Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oldtimer klub Lanz Buldog
  • 23.07.2013.

Prikaz vršidbe na tradicionalan način

Pokušali smo vratiti vrijeme unatrag i pokazati mlađim naraštajima kako se nekada, na tradicionalni način, uz jednostavnu tehnologiju ubirala ljetina i vršilo našu glavnu krušaricu

  • 577
  • 60
  • 0

Čuvanje običaja često je vezano uz radove u poljoprivredi i života na selu. Vršidba žita uvijek je bio događaj koji je okupljao cijele obitelji. Okupljanje, doručak na njivi, kosci, rukovelje, vršilica, pjesma, rakija, i na kraju ručak kod zadovoljnog domaćina. To je sve vršidba žita na tradicionalan način. Oldtimer klub Lanz Buldog "Novska" djeluje od 2010 godine, a ove godine održali si IV. po redu izložbu starodobnih strojeva i vršidbu žita na tradicionalan način .

"Djelujemo nekoliko godina, a vlasnici smo traktora, drugih strojeva i alata koje su se nekada koristile u obavljanju poslova na selu i polju. Održavamo ih s puno ljubavi i vraćamo im stari sjaj. Do sada smo sudjelovali na brojnim izložbama, promotivnim vožnjama u više mjesta i gradova. Vožnja uglancanih oldtimera kroz naselje Stara Subocka u kom još žive i stare karakteristične drvenjare za taj kraj posebna je atrakcija. Prezentirali smo brojnim posjetiteljima dvadesetak primjeraka traktora, većinom načinjenim sredinom prošlog stoljeća, a za ovu priliku obnovljenih i u radno-voznom stanju. Pokušali smo vratiti vrijeme unatrag i pokazati mlađim naraštajima kako se nekada, na tradicionalni način, uz jednostavnu tehnologiju ubirala ljetina i vršilo našu glavnu krušaricu. Dvadesetak restauriranih starodobnih traktora koji su vukli tri vršilice sa još željeznim kotačima, ali u izvrsnom i očuvanom stanju, te uz sve primjereno oruđe koje se koristilo u nekadašnjoj tehnologiji dobivanja žita, tj. košnje, pripreme i same vršidbe prošlo je kroz Staru Subocku", ističu u klubu.

Vrijedni članovi Oldtimer kluba „Lanz-Buldog“ i ovaj su puta izložili svoje starodobne traktore, koje su, zajedno s slavonskim kočijama, u povorci oko Stare Subocke prezentirali mnogobrojnim posjetiteljima i gostima. Treću tradicionalnu vršidbu žita otvorio je zamjenik gradonačelnika Marin Piletić riječima „Slavonijo, dok ti ime traje čuvat ćemo tvoje običaje“. Održana je i pokazna vatrogasna vježba i ocjena lovačkog gulaša.


Tagovi

Lanz Buldog Stara Subocka Novalja Old timer Traktor Vršidba Vršilica


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs