Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzna silaža
  • 24.01.2022. 09:00

Proizvodite kvalitetnu kukuruznu silažu? Prijavite se na natjecanje

Započelo je zaprimanje prijava na V. natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže, objavio je HAPIH.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 259
  • 38
  • 0

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu započela je zaprimati prijave na peto natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže. 

Kako su objavili, u suradnji sa županijama i ove godine nastavljaju s projektom "Natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže". Kandidati će se birati po principu najboljih mliječnih stada obuhvaćenih kontrolom mliječnosti.

Nakon obavljenog uzorkovanja, u HAPIH-ovom Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete stočne hrane u Križevcima uzorci će se ispitivati na:

  • senzorska svojstva (boja, miris, struktura, količina i lomljivost zrna, kontaminacija),
  • određivanje veličina čestica po metodi PSPS, 2013.,
  • kontrolu kvalitete hranidbene vrijednosti ispitivanjem na FT-NIR uređaju utvrđivanjem: suhe tvari, s. pepela, s. proteina, s. vlakana, s. masti, pH, octene, mliječne i maslačne kiseline, NH3 frakcije, probavljivost organske tvari, nitrati, topivi sirovi protein, ukupni dušik, šećer, škrob, nerazgrađen škrob, NDV, probavljivost NDV-a, NDV bez dušika, ADV+ADL, kloridi, N-indeks, S-indeks, indeks konzerviranja, osjetljivost na pregrijavanje, stabilnost nerazgrađenog škroba, karakteristike buraga i dr.

Na temelju rezultata ispitivanja, slijedi rangiranje, nakon kojega će se organizirati dodjela plaketa za najbolje ostvarene rezultate u pripremanju kukuruzne silaže.

Zainteresirani se mogu javiti na telefon 048 279 063 ili e-mail adresu lksh@hapih.hr. Rok za prijave je 10. ožujka 2022. godine.

Mario Živković: Cijena stočne hrane je sve viša pa je priprema kvalitetne silaže još važnija

Podsjećamo, OPG Maria Živkovića prošle je godine odnio titulu najuspješnijeg proizvođača kukuruzne silaže, a svoje je savjete o njezinoj pripremi podijelio s čitateljima Agrokluba. 


Tagovi

Kvaliteta Natjecanje Kukuruzna silaža HAPIH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]