• ProfiFruit
  • 10.03.2018. 18:00

ProfiFruit 2018 ispunio očekivanja

Važno je da su svi dobili ono po što su došli. Posjetitelji dovoljno kvalitetnih informacija, izlagači dobre kontakte novih kupaca, a organizatori zadovoljne jedne i druge

Foto: Vedran Stapić
  • 606
  • 73
  • 0

Ovog vikenda Beograd je postao nakratko voćarski centar regije. Naime u kongresnom centru BELEXPO u Novom Beogradu održava se konferencija i prvi sajam voćarskih tehnologija ProfiFruit 2018.

Događaji ovoga tipa za svrhu imaju povezati sve dionike tržišta, a kako bi se osigurala budućnost i kontinuitet istog važno je da su svi dobili ono po što su došli. Posjetitelji dovoljno kvalitetnih informacija, izlagači dobre kontakte novih kupaca, a organizatori zadovoljne jedne i druge.  A jesu li ostvarili očekivanja provjerili smo na licu mjesta. 

Dojmovi pozitivni, očekivanja ispunjena

Ovaj događaj je prvi ovakve vrste u Srbiji koji ima za cilj okupiti sve ponuđače najboljih tehnologija u voćarstvu. I mi kao organizatori, a i voćari se prilagođavamo tržištu, ovisno o potražnji. Razmišljamo da već sljedeće godine napravimo malo duže pauze između predavanja kako bi izlagači i predavači imali više vremena za voćare. Ako govorimo o trendovima i biljnim vrstama, ovdje se definitivno vidi da postoji veliki interes za borovnicu i očekujemo njen pravi boom u Srbiji. Međutim njeni nasadi, a ni investitori neće biti istog tipa kao malina, jer su ulaganja veća, upoznaje nas Biljana Bosiljčić, koja je ovdje u ulozi organizatora i izlagača.
 

Bosiljčić Biljana
Biljana Bosiljčić: Cilj je okupiti sve ponuđače najboljih tehnologija u voćarstvu

Događaj još više približiti proizvođačima

Vlasnik tvrtke Gruža Agrar Miroslav Nikolić također ovdje izlaže, a i sam je organizator različitih tržišnih okupljanja voćara:

Meni se već sama ideja ovakvog događaja svidjela, u smislu okupljanja voćara i izbora tema. Ovo je period godine kada voćari imaju vremena i mogu se okupiti, informirati i razmijeniti iskustva. Mislim da je ovo odlična ideja i treba samo ustrajati u ovome. Nadam se da će i potrajati. 
 

Miroslav Nikolić
Miroslav Nikolić: Period godine kada voćari imaju vremena i mogu se okupiti, informirati i razmijeniti iskustva

Na pitanje što bi eventualno promijenio, a kako bi događaj bio još bolji kaže: S obzirom da sam ja porijeklom iz centralne Srbije i da je tamo centar voćarske proizvodnje mislim da treba lokaciju promjeniti, a i uključiti ijoš više stručnjaka iz okruženja. Jer nam je potrebno puno znanja, tu možda najviše zaostajemo. Znajući situaciju na našim selima i mentalitet naših ljudi koji su ponekad i inertni mislim da im trebamo približiti ovaj događaj.

Vukićević: Ovo je sjajno, a volio bih da nagodinu imamo i šljive

Miloš Vukićević iz ispred tvrtke TradeAgro kaže kako je ProfiFruit opravdao očekivanja. Ovo je sjajna prilika da se svi nađemo na jednom mjestu. Svakako ćemo biti prisutni i u budućnosti. Koncept nam je zaista interesantan. I to da smo jučer imali teme jabuke i kruške, a danas bobičastog voća. Ja bih još dodao, s obzirom da je Srbija poznata i po proizvodnji šljive da u budućim događajima malo više pažnje damo koštuničavom voću, a prije svega šljivi.
 

Miloš Vukićević
Miloš Vukićević: sjajna prilika da se svi nađemo na jednom mjestu

Na štandu tvrtke Floriva iz Ivanjice razgovarali smo s njenim vlasnikom Zoranom Radovanovićem koji ističe kako je veliki je interes svih voćara da se u Srbiji pokrene jedan ovakav specijalizirani događaj za sektor.  

Ovo je prva godina, a mogu reći da smo mi zadovoljni s ovim sajmom. I jučer i danas je bila dobra posjećenost, što je velika prilika za nas, a i za proizvođače.

Svjedočimo dobroj posjeti oba dana, a na pitanje ima li i napravljenih poslova na sajmu Radovanović kaže: Uvijek postoji ta jedna kritična masa onih koji proizvođača koji žele novitete. I upravo su oni motor koji pokreće kasnije i ostale. Mi trebamo istraživati i njima donositi samo provjereno dobra rješenja. To je naša uloga.

Pitali smo i o zadovoljstvu viđenim i redom dobili riječi hvale za događaj i razinu organizacije. A njih je bilo i iz Bugarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i brojnih drugih zemalja. Neki su došli na jedan dan, a drugi iskoristili za vikend u Beogradu.

ProfiFruit 2018 je priveden kraju, a već se veselimo sljedećem.
 


Fotoprilog


Tagovi

ProfiFruit Beograd Biljana Bosiljčić Miroslav Nikolić Miloš Vukićević Zoran Radovanović


Autor

Vedran Stapić

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi