Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • CROSPIRIT
 • 19.10.2023. 09:00
 • Grad Zagreb, Zagreb

Proglašeni pobjednici ocjenjivanja Crospirit: Tko proizvodi najbolje rakije, likere i ginove?

Na 5. CROSPIRIT, održan u sklopu ZGrappa – međunarodnog festivala rakija, likera i ginova, prijavilo se 27 ginova od kojih je sedam nagrađenih, 78 likera od kojih je devet nagrađenih te 132 rakije od koje su 33 nagrađene.

Foto: Gospodarski list/ZGrappa
 • 1.067
 • 78
 • 0

Poznati su šampioni 5. Crospirita – međunarodnog ocjenjivanja rakija, likera i ginova, održanog u sklopu ZGrappa – međunarodnog festivala rakija, likera i ginova. 

"Ove godine prikupljeno je rekordnih 237 uzoraka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i ostalih susjednih zemalja", priopćili su organizatori. Kako navode, prijavilo se 27 ginova od kojih je sedam nagrađenih, 78 likera od kojih je devet nagrađenih te 132 rakije od koje su 33 nagrađene.

Prvi put se birao i najbolji dizajn kao i najbolja rakija u pojedinoj kategoriji rakija gdje se prikupilo više od pet uzoraka. Osim njih, nagrade su dodijeljene i svim uzorcima koji su dobili zlato, odnosno više od 18 bodova od ukupnih 20.

Najbolji dizajn ima gin Zvonimira Lalića

Prva nagrada koja se dodijelila je bila ona za najbolji dizajn koja je pripala Zvonimiru Laliću, vlasniku West house distillery, za njegov gin.

"Ovo je zaista odličan motiv za dalje. Ovim putem se želim zahvaliti stručnom žiriju na dodjeljenim nagradama za najbolji dizajn i srebru za gin, a s kojima su nas učinili jako ponosnim i sretnim", poručio je Lalić.

Šampionom u kategoriji ginova proglašen je london dry gin iz 2022. godine od K distillery, vlasnika Đure Krivokuće iz Vojnića. "Puno mi znači ovo priznanje i to je samo potvrda kvalitete i dodatna motivacija da nastavimo još bolje raditi. Proizvodimo isključivo gin, a u planu je i proizvodnja šljivovice", rekao je Krivokuća.

Zlato u kategoriji ginova osvojili su: Ivan Gavran za barrel aged gin iz Destilerije Gavran, Gabor Boštjan iz Destilarne Pozvačin za london dry gin, Ivan i Antonia Sušec, Domnis brand za gin, 2023. i london dry gin iz 2023, Igor Frajtag, Frajtag Fluid za Kajlander distilled gin, 2023. i Kajlander london dry gin, 2023.

Šampion likera limoncello Destilerije Patrik

Šampionom u kategoriji likera proglašen je limoncello iz 2023., Destilerije Patrik, vlasnika Patrika Sračića iz Jastebarskog. "Na ocjenjivanje smo prijavili naš novi proizvod te nam je izrazito drago da smo baš mi šampioni. Baziramo se na to da limun bude iz domaćeg i ekološkog uzgoja", rekle su Dora i Marija Sračić iz ove destilerije.

Zlato u kategoriji likera osvojili su: Štifanić distillery za liker od malina, Mauro Legović, Brandystra distillery za teranino, 2023., Ivan Gašparini, Obiteljska vinarija i destilerija Rossi za teranino, Aura proizvodi za limoncello, Suza Croatian Spirit za liker teranino Fiuman, 2023. i pelinkovac Mali zmaj, 2023., Mihovil i Iva Pranjić, Craft Spirits za Planinkovac biljni liker, 2023., Destilerija Hubert 1924 za Frau liker od malina, 2022.

