voće.

Riječ je o projektu Implementacija novih kurikuluma kojeg financira Europska unija (EU).
Projekt realiziraju sredstvima iz Programa Europske unije IPA IV. komponenta - Razvoj ljudskih potencijala zajedno s partnerima, Agencijom za razvoj VSŽ Hrast, Industrijsko obrtničke škole Vinkovci i Ekonomske škole Katarina Zrinski iz Zagreba.

U sklopu ovog projekta, pored izrade novog kurikuluma, registrirase i Učenička zadruga s pet sekcija - hortikulturna, povrtlarska, voćarsko-vinogradarska, prehrambeno-pčelarska i ratarsko-mehanizacijska sekcija. Također osiguravaju i dio opreme za rad zadruge, od administrativnih poslova preko procesa proizvodnje pa sve do finalizacije proizvoda i plasmana na tržište, pojašnjavaju iz škole.

"Za sada još nemamo dovoljno svog voća pa surađujemo s voćarima iz okolice, ali već smo s partnerom, srednjom školom iz Orašja prijavili projekt na IPA program prekogranične suradnje ukupne vrijednosti 3 milijuna eura iz kojega ćemo, ako prođemo, dobiti 600.000 eura, svako po 300.000 i tim novcem podižemo 2,5 hektara voćnjaka i vinograda", optimističan je ravnatelj Poljoprivredno-šumarske škole Marinko Džakula.

Vinkovačka Poljoprivredno-šumarska škola je iz EU fondova do sada isfinancirala gradnju dva plastenika za obuku povrtlara i cvjećara i na školskoj ekonomiji sustav za navodnjavanje 50-tak hektara školskog zemljišta.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih potpisala je u svojstvu akreditiranoga ugovornog tijela 18 ugovora u sklopu natječaja za dodjelu nepovratnih sredstava Implementacija novih kurikuluma razvijenog u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala. Zamišljeno je da se poticanjem novih inovativnih pristupa obrazovnom sadržaju i metodama podučavanja u strukovnim školama osigura usklađenost strukovnog obrazovanja s promjenama u gospodarstvu, odnosno s tržištem rada te da se učenicima strukovnih škola pruži što kvalitetnije obrazovanje.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 4,483.724,51 eura, od čega 3,709.913,18 eura financira ugovorno tijelo u sklopu IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Od dijela sredstava koje financira ugovorno tijelo, 85 posto sredstava je doprinos zajednice, a 15 posto sredstava je nacionalni javni doprinos Republike Hrvatske.

Foto: cimper.com


Tagovi

Škola Obrazovanje Poljoprivreda Šumarstvo Projekt Kurikulum Vinkovci Plastenik Sušara Voće


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijedlog za vikend! Muzej bećarca u Pleternici mjesto je na kojem ćete puno naučiti, zabaviti se, vratiti u prošlost, uz pomoć tehnologije postati i sami bećaruša ili bećar, otkriti kakve veze ima bećarac i repanje... Ma ovo je zabava za č... Više [+]