Najbolja rakija Emperus destilerije iz Srbije

Najbolje ocijenjeni uzorak 5. Crospirita i šampionom rakija proglašena je Emperus destilerija iz Srbije, koja je za svoju rakiju od šljive Privilege iz 1997. godine dobila i najveću ocjenu odnosno 19,8 od mogućih 20 bodova. 

"Misija nam je promovirati i proširiti glas o vrhunskim voćnim rakijama iz ovog dijela Europe. U našoj ponudi se nalazi 8 šljivovica i 4 dunjevače, od kojih svaka predstavlja dragulj svoje vrste", poručili su iz Emperus destilerije.

Dvostruka pobjeda je, kažu, prilikom prvog pojavljivanja na ovom ocjenjivanju, samo potvrda da su na dobrom putu, a to je postaneti sinonim za rakije od voća najveće kvalitete. "Emperus destilerija se nalazi u Srbiji u mjestu Đurđevo. Tamo se prostiru naši voćnjaci i vinogradi iz kojih ubiremo najbolje plodove za proizvodnju naše rakije", istaknuli su.

Zlato u kategoriji rakija osvojili su: Predrag Vabec – kruškovača, 2022., Josip Ćurak – viljamovka, 2022., Žarko Kosanović, Frukta des – viljamovka, 2023., Gojak Šekib – jabukovača, 2009., Velimir Slaviček, Old gods distillery – rakija od jabuke, 2020, Mario Bošnjak, Distillery Bošnjak – whiskey, 2019., Obiteljska vinarija i destilerija Rossi – travarica, Aurelijan Preda – dunjevača, 2021., Željko Đačanin – šljivovica, 2013., Jožef Pulai, Porodična pecara Pulai – rakija od šipka, Mića Lepojević – dunja, 2020, Destilerija Patrik -rakija muškatna loza, 2020., SPM Kovilj – viljamovka, 2022. i dunjevača, 2021., Braća Tomašević – dunjevača, 2018., Miloš Škorić, Destilerija Gorda – Gorda Kajsija, 2021., Emperus destilerija – rakiju od dunje Victory, 2012., Dubravka Stipetić, Destilerija Aroma -rakija loza barrique, 2021. i rakija marelica, 2021., Goran Kovačić, Wise grus destilerija – rakija loza barrique, 2022. i dunja, 2022., Destilerija Hubert 1924 – dunjevača, 2020., i rakija šljiva barrique (kupaža šljiva starosti 3 do 8 godina), Franko Šimić, Destilerija Šimić – marelica, 2021., jabukovača barrique 2020. i višnjevača, 2020.

Veliko zlato koje se dobije za ocjenu iznad 19, osvojili su: OPG Miroslav Nekić – lozovača, 2022.; Braća Tomašević (šampion rakija iz 2019. godine) – šljivovica, 2010. Emperus destilerija – rakija od šljive Emperus 12, 2010.,  Destilerija Prikina_dobra – kajsija, 2022.; Miloš Škorić, Destilerija Gorda – šljivovica 7YO i rakija od jabuke, 7YO.

Najboljim uzorcima u kategorijima rakija gdje je bilo više od pet uzoraka proglašeni su:

 • Rakije travarice: Obiteljska vinarija i destilerija Rossi – travarica, 18,2 bodova
 • Rakije od loze: OPG Miroslav Nekić – lozovača, 2022., 19,5 bodova
 • Rakije od dunje:  Emperus destilerija – rakiju od dunje Victory, 2012., 18,8 bodova
 • Rakije od marelice: Destilerija Prikina_dobra – kajsija, 2022., 19,5 bodova
 • Rakije od kruške:  SPM Kovilj – viljamovka, 2022., 18,7 bodova
 • Rakije od jabuka: Destilerija Gorda – rakija od jabuke, 7 YO, 19,5 bodova

Inače, ovo ocjenjivanje je petu godinu zaredom organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.


Tagovi

CROSPIRIT Nagrade Ginovi Rakije Likeri Zvonimir Lalić Đuro Krivokuća Patrik Sračić Emperus destilerija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